Χονγκτσάν Κουάν: Ποια είναι η 17χρονη των καταδύσεων της Κίνας που έχει 3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια

Η Κουάν έχει συγκεντρώσει πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα και, μετά το ασυναγώνιστο θέαμα στο Παρίσι, είναι πλέον τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης
Lee Jin-man μέσω AP

Λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν τη Χονγκτσάν Κουάν στις καταδύσεις. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, έχει γίνει η αγαπημένη των καταδύσεων της Κίνας, της οποίας η υπεροχή ξεπερνά την ηλικία της.

Η Κουάν έχει συγκεντρώσει πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα και, μετά το ασυναγώνιστο θέαμα στο Παρίσι, είναι πλέον τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης.

Ακόμα και ανάμεσα στο φημισμένο καταδυτικό δυναμικό της Κίνας, που κατέκτησε όλα τα χρυσά μετάλλια στους Αγώνες του 2016 και του 2020, η Κουάν βρίσκεται σε ένα εντελώς δικό της επίπεδο.

Το αριστούργημά της στην πλατφόρμα των 10 μέτρων μιλάει από μόνο του, αλλά το λεξικό δεν μπορεί να της αποδώσει την αξία της, οπότε δημιουργήθηκε μια νέα φράση στα μανδαρίνικα για να απεικονίσει τη μαγεία της 17χρονης.

Ορίστε λοιπόν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το "shuihua xiaoshi shu" - που μεταφράζεται ως «η τεχνική εξαφάνισης του νερού», ένας κινεζικός όρος που αναφέρεται στην ικανότητά της να βουτά στην πισίνα με ελάχιστο πιτσίλισμα νερού.

Η Quan Hongchan και η Chen Yuxi κατακτούν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των καταδύσεων από 10 μέτρα στις γυναίκες

CFP

Το αρχικό κίνητρο

Η Κουάν γεννήθηκε στο χωριό Maihe που έχει μόλις 3.000 κάτοικους, στην πόλη Zhangjiang, στην επαρχία Guangdong, και ήταν το τρίτο από πέντε παιδιά.

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια καλλιεργητών πορτοκαλιών και εργατών σε εργοστάσια, η νεαρή ηλικία της Κουάν ήταν φορτωμένη με δυσκολίες έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που άφησε τη μητέρα της σε κακή κατάσταση υγείας.

Τον Ιούλιο του 2014, η Κουάν εντοπίστηκε από τον προπονητή καταδύσεων Chen Huaming, ο οποίος πραγματοποιούσε τακτικές αποστολές ανίχνευσης σε τοπικά σχολεία.

Ο Chen παρατήρησε τη θεαματική τεχνική των αλμάτων της και έγινε ο πρώτος της εκπαιδευτής καταδύσεων.

Τον Σεπτέμβριο, έγινε επίσημα δεκτή στο αθλητικό σχολείο Zhanjiang.

«Είπε ότι ήμουν μικροσκοπική και γρήγορη, αλλά μπορούσα να πηδήξω ψηλότερα και μακρύτερα από τους άλλους. Εκείνη την εποχή, είχα ύψος 1,20 μ. και μπορούσα να πηδήξω μέχρι και τα 1,76 μ. σε μήκος» δήλωσε η Quan στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Quan αναγνώρισε το ελάχιστο ενδιαφέρον που είχε για τα βιβλία από νωρίς, και αντ' αυτού έστρεψε την προσοχή της στην αναδυόμενη ικανότητά της να «πηδάει ψηλότερα και μακρύτερα από τους άλλους».

«Δεν ήμουν καλή στο διάβασμα, αλλά βρήκα την αυτοπεποίθηση μου στις καταδύσεις» δήλωσε η Quan.

Με τους λογαριασμούς του νοσοκομείου της μητέρας της να βαραίνουν την οικογένεια, η Quan επικεντρώθηκε στο να γίνει αστέρι.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, και λίγο πριν από τα 11α γενέθλιά της, η Quan αποφοίτησε από την επαρχιακή ομάδα της Guangdong.

Ο πρώην μέντορας της Quan στην επαρχιακή αθλητική ομάδα της Guangdong, ο He Weiyi, δήλωσε ότι η αποφασιστικότητά της να είναι καλύτερη κάθε μέρα ήταν αυτό που τη διέκρινε από τις άλλες δύτριες.

