Newsbomb History: Ποιοι αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε ποια αθλήματα;

Ποια αγωνίσματα συμπεριλαμβάνονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα και ποιοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής

Newsbomb

2'

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το σημαντικότερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός του αρχαίου κόσμου και διεξάγονταν φυσικά σύμφωνα με τα ήθη, έθιμα και κοινωνική κατάσταση της εποχής.

Σε αυτούς είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής όσοι είχαν και πολιτικά δικαιώματα. Οι άνδρες, μόνο ελληνικής καταγωγής και με προϋπόθεση να μην έχουν τελέσει δολοφονία, να είναι ελεύθεροι, δηλαδή όχι σκλάβοι, να μην έχουν καταδικαστεί για βεβήλωση και κυρίως να σέβονται την εκεχειρία δηλαδή την πανελλήνια ειρήνη που επιβαλλόταν για τουλάχιστον τρεις μήνες την εποχή της κάθε Ολυμπιάδας.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες περιελάμβαναν μόνο ένα άθλημα, τον γνωστό μας αγώνα δρόμου σε στάδιο, ωστόσο στη συνέχεια τα αγωνίσματα έφτασαν τα 18.

Πολλά από αυτά με κάποιες παραλλαγές μεγάλες ή μικρές, τα παρακολουθούμε μέχρι και σήμερα. Στο στάδιο είχαμε τους γνωστούς μας αγώνες ταχύτητας, διαφόρων αποστάσεων, οι αποστάσεις μετρούνταν σε στάδια, το άλμα εις μήκος, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή και σήμερα, χάρη στον Μίλτο Τεντόγλου, τη δισκοβολία και