Τρία σημαντικά πράγματα που συμβολίζει ένας Μαραθώνιος

Ο «κλασικός Μαραθώνιος» είναι ένας αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων, ο οποίος από το 1896 μέχρι και σήμερα περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση του αθλητικού τουρισμού σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκατοντάδες Μαραθώνιοι αγώνες κάθε χρόνο, ενώ στους περισσότερους από αυτούς, δεν συμμετέχουν μόνο αθλητές, αλλά και άνθρωποι που αγαπούν το συγκεκριμένο άθλημα, όπως και το να προσφέρουν σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Κάθε Άνοιξη λοιπόν, η συμπρωτεύουσα προετοιμάζεται «πυρετωδώς» για τη μεγαλύτερη γιορτή της, τον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Φέτος, την Κυριακή 1η Απριλίου 2018, αθλητές από όλο τον κόσμο θα «πλημμυρίσουν» τους δρόμους της πόλης για να ζήσουν και εκείνοι την μοναδική αυτή εμπειρία που μετρά 122 χρόνια θεσμού και να συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν στον φιλανθρωπικό χαρακτήρα των ομάδων του. Πρώτα όμως, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε όλα αυτά που συμβολίζει ένας Μαραθώνιος αγώνας δρόμου.

1. Με κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε, τιμούμε τους προγόνους μας

Ο «Μαραθώνιος Δρόμος» φέρει το όνομά του από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη, αφού ύστερα από τη μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. έτρεξε μέχρι την Αθήνα ώστε να μεταφέρει τα νικητήρια νέα, φωνάζοντας «νενικήκαμεν». Παρόλα αυτά, πήρε τη μορφή του αθλητικού αγώνα όταν εντάχθηκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Τότε, ο Γάλλος γλωσσολόγος και ελληνιστής Michel Breal πρότεινε «Την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος». Νικητής του πρώτου αυτού Μαραθωνίου, ήταν ο γνωστός σε όλους μας, αθλητής-θρύλος, Σπύρος Λούης.

Σήμερα, διοργανώνονται περισσότεροι από 800 Μαραθώνιοι αγώνες τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα αυτών που συμμετέχουν τρέχει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όπως ακριβώς σε προτρέπει να κάνεις και η ενέργεια της Stoiximan.gr στον 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που σε καλεί να γίνεις μέλος της ομάδας του, με κοινό σκοπό τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη τη βοήθειά σου.

2. Η διάθεση για κοινωνική προσφορά αυξάνεται, όσο υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και στηρίζουν έμπρακτα



Φωτογραφία από τον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να συμμετέχουν σε διάφορες μορφές κοινωνικής προσφοράς. Οι Μαραθώνιοι αγώνες φιλανθρωπικής χροιάς είναι από τους δημοφιλέστερους τρόπους προσφοράς στη χώρα μας. Μάλιστα, στη Stoiximan.gr τα πράγματα είναι στο χέρι του κάθε δρομέα, καθώς με την εφαρμογή Stoiximan Running Τeam App κάθε πόντος μετράει!

Με κάθε διαδρομή που κάνετε, συγκεντρώνετε πόντους οι οποίοι μετατρέπονται σε χρήματα που μετέπειτα, διατίθενται σε διάφορους κοινωνικούς φορείς της επιλογής σας. Εξάλλου, για τη Stoiximan.gr, ομάδα σημαίνει να στηρίζουμε μαζί, με όλες τις δυνάμεις μας, εκείνους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Διότι, η ανάγκη των ανθρώπων να συμμετέχουν σε ένα δρώμενο για καλό σκοπό, βρίσκεται πάντα στην κορυφή, τόσο για τη Stoiximan.gr, όσο και για εμάς. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος δημιουργίας της εφαρμογής, ώστε να καταφέρει να εκφράσει στην πράξη τη σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίας των ανθρώπων για καλό σκοπό.

Με το Stoiximan Running Team App μπορείτε και εσείς να στηρίξετε ένα από τα Ιδρύματα που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για τους «Μικρούς Ήρωες» της ζωής μας. Η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, το Χαμόγελο του Παιδιού και το Σωματείο «Πρωτοβουλία Για το Παιδί» αποτελούν έναν φάρο ελπίδας, που με τη βοήθεια όλων μας θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στα παιδιά που προσπαθούν να ξανακερδίσουν το χαμόγελό τους.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να μεταβείς στην πιο όμορφη πόλη της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, να κατεβάσεις την SRT εφαρμογή από το Google Play για Android ή από το App Store για iOs και αυτόματα ξεκινάς με 300 πόντους, απλώς με την εγγραφή σου! Στη συνέχεια, τρέχεις την Κυριακή 1η Απριλίου 2018 στον 13o Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» με την ομάδα της Stoiximan.gr και γίνεσαι, επίσημα πλέον, μέλος της μεγάλης οικογένειας, Stoiximan Running Team. Έτσι, θα μαζεύεις πόντους σε κάθε δρομικό που θα συμμετάσχετε μαζί αλλά και όταν προπονείσαι ή κοινοποιείς το app στους φίλους σου!

3. Με κύριο και τελικό άξονα τη φράση: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», κανείς ποτέ δεν έχασε!

Η διαχρονική αυτή φράση είναι όλη η ουσία ενός αθλήματος όπως το τρέξιμο, αφού τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό είναι τόσα για το σώμα σας, όσα και για το… μυαλό σας. Με το τρέξιμο επηρεάζεται θετικά η ψυχική, αλλά και η σωματική υγεία ενός ατόμου καθώς, βοηθά και στην αύξηση της φυσικής σας κατάστασης, κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και διάφορες άλλες ασθένειες που μπορεί να σας ταλαιπωρούν για χρόνια. Επιπλέον, με τη συχνή προπόνηση, μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά τη σωματική σας σύσταση και αυτό να οδηγήσει στην υγιή απώλεια βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη και για την ψυχική σας υγεία, καθώς με τη βοήθεια αυτού μπορείτε να ξεπεράσετε μέχρι και την κατάθλιψη. Όταν ασκείστε, το σώμα παράγει ενδορφίνες, οι οποίες συνδέονται με τον εγκέφαλο και δημιουργούν θετικά συναισθήματα στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα άγχους σας και βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης, καθώς απελευθερώνονται κάποιες χημικές ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την πνευματική σας οξύτητα.

Την Κυριακή 1η Απριλίου δώστε το «παρών» στη Θεσσαλονίκη, στον Stoiximan.gr 13o Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» για να τρέξουμε μαζί και να στηρίξουμε αυτούς που μας χρειάζονται!