Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Ο κ. Λιόλιος γνωρίζει, όμως, ότι ζητά από τα σωματεία να εκλέξουν μια υποψήφια, η οποία αντιμετωπίζει θέματα με τη δικαιοσύνη. Αυτό είναι ηθικό από την πλευρά του;

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες απλές παραδοχές. Ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι πρόεδρος της ΕΟΚ, άρα κάθε λέξη του έχει σημασία. Σοβαρός άνθρωπος, επιχειρηματίας, δεν πουλάει παραμύθι. Ως εκ τούτου όταν δήλωσε «θέλω δίπλα μου τίμιους και ηθικούς ανθρώπους» εννοούσε κάθε λέξη, κάθε γράμμα.

Ανάμεσα στις υποψήφιες που δήλωσε για το Δ.Σ. της ΕΟΚ είναι και η κ. Ελισάβετ Χατζηαγγελή – Φάσουρα. Η συγκεκριμένη παράγοντας της ΕΣΚΑ (θα αναφερθούμε σε αυτό) έχει ζητήματα με τη δικαιοσύνη. Τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει, ως εκ τούτου για τον νομικό πολιτισμό μας είναι αθώα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου και διατηρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Άρα η υποψηφιότητά της είναι νόμιμη.

Η κ. Φάσουρα εργάζονταν ως ιδιωτική υπάλληλος. Η εταιρία την κατηγόρησε για κατάχρηση χρημάτων και οι δύο πλευρές βρέθηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Σε πρώτο βαθμό η εταιρία δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα η Ελισάβετ να έχει κάποιους περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής), αναμένοντας την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, όπου ενδέχεται να δικαιωθεί. Ούτε γνωρίζουμε, ούτε θέλουμε να γνωρίζουμε την υπόθεσή της.

Ο κ. Λιόλιος γνωρίζει, όμως, ότι ζητά από τα σωματεία να εκλέξουν μια υποψήφια, η οποία αντιμετωπίζει θέματα με τη δικαιοσύνη. Αυτό είναι ηθικό από την πλευρά του; Δεν όφειλε να πει «λύσε πρώτα τα ζητήματα, να αποδειχθεί 100% η αθωότητά σου (για την οποία δεν έχουμε στοιχεία, που να μας επιτρέπουν να αμφιβάλουμε, πέραν από τις αρχικές αποφάσεις των δικαστηρίων) και μετά κατεβαίνεις στο πλευρό μου»;
Αλήθεια, αν οι ηθικοί και τίμιοι άνθρωποι, που θέλει στο πλευρό του κατά δήλωσή του, έχουν… σκιά και δη για «κατάχρηση», σε περίπτωση που δεν το διευκρίνιζε και δεν ξεκαθάριζε ότι θέλει τίμιους και ηθικούς, ποιους και ποιες θα επέλεγε;

Η ΕΣΚΑ και ο Αλεξόπουλος

Η Ελισάβετ Χατζηαγγελή – Φάσουρα δεν είναι τυχαία στο ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό, ίσως, ξεπερνιέται εύκολα το εμπόδιο που προαναφέραμε. Είναι ταμίας της ΕΣΚΑ. Όχι μόνο είναι υπεύθυνη για τα οικονομικά της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα κρατά τα λογιστικά βιβλία ομάδων της ΕΣΚΑ, άρα ομάδων που ψηφίζουν στις εκλογές της Κυριακής.

Τίμιο είναι. Ηθικό είναι; Η ταμίας της ΕΣΚΑ, να είναι ταυτόχρονα λογίστρια των σωματείων, να έχει τους κωδικούς TAXIS και παράλληλα να είναι υποψήφια; Όχι μόνο αυτό, αλλά την έχει πάρει από το χεράκι ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Αλεξόπουλος, και ζητά από τα σωματεία να την ψηφίσουν… μονοκούκι.

Κακό είναι; Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι ο κ. Αλεξόπουλος υποστηρίχθηκε από τον Παναγιώτη Φασούλα. Δικαίωμά του να αλλάζει γνώμη. Έχει λόγους να εμπλακεί; Κάποιοι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι έχει… 37.000 λόγους να στηρίξει τον Λιόλιο (και την Ελισάβετ, φυσικά).

Τόσα ήταν τα χρήματα που έλειπαν από το ταμείο της ΕΣΚΑ. Είχε ακουστεί κάτι και για ορκωτούς λογιστές, όμως στο τέλος τής ημέρας υπήρξε συμφωνία να καλυφθούν από την Ένωση και να προχωρήσουν παρακάτω. Προσέξτε: Δεν λέμε ότι έχει προσωπική ανάμειξη ο κ. Αλεξόπουλος, αλλά ότι το έλλειμμα υπήρξε επί προεδρίας του.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος, ως προϊστάμενη αρχή, όφειλε να ψάξει το θέμα. Γνωστός για το πάθος του για την «ένωση» του μπάσκετ, συναίνεσε να προχωρήσουν παρακάτω στην ΕΣΚΑ και ω του θαύματος ο Αλεξόπουλος συντάχθηκε δίπλα του στις εκλογές τής ΕΟΚ.
Καλά κάνει ο Γιάννης Αλεξόπουλος, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που ήθελε δίπλα του τίμιους και ηθικούς ανθρώπους, που γνωρίζει για το… κενό στο ταμείο, θεωρεί ηθικό να τον στηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΚΑ;

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά περισσότερα, αλλά σταματάμε εδώ. Άλλωστε, όπως συνέβη και με τα παιδιά που δεν θα έκλαιγαν, μπορεί αύριο ο κ. Λιόλιος, με τον μειλίχιο λόγο του και χαμηλώνοντας την ένταση και το βλέμμα, να μας πει ότι την πρώτη τριετία ήταν παρατηρητής (όπως και στη διαιτησία) και από… Δευτέρα θα φάει η μύγα σίδερο!