Οι 5 Βρετανοί αθλητές που ξεσήκωσαν τους διοργανωτές στο Λονδίνο
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Andy Murray - Χρυσό Μετάλλιο στο Τένις
Όποιος παρακολούθησε πριν από ένα μήνα τον τελικό των ανδρών στο Wimbledon μέχρι το τέλος, θα είδε τον Άντι Μάρεϊ να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του κατά την απονομή των επάθλων. Είχε χάσει με 3-1 σετ από τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών, τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, αλλά και μόνο η συμμετοχή του στον τελικό ενός τουρνουά Γκραν Σλαμ, και μάλιστα του λονδρέζικου, ήταν μια τεράστια επιτυχία γι’ αυτόν. Όταν ο Φέντερερ πήρε το μικρόφωνο, είπε στον «μικρό» να μην ανησυχεί και ότι πολύ σύντομα θα έλθουν και γι’ αυτόν οι τίτλοι.
Ούτε ο ίδιος ο Φέντερερ δεν θα περίμενε, όμως, ότι ο τίτλος θα ερχόταν τόσο συντόμα και θα ήταν τόσο μεγάλος. Και ότι το χρυσό μετάλλιο που θα κέρδιζει ο Μάρεϊ, μέσα στην πατρίδα του, θα ήταν στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο. Στον τελικό της Κυριακής, ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ που έφευγε ηττημένος και μάλιστα με 3-0 σετ, από τον Βρετανό που έμοιαζε ξαφνικά να έχει ωριμάσει δέκα χρόνια μέσα στον ένα μόλις μήνα που μεσολάβησε από την τελευταία τους αναμέτρηση. Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κέρδισε η Μεγάλη Βρετανία στο τένις, χαρίζοντας τεράστια χαρά σε όλη την διοργανώτρια χώρα. Η αξία του ηττημένου –του Νο. 1 σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη, Φέντερερ- δίνει στην νίκη του Μάρεϊ ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Bradley Wiggins – Χρυσό Μετάλλιο στην Ατομική Χρονομέτρηση στην Ποδηλασία Δρόμου
Η αλήθεια είναι ότι η Ποδηλασία Δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει την λάμψη της Ποδηλασίας Πίστας. Κι αυτό γιατί οι κορυφαίοι αθλητές της φτάνουν εκεί (αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν) συνήθως κουρασμένοι από το πολύ «γεμάτο» ετήσιο πρόγραμμά τους από αγώνες. Το γεγονός ότι στην ποδηλασία δρόμου υπάρχουν διαφορετικές ειδικότητες (π.χ. ορειβάτες, σπρίντερ, ικανοί στους λόφους κ.λπ) και ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες σπάνια η διαδρομή είναι δύσκολη, άρα ευνοεί μόνο τους σπρίντερ, στερεί και σε πολλά από τα μεγάλα ονόματα την δυνατότητα να κερδίσουν το χρυσό –έτσι οι περισσότεροι απλά αδιαφορούν.
Για τον Μπράντλεϊ Γουίγκινς, όμως, φέτος αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύσει. Κατ’ αρχάς γιατί οι αγώνες γίνονται στην πατρίδα του. Κατά δεύτερον γιατί στην Ατομική Χρονομέτρηση στον δρόμο είναι απλά ο κορυφαίος στον κόσμο. Επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό αυτό, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, αλλά ο λόγος για τον οποίον οι Βρετανοί έχουν πάθει την πλάκα τους μαζί του είναι ότι μόλις ένα δεκαήμερο πιο πριν τερμάτιζε νικητής στο Γύρο Γαλλίας, τον πιο σημαντικό αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο. Και ήταν, μάλιστα, ο πρώτος συμπατριώτης τους που το κατάφερνε. Στο Λονδίνο ήλθε απλά η επιβεβαίωση του μεγαλείου του…
Mo Farah – Χρυσό Μετάλλιο στα 10.000 μ. στο Στίβο
Ποιος είπε ότι στο δεκάρι κερδίζουν μόνο οι Αιθίοπες; Η συγκλονιστική κούρσα που έκανε ο Βρετανός (γεννημένος στη Σομαλία) Μο Φάρα το βράδυ του Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου θα μείνει στην ιστορία. Υπομονετικός, έμεινε μακριά από τις συνεχείς εναλλαγές ρυθμού που επέβαλαν στον αγώνα τα μεγάλα φαβορί από τις αφρικανικές χώρες (Αιθιοπία, Κένυα και Ερυθραία, κυρίως) και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσει το φοβερό του σπριντ, για το οποίο είναι γνωστός παγκοσμίως.
Βέβαια, ούτε ένας Βρετανός δεν θα περίμενε ότι ο Φάρα, πρωταθλητής Ευρώπης, θα είχε αυτήν την ευκαιρία, κόντρα στους απίστευτους Αφρικανούς. Όμως αυτοί, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλον, τελικά οδήγησαν την κούρσα σε ένα σχετικά αργό ρυθμό, κάτι που ήταν βούτυρο στο ψωμί του 29χρονου από το Μογκαντίσου, που μετανάστευσε στα 8 του στο Λονδίνο. Ο Φάρα, μικρότερος, ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο στη Άρσεναλ, αλλά οι γυμναστές του στο σχολείο τον έπεισαν ότι έπρεπε να ασχοληθεί με τον στίβο.
Ο Μο Φάρα είναι παντρεμένος με Βρετανίδα, έχει μια κόρη και η γυναίκα του περιμένει αυτόν τον καιρό δίδυμα. Η πιο συγκινητική στιγμή του Σαββάτου ήταν όταν η μικρή του κόρη ξέφυγε από την ασφάλεια του σταδίου που πανηγύριζε σύσσωμο, για να μπει στον στίβο και να τρέξει στην αγκαλιά του μπαμπά της. Στη συνέχεια, η ασφάλεια επέτρεψε την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο και στη σύζυγό του, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Jessica Ennis – Χρυσό Μετάλλιο στο Έπταθλο
Η 26χρονη από το Σέφιλντ έκανε ατομικό ρεκόρ τα τρία από τα επτά αγωνίσματα του Επτάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, δίνοντάς τα όλα για το Χρυσό Μετάλλιο. Η επίδοσή της, μάλιστα, στα 100 μ. εμπόδια είναι η καλύτερη που έχει σημειώσει ποτέ επταθλήτρια! Ήταν το μεγάλο φαβορί για το Χρυσό Μετάλλιο στο πιο δύσκολο από τα αγωνίσματα των Γυναικών στο Στίβο και το επιβεβαίωσε, κάνοντας στο στάδιο να ξετρελαθεί με τις επιδόσεις της. Η Ένις διατηρεί μια στήλη στην εφημερίδα Times ενώ μετέχει και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Είναι, αυτήν τη στιγμή, η κορυφαία Βρετανίδα αθλήτρια.
Chris Hoy – Χρυσό Μετάλλιο στο Ομαδικό Σπριντ στην Ποδηλασία Πίστας
Ο Κρις Χόι ήταν ο σημαιοφόρος της Μεγάλης Βρετανίας στην Τελετή Έναρξης. Η τιμή που έκανε στον 36χρονο ποδηλάτη η βρετανική ολυμπιακή επιτροπή δεν ήταν τυχαία. Τα 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια που είχε κατακτήσει σε Αθήνα και Πεκίνο τον έκαναν τον πιο επιτυχημένο αθλητή της ομάδας. Ήδη ο Χόι είχε τιμηθεί και με τον τίτλο του «Σερ». Δεν επαναπαύθηκε, όμως, στις δάφνες του. Και στο πρώτο κιόλας αγώνισμα που κατέβηκε στο Λονδίνο, κέρδισε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο μπροστά στα μάτια των ενθουσιασμένων συμπατριωτών του και ισοφάρισε το ρεκόρ του πιο επιτυχημένου Βρετανού αθλητή όλων των εποχών, του κωπηλάτη Στιβ Ρεντγκρέιβ με τα πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Στη νίκη της Μεγάλης Βρετανίας, μάλιστα, στο Ομαδικό Σπριντ, ο Χόι συνέβαλε στο να σπάει η ομάδα του και το Παγκόσμιο Ρεκόρ.