Μουντιάλ 2014: Οι αριθμοί και η προϊστορία «δείχνουν» τη νικήτρια της διοργάνωσης (pics)
Από το μακρινό 1930 μέχρι και σήμερα, έχουν διεξαχθεί 19 διοργανώσεις, από 16 διαφορετικές διοργανώτριες χώρες.
Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε παρακάτω δείχνουν ότι ο παράγοντας έδρα είναι καθοριστικός στην πορεία κατάκτησης ενός Κυπέλλου, αφού ουκ ολίγες φορές, το τρόπαιο έχει μείνει στη χώρα που διοργανώνει το τουρνουά. Ακόμη ένα στοιχείο που... δυναμώνει την Βραζιλία και της δίνει τον τίτλο του φαβορί, είναι το γεγονός πως το τρόπαιο έχει καταλήξει 16 φορές σε χώρα από την ίδια ήπειρο με τη διοργανώτρια.
1ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ουρουγουάη, 1930)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 - ή Μουντιάλ της Ουρουγουάης - ήταν η παρθενική διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Διεξήχθη στην Ουρουγουάη από τις 13 έως τις 30 Ιουλίου 1930 με συμμετοχή δεκατριών αμερικανικών και ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της διοργανώτριας, επικρατώντας στον τελικό της Αργεντινής με 4-2. Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο με την πλειονότητα των αγώνων να διεξάγονται στο στάδιο «Εστάδιο Σεντενάριο» (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας) το οποίο χτίστηκε για αυτό τον σκοπό.
2ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιταλία, 1934)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 έγινε στη Ιταλία. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία στην παράταση με σκορ 2-1. Στο παγκόσμιο κύπελλο του 1934 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά προκριματική φάση με παρουσία 32 ομάδων. Στα τελικά της διοργάνωσης συμμετείχαν 16 ομάδες, οι περισσότερες από την Ευρώπη. Δεν συμμετείχε η κάτοχος του τροπαίου Ουρουγουάη, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση πολλών Ευρωπαϊκών ομάδων να ταξιδέψουν στην νότια Αμερική και να συμμετάσχουν στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο το οποίο φιλοξενούσε στην χώρα της.
3ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γαλλία, 1938)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 έγινε στη Γαλλία. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία για δεύτερη συνεχόμενη φορά, νικώντας στον τελικό την Ουγγαρία με σκορ 4-2. Στα τελικά της διοργάνωσης συμμετείχαν 16 ομάδες, από τις οποίες απέμειναν τελικά 15, λόγω της αποχώρησης της Αυστρίας η οποία εν τω μεταξύ είχε προσαρτηθεί στην ναζιστική Γερμανία. Η Αγγλία, που κλήθηκε να αντικαταστήσει την Αυστρία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο κύπελλο να διεξαχθεί με 15 ομάδες.
4ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία, 1950)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 ήταν η 4η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Βραζιλία από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουλίου. Επίσης ήταν η μόνη διοργάνωση που ο νικητής δεν καθορίστηκε μετά από την διαδικασία ενός μονού τελικού. Για σκοπούς αρχείου θεωρείται σαν τελικός της διοργάνωσης ο αγώνας της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη που ήταν ο τελευταίος αγώνας του ομίλου με τις 4 φιναλίστ
5ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ελβετία, 1954)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 ήταν η 5η διοργάνωση και διεξήχθη στην Ελβετία από της 16 Ιουνίου μέχρι της 4 Ιουλίου. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Δ. Γερμανία, με τους διοργανωτές να αποκλείονται στα προημιτελικά του θεσμού.
6ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Σουηδία, 1958)
Ήταν το πρώτο από τα πέντε Κύπελλα, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα η Βραζιλία και το μοναδικό Μουντιάλ με νικήτρια oμάδα από άλλη ήπειρο μέχρι εκείνη την περίοδο. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του '58 αντέχουν ακόμη δύο ρεκόρ: Του πρώτου σκόρερ, που κατέχει ο γάλλος Ζιστ Φοντέν με 13 γκολ και των περισσοτέρων γκολ σε τελικό.
7ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Χιλή, 1962)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 ήταν η 7η διοργάνωση και διεξάχθηκε στη Χιλή από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουνίου. Οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν το δεύτερο τρόπαιο τους, με τους Χιλιανούς να κατακτούν την τρίτη θέση.
8ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αγγλία, 1966)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1966 διεξήχθη για πρώτη φορά στην Αγγλία, καθώς με την συμπλήρωση τότε ενός αιώνα από τη δημιουργία της σύγχρονης έκδοσης του ποδοσφαίρου, η FIFA έκρινε ότι η διοργάνωση έπρεπε να γίνει στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο.
Πρόεδρος της FIFA ήταν τότε ο σερ Στάνλεϊ Ράους, που έλαβε τα μέτρα του ώστε να ευνοηθεί η εθνική ομάδα της πατρίδας του. Η Αγγλία βρέθηκε σ´έναν εύκολο όμιλο κι ορίστηκε να δώσει όλους τους αγώνες της στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Ποτέ άλλοτε διοργανώτρια χώρα δεν έτυχε ανάλογης εύνοιας.
Η διοργάνωση του 1966 πέρασε στην ιστορία για τα αμφισβητούμενα γκολ στον τελικό, για τον «Μαύρο Πάνθηρα» της Πορτογαλίας Εουσέμπιο και για τους «τρελούς» Βορειοκορεάτες. Παραλίγο επίσης η διοργάνωση να περάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου και για έναν ακόμα λόγο, όταν δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων, το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ κλάπηκε. Το ανακάλυψε λίγες μέρες αργότερα, σε έναν λονδρέζικο κήπο, ο «Πικλς», το σκυλάκι ενός καντηλανάφτη.
9ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μεξικό, 1970)
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1970 διεξήχθη στο Μεξικό και θεωρείται το πιο θεαματικό στην ιστορία του αθλήματος. Ήταν το πρώτο Μουντιάλ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση έγχρωμο με ήχο. Η τηλεοπτική κάλυψη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους παίκτες, καθώς λόγω απαίτησης των καναλιών, πολλά ματς έγιναν κάτω από τη μεσημεριάτικη ζέστη, μέσα στο καλοκαίρι. Ήταν επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και κόκκινες κάρτες και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Βραζιλία.
10ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γερμανία, 1974)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1974 ήταν η 10η διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Γερμανία από της 13 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου. Οι διοργανωτές κατάκτησαν για δεύτερη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο και οι οικοδέσποινες χώρες έφτασαν τις τέσσερις κατακτήσεις σε έντεκα διοργανώσεις.
11ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αργεντινή, 1978)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 ήταν η 11η διοργάνωση και διεξάχθηκε στην Αργεντινή από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 25 Ιουνίου. Το τρόπαιο το κατέκτησε η οικοδέσποινα Αργεντινή που νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση. Ήταν η πρώτη κατάκτηση για την Αργεντινή και η 5η κατάκτηση τροπαίου από χώρα που διοργανώνει τους αγώνες.
12ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ισπανία, 1982)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 ήταν η 12η διοργάνωση και διεξήχθη στην Ισπανία από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετείχαν 24 εθνικές ομάδες ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν μόνο 16 εθνικές. Το τρόπαιο το κατάκτησε η Ιταλία νικώντας την Δυτική Γερμανία με 3-1. Με αυτό το τρόπαιο η Ιταλία κατάφερε να ισοφαρίσει τη Βραζιλία στις κατακτήσεις τροπαίων Παγκοσμίου Κυπέλλου.
13ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μεξικό, 1986)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1986 ήταν η 13η διοργάνωση και διεξήχθη στο Μεξικό από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 29 Ιουνίου του 1986. Η Αργεντινή κατέκτησε το δεύτερο Μουντιάλ της.
14ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιταλία, 1990)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ήταν η 14η διοργάνωση και διεξήχθη στην Ιταλία από τις 8 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου. Η Ιταλία έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Μεξικό που διοργάνωσε 2 φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο τελικό της διοργάνωσης πήγαν η Δυτική Γερμανία και η Αργεντινή, με την Δυτική Γερμανία να αναδεικνύεται κυπελλούχος για 3η φορά στην ιστορία της.
15ο Παγκόσμιο Κύπελλο (ΗΠΑ, 1994)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο 1994 διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μεταξύ της περιόδου 17 Ιουνίου και 17 Ιουλίου 1994. Είναι η πρώτη φορά που η διοργανώτρια χώρα δεν ανήκε στην Ευρώπη ή στην Νότια Αμερική. Σε αυτό το τουρνουά η Βραζιλία έγινε η 1η Εθνική που κατάκτησε το τρόπαιο 4 φορές μετά την νίκη της στο τελικό με την Εθνική Ιταλίας, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (σκορ αγώνα 0-0). Επίσης ήταν και ο πρώτος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όπου μία ομάδα κέρδισε το τρόπαιο στα πέναλτι και μάλιστα χωρίς να έχει σκοράρει στην κανονική διάρκεια και στην παράταση.
16ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γαλλία, 1998)
Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να κατακτήσει ξανά το τρόπαιο η διοργανώτρια χώρα. Κάτι τέτοιο κατάφεραν ο Ζινεντίν Ζιντάν και η παρέα του στον αλησμόνητο τελικό με τη Βραζιλία (3-0)
17ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιαπωνία - Νότιος Κορέα, 2002)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 διεξήχθη στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία από τις 31 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου. Ήταν η 17η διοργάνωση. Όπως είχε αποφασιστεί από την ΦΙΦΑ τον Μάιο του 1996 στην Ζυρίχη, για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο οργανώθηκε από δύο χώρες, πράγμα που επίσης σήμαινε ότι για πρώτη φορά τρεις ομάδες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία ως συνδιοργανωτές και η Κυπελλούχος 1998 Γαλλία) είχαν αυτόματα θέσεις στη διοργάνωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έγινε εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και τελευταία φορά που οι προηγούμενοι κυπελλούχοι προκρίνονταν αυτόματα. Το κύπελλο το κέρδισε για πέμπτη φορά η Βραζιλία επικρατώντας της Γερμανίας με 2-0 στον τελικό.
18ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γερμανία, 2006)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006 άρχισε στις 9 Ιουνίου 2006 και ολοκληρώθηκε με τον τελικό στις 9 Ιουλίου 2006 όπου η Ιταλική νίκησε τη Γαλλική ομάδα. Οι Γερμανοί αρκέστηκαν στην τρίτη θέση.
19ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ν. Αφρική, 2010)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010 ήταν το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο και διοργανώθηκε στη Νότια Αφρική. Η διάρκεια του ήταν ένας μήνας, από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου του 2010. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου διοργάνωσε Παγκόσμιο Κύπελλο. Νικήτρια της διοργάνωσης ανεδείχθη η Εθνική Ισπανίας και για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Ν. Αφρική δεν πέρασε τους ομίλους
20ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία, 2014)
Έξι διοργανώτριες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο σε 19 συνολικά τουρνουά. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1998 και η στατιστική δείχνει ότι μπορεί φέτος να είναι η χρονιά της Βραζιλίας.
1930 - 1934 - 1966 - 1974 - 1978 - 1998 ... Θα προστεθεί και το 2014 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας των διοργανωτριών χωρών; Θα το ξέρουμε σε ένα μήνα και κάτι από σήμερα...
Διαβάστε επίσης:
Μουντιάλ 2014: Η πιο σέξι ενδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (pics+vid)
Μουντιάλ 2014: Το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ (πίνακας)