Σουάρες με ή χωρίς Τόρες;

Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της νέας διοίκησης της Λίβερπουλ είναι προ των πυλών...

Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της νέας διοίκησης της Λίβερπουλ είναι προ των πυλών. Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Άγιαξ, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες των “κόκκινων” είδαν τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα και λίγες μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου συμφώνησαν με την ολλανδική ομάδα για την απόκτηση του Λουίς Σουάρες.

Η συμφωνία “έκλεισε” στα 26 εκατ. ευρώ και το μόνο που απομένει είναι να τα “βρει” ο ίδιος ο παίκτης με τη Λίβερπουλ και βέβαια να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Οι πληροφορίες από την Αγγλία αναφέρουν ότι αυτά δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Παίρνοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι η υπόθεση δεν “χαλάει”, μπορούμε από τώρα να κάνουμε λόγο για μία τεράστια μεταγραφική επιτυχία της Λίβερπουλ. Ο Ουρουγουανός επιθετικός είναι ότι πιο φρέσκο και συναρπαστικό έχει παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Σε ηλικία 24 ετών έχει ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Άγιαξ και της εθνικής Ουρουγουάης κι έχει τώρα την ευκαιρία να απογειώσει πραγματικά την καριέρα του μετακομίζοντας στην Πρέμιερ Λιγκ και σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης.

Ο Λουίς Σουάρες είναι – πολύ απλά – ένας επιθετικός που τα έχει όλα. Άψογη τεχνική, ταχύτητα, εκρηκτικότητα, δύναμη, ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και βέβαια...γκολ! Στα τριάμισι χρόνια που βρίσκεται στον Άγιαξ (οι δύο προηγούμενες ομάδες του ήταν η Νασιονάλ και η Χρόνινγκεν) έχει προλάβει να “φορτώσει” τα αντίπαλα δίχτυα 111 φορές σε 159 ματς. Το πόσο πολύπλευρο είναι το ταλέντο του φαίνεται και από την ικανότητά του να αγωνίζεται με την ίδια επιτυχία σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Μπορεί να παίξει το ίδιο άνετα ως μοναδικός σέντερ φορ στο 4-2-3-1, ως πρώτος ή δεύτερος επιθετικός στο 4-4-2 αλλά και ως ακραίος στο 4-3-3. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες στον κόσμο που μπορούν να υποστηρίξουν ότι διαθέτουν αυτό το χάρισμα!

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά που στην περίπτωση του Ουρουγουανού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και σκοτεινή. Το παιδί είναι θεριό ανήμερο! Δεν ξέρω αν έφταιξε το ότι μεγάλωσε χωρίς πατέρα σε μία οικογένεια με έξι παιδιά ή αν απλά ο χαρακτήρας του είναι εκρηκτικός, το σίγουρο όμως είναι ότι με την πειθαρχία έχει ένα...προβληματάκι. Όσα γκολ έχει πετύχει στην Ολλανδία σχεδόν άλλες τόσες κίτρινες κάρτες έχει αντικρίσει. Στο ντεμπούτο του με την εθνική Ουρουγουάης κατάφερε να αποβληθεί. Και βέβαια υπάρχει κι εκείνο το περίφημο περιστατικό στο ντέρμπι με την Αϊντχόφεν τον περασμένο Νοέμβριο όταν δάγκωσε (αλά...βαμπίρ) έναν αντίπαλο στον ώμο!

Γενικότερα φαίνεται να τον χαρακτηρίζει μία ανωριμότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο (είναι από αυτούς που γκρινιάζουν συνεχώς και που “χτυπιούνται” με το παραμικρό) και αυτό φαίνεται πως θα είναι το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν οι άνθρωποι της Λίβερπουλ. Σίγουρα η νοοτροπία και η αυστηρότητα της Πρέμιερ Λιγκ θα τον συνετίσουν ενώ λογικά θα βοηθήσει και το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες έγινε για πρώτη φορά πατέρας.

Το αν θα “πιάσει” στη Λίβερπουλ κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Το σίγουρο όμως είναι ότι για 26 εκατομμύρια ευρώ οι “κόκκινοι” απέκτησαν έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Μία τιμή απολύτως λογική (έστω και σε περίοδο κρίσης) αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα απορρίφθηκαν προτάσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τον Τόρες (τον σημερινό Τόρες με τους συνεχόμενους τραυματισμούς και το αβέβαιο μέλλον) και 45 εκατομμυρίων ευρώ για τον Αγουέρο (μεγάλο ταλέντο αλλά πόσο καλύτερος είναι από τον Σουάρες;).

Και όμως, στο “Ανφιλντ” δεν ξέρουν ακόμα αν πρέπει να πανηγυρίσουν γι' αυτή τη μεταγραφή. Όχι επειδή αμφισβητούν την αξία του παίκτη αλλά επειδή δεν είναι σίγουροι για το ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η νέα διοίκηση. Ο Σουάρες έρχεται να πλαισιώσει τον Τόρες, τον Τζέραρντ, τον Ρέινα και τον Μεϊρέλες για να χτιστεί μια νέα, πιο ποιοτική Λίβερπουλ ή μήπως η άφιξή του έρχεται ως προάγγελος της φημολογούμενης αποχώρησης του Φερνάντο Τόρες;

Οι φίλοι της Λίβερπουλ θα χρειαστεί να κάνουν λίγη υπομονή για να το μάθουν. Ίσως μερικές μέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, ή το αργότερο μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.