«Η Quan προπονείται σκληρότερα από άλλους αθλητές της ηλικίας της. Είναι η πιο αφοσιωμένη. Με ρωτούσε συνεχώς αν οι θέσεις και οι πτήσεις της ήταν εντάξει, αν τα πήγαινε καλά» είπε.

«Στεναχωριόταν αν δεν μπορούσα να της απαντήσω αμέσως. Στο πνέυμα της υπάρχει μια επιθυμία για την τελειότητα».

Μια νέα βασίλισσα των καταδύσεων

Δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη να προσαρμοστεί η Quan στη μετακίνηση της στο περιφερειακό στάδιο.

Με τα χρυσά μετάλλια στο πρωτάθλημα νέων της Γκουανγκντόνγκ το 2018 και το 2019, τα πρώτα από τα οποία σηματοδότησαν το ντεμπούτο της στην περιφέρεια, η Quan ήταν σίγουρη για το εθνικό πρωτάθλημα της Κίνας το 2020 και ξεπέρασε τόσο τους παγκόσμιους όσο και τους ολυμπιονίκες στο χαρακτηριστικό της αγώνισμα των 10 μέτρων.

Από τότε, ο κόσμος των καταδύσεων καλωσόρισε μια νέα βασίλισσα και η στέψη της ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη.

Η Quan έγινε συνώνυμο του χρυσού , καθώς σε ηλικία μόλις 14 ετών κέρδισε το χρυσό στους Αγώνες του Τόκιο με διαφορά μεγαλύτερη από 40 βαθμούς που αποτέλεσε νέο ολυμπιακό ρεκόρ.

Λίγο πριν από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα βίντεο της Quan έγινε viral στο Xiaohongshu, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Instagram. Καθισμένη σε ένα αποδυτήριο μετά την προπόνηση, η Quan συζητούσε για τους επερχόμενους Αγώνες όταν είπε γυρνώντας στην κάμερα: «Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι; Πανεύκολο».

Ένα εορταστικό σνακ

Το συγκρατημένο παρουσιαστικό της Quan κρύβει μια ζωηρή και στοργική προσωπικότητα, ακόμη και αν διατηρεί μια σοβαρή συμπεριφορά στην πλατφόρμα.

Αφού κατοχύρωσε το χρυσό στο Τόκιο, η Quan δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να το γιορτάσει τρώγοντας ένα πικάντικο κινέζικο σνακ που ονομάζεται latiao.

«Θέλω να φάω τα αγαπημένα μου σνακ όσο το δυνατόν περισσότερο, και θέλω να πάω στο λούνα παρκ και να παίξω με το μηχάνημα claw και να αρπάξω πολλές κούκλες» δήλωσε η Quan.

«Είχα την επιθυμία να αποκτήσω ένα μικρό παντοπωλείο στη πατρίδα μου, αλλά τώρα το όνειρό μου αναβαθμίστηκε σε σούπερ μάρκετ».

Ακόμα παιδί

Είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς ότι η Quan βρίσκεται ακόμα στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, μόλις μισό χρόνο πριν από τα 18α γενέθλιά της.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Quan's Tour, που προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο κανάλι Guangdong Sports Channel, την είδαμε να επισκέπτεται τρία κινεζικά πάρκα αναψυχής.

Απόλαυσε ένα τσίρκο με ζώα, ανέβηκε σε τρενάκια και δοκίμασε την τύχη της στις μηχανές με τα λούτρινα, εκπληρώνοντας, όπως είπε, την επιθυμία της να βιώσει την εμπειρία των πάρκων και του ζωολογικού κήπου.

Η ικανότητά της να παραμένει νέα παρά το γεγονός ότι εκτοξεύτηκε στην κορυφή του κορυφαίου αθλητισμού φάνηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το χρυσό της μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις 10 μέτρων γυναικών, έζησε μια στιγμή fangirl όταν εμφανίστηκε η αγαπημένη της αθλήτρια Eileen Gu.

Το σαγόνι της Quan έπεσε όταν η διπλή χρυσή ολυμπιονίκης Gu πλησίασε την ίδια και τη συμπαίκτριά της Chen Yuxin.

«Είσαι τόσο όμορφη, είμαι τόσο χαρούμενη! Είσαι τόσο λαμπερή που αστράφτεις!» αναφώνησε η Quan.

Η Quan έδειξε τον ενθουσιασμό της για την Gu στην συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή απονομής των μεταλλίων και είπε ότι θαυμάζει τη χειμερινή Ολυμπιονίκη.

Πηγή: South China Morning Post