Πέτρος Γκαϊδατζής: «Ζήσαμε το όνειρό μας και καταφέραμε κάτι μεγάλο» - Η πορεία του Ολυμπιονίκη

Ο Πέτρος Γκαϊδατζής, χάλκινος ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ, μιλά στο Newsbomb.gr και μας μεταφέρει την πορεία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Μέσα από τα λόγια του ζωντανεύουν οι στιγμές του Αγώνα, η χαρά της επιτυχίας αλλά και η αίσθηση της αναγνώρισης. Στόχος του είναι να συνεχίσει με την ίδια δύναμη και πάθος, προτρέποντας και άλλο κόσμο να επιλέξει το άθλημα της κωπηλασίας. 

Ο Πέτρος Γκαϊδατζής, χάλκινος ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, μοιράστηκε την εμπειρία του στο Newsbomb.gr, από την προετοιμασία μέχρι τη μεγάλη στιγμή της απονομής, με βαθιά συναισθήματα και ενθουσιασμό.

Η διαδρομή του προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν γεμάτη ένταση και προσδοκίες καθώς για εκείνον αποτελούσε ένα όνειρο ζωής ακόμη και η απλά η συμμετοχή του σε αυτούς. Με τον συναθλητή του, Αντώνη Παπακωνσταντίνου, εξασφάλισαν την πρόκριση λίγο πριν από τους Αγώνες, γεγονός που τους γέμισε με ενθουσιασμό και ανυπομονησία για τη διοργάνωση που προετοιμάζονταν για 3 τουλάχιστον χρόνια. Στη συνέχεια, οι ίδιοι έφτασαν για την προετοιμασία τους στη Λιόν, κάτι που ενίσχυσε την ψυχολογία τους, καθώς το διαφορετικό περιβάλλον λειτούργησε θετικά όλα άρχισαν να αποδίδουν όλο και καλύτερα!

«Με τον Αντώνη πήραμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς δύο μήνες πριν τους Αγώνες, οπότε ο ενθουσιασμός που είχαμε είναι απερίγραπτος. Συνεχίσαμε έτσι μέχρι να αγωνιστούμε», είπε αρχικά ο Πέτρος Γκαϊδατζής και στη συνέχεια αναφορικά με την προετοιμασία τους ανέφερε πως άντλησαν δύναμη από τις διαφορετικές συνθήκες και την ανώτερη ποιότητα των εγκαταστάσεων: «Ήταν ένα άλλο μέρος, με καλύτερες εγκαταστάσεις, στις οποίες αρχίσαμε να τα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια εμπειρία που διαφέρει κατά πολύ από κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση, όπως εξηγεί ο Πέτρος. Το βάρος της ιστορίας και η σημασία της στιγμής ήταν αισθητά σε κάθε βήμα της πορείας τους. Ήθελαν απλά να απολαύσουν κάθε στιγμή και να δείξουν στον κόσμο τι μπορούν να πετύχουν. Ωστόσο, η πίεση και το άγχος απείχαν από τον Αγώνα και πήραν θέση η αποφασιστικότητα και ο καλύτερος τους εαυτός στον τελικό.

«Περισσότερο αγχωμένοι ήμασταν στην πρόκριση, από τη στιγμή που την πήραμε, αφού πήγαμε με το σκεπτικό να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Θέλαμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε, να το ζήσουμε και μετά να καταφέρουμε κάτι μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Στην κωπηλασία και στην κατηγορία μας όταν πηγαίνεις στο προκριματικό δεν γνωρίζεις που βρίσκεσαι, αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος αγώνας αρχίζεις και καταλαβαίνεις.

Πριν πάμε γνωρίζαμε πως είμαστε γρήγοροι, αλλά αφού κάναμε κάποιες κούρσες στον Ημιτελικό, ειδικά αφού βγήκαμε δεύτεροι και ήμασταν πολύ κοντά με τους πρώτους, καταλάβαμε πως στον τελικό θα τα πάμε πολύ καλά».

«Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι έχω καταφέρει»

Ο Πέτρος Γκαϊδατζής φαίνεται πως εντυπωσιάστηκε με την ατμόσφαιρα που αντίκρυσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και με την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Έλληνες κατά την επιστροφή τους η οποία για εκείνον ήταν συγκινητική και γεμάτη αναγνώριση: «Η μεγαλύτερη διαφορά που νιώσαμε στους Ολυμπιακούς ήταν η ατμόσφαιρα, το κοινό, που ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και φώναζαν με πάθος. Από την άλλη, όσον αφορά εμάς, ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι γιατί ουσιαστικά κάνουμε 3-4 χρόνια προπόνηση για να φτάσουμε και να κορυφωθεί η φυσική μας κατάσταση στους Ολυμπιακούς».

Από τη στιγμή που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο, ένιωσαν την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου, κάτι που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της επιτυχίας τους.

«Όταν γυρίσαμε δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Μας υποδέχθηκαν πολύ θερμά ακόμη και από το αεροδρόμιο όπου μας περίμεναν για να μας μιλήσουν και να μας χαιρετήσουν ακόμη και άνθρωποι που δεν ξέραμε. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι έχουμε καταφέρει αλλά από την άλλη βλέποντας τον κόσμο γύρω μου το πως το αντιλαμβάνεται, χαίρομαι πολύ», εξήγησε ο Πέτρος.

Το επίπεδο της κωπηλασίας στην Ελλάδα

Ο Ολυμπιονίκης, αναγνωρίζει ότι το επίπεδο της κωπηλασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό, ειδικά στην Εθνική Ομάδα, όπου η προπόνηση είναι εντατική και αποδίδει. Αυτό όμως που τόνισε είναι πως υπάρχουν έντονες διαφορές στον αριθμό των αθλητών μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως η Γερμανία.

«Το επίπεδο της κωπηλασίας στην Ελλάδα είναι πολύ καλό στην Εθνική Ομάδα γιατί κάνουμε πάρα πολύ προπόνηση και έχει φτιαχτεί ένα σύστημα που δεν γίνεται να μην πετύχεις, αν πραγματικά μπεις στην Εθνική Ομάδα, ακολουθείς το πρόγραμμα και το αγαπάς σίγουρα θα καταφέρεις πολλά. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν πολλά παιδιά στους Ομίλους, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 ενεργοί αθλητές με Δελτίο σε αντίθεση με την Γερμανία που υπάρχουν πάνω από 50.000», τόνισε.

Μετά την επιτυχία αυτή, ο Πέτρος Γκαϊδατζής σχεδιάζει να ξεκουραστεί και να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του, πριν επιστρέψει στις σπουδές του στην Ιατρική. Ωστόσο, δεν σκοπεύει να αφήσει τις προπονήσεις, συνεχίζοντας να δουλεύει σκληρά για να βελτιώνεται συνεχώς και ενθαρρύνει τους νέους αθλητές να ακολουθήσουν τα όνειρά τους με υπομονή και αφοσίωση.

«Όταν μπαίνεις μέσα στη βάρκα και αρχίζεις να έχεις την αίσθηση του νερού ερωτεύεσαι το άθλημα. Για να φτάσει όμως κανείς σε υψηλό επίπεδο ακόμη και στους Ολυμπιακούς, πρέπει να προχωράει βήμα-βήμα, και θα έρχονται μια μια και οι επιτυχίες. Πρέπει να υπάρχουν στόχοι και όνειρα αλλά να τους θέτει κανείς αργά και σταθερά», καταλήγει.