Σάντος: "Δύο νίκες ο στόχος της ομάδας"

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος...

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την προπόνηση στο γήπεδο "Καραϊσκάκη" επεσήμανε ότι η ισοπαλία στην Κροατία έδωσε αυτοπεποίθηση στους διεθνείς και η ψυχολογία των παιχτών είναι σε καλά επίπεδα.
Τόνισε πως ο στόχος της Εθνικής είναι νίκη στα δυο προσεχή παιχνίδια με Λετονία στις 8 και το Ισραήλ στις 12 του μήνα για να μπορέσει η Εθνική ομάδα να εξαρτάται από τα δικά της αποτελέσματα στον δρόμο για τα τελικά του "EURO 2012".


Στην αρχή σχολίασε τα δεδομένα του ομίλου:
"Εχουμε ξεκινήσει με δυο ισοπαλίες. Η ισοπαλία στην Κροατία ισορρόπησε την κατάσταση, έφερε εμπιστοσύνη σε παίκτες και ομάδα. Αυτό βλέπω και νιώθω από τους παίκτες.
Εχουν διάθεση, θέληση, αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ καλό κλίμα και τους αρέσει που είναι εδώ. Η ψυχολογία βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό παιχνίδι και θα πετύχουμε τον στόχο μας".
Για το παιχνίδι με τη Λετονία, είπε:
"Είναι δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μία καλή ομάδα. Έχει ομοιότητες με το ματς κόντρα στη Γεωργία. Αμύνεται με δέκα ποδοσφαιριστές και αγωνίζεται στην αντεπίθεση με 2-3 παίκτες.
Πρέπει να έχουμε υπομονή, να βρούμε την τρύπα στην αμυντική τους λειτουργία. Θα πρέπει να έχουμε δημιουργικότητα να φτάνουμε στην αντίπαλη περιοχή οργανωμένα, γιατί αν χάσεις τη μπάλα θα πρέπει να πιέσεις.
Κόντρα σε ομάδες με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικό να αναγκάσεις τον αντίπαλο να κάνει λάθη όταν έχει την μπάλα. Οι ποδοσφαιριστές το γνωρίζουν και νομίζω ότι θα ανταποκριθούν σωστά".

Αναφορικά με το σύστημα της ομάδας και αν θα αλλάξει το 4-4-2 σε 4-3-3:
"Είναι μία ερώτηση που έχω απαντήσει. Αν ήταν μία ομάδα που προπονούσα κάθε μέρα με την έννοια του συλλόγου, το 4-4-2 σε ρόμβο ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά παικτών που έχουμε.
Απαιτεί δουλειά, αποτελέσματα, αλληλοκαλύψεις και συνεργασία των παικτών. Στο παιχνίδι με Γεωργία έγινε με αναποδιά με το γκολ που δεχτήκαμε νωρίς αλλά στην Κροατία δούλεψε. Το άλλο σύστημα είναι αυτό που νιώθουν πιο άνετα οι ποδοσφαιριστές και το γνωρίζουν. Πρέπει να ξέρουμε να προσαρμόζουμε την φιλοσοφία μας στους ποδοσφαιριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αλλαγή φιλοσοφίας".


Το "κλειδί" του συγκεκριμένου αγώνα:
" Θα πρέπει να πιέσουμε ψηλά για να κλέψουμε μπάλες. Να μην επιτρέψουμε να κυκλοφορήσουν και να πιστέψουν ότι μπορούν να φτάσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα".
Σχετικά με την κούραση που παρατηρείται στους διεθνείς και πως σκοπεύει να την διαχειριστεί, ο Πορτογάλος τεχνικός απάντησε:
"Έχω προετοιμάσει προπονήσεις για να μην επιβαρυνθούν οι ποδοσφαιριστές περισσότερο. Να είναι φρέσκοι και στο μυαλό όμως.
Έχουν νίωσει πίεση στους συλλόγους τους. Στόχος μας είναι να τους απελευθερώσουμε από αυτή τη πίεση. Αν είναι καλά στο μυαλό, θα είναι και στη φυσική καταστάση".
Για την υπόθεση-πρόκριση, είπε:
"Εξαρτόμαστε από τα δικά μας αποτελέσματα. Αυτό προυποθέτει ότι η νίκη σε αυτά τα δύο παιχνίδια είναι σημαντικό. Γιατί σημαίνει ότι αν κερδίσουμε θα έχουμε την τύχη στα δικά μας πόδια. Θέλουμε να εξαρτώμαστε μόνο από εμάς".

Για τον Γιάννη Φετφατζίδη, ο Φερνάντο Σάντος σχολίασε:
"Δεν μπορούμε άμεσα να βάλουμε ένα παίκτη που φέραμε από τις Ελπίδες για να του ρίξουμε το βάρος πάνω του. Είναι καλός, έχει δυναμικό χαρακτήρα, όμως μιλάμε για Εθνική ανδρών, πάντα υπάρχει άγχος στο ντεμπούτο, αλλά σίγουρα είναι έτοιμος αν του ζητηθεί να περάσει στον αγωνιστικό χώρο".

Καταλήγοντας, τόνισε με το αν "ποντάρει" σε κάποιους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές:
"Θέλω τη βοήθεια όλων. Έντεκα ποδοσφαιριστές θα παίξουν και όλοι θα βοηθήσουν. Δεν είναι κάποιοι πιο σημαντικοί. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Περιμένω όλοι να ανταποκριθούν στον αγωνιστικό χώρο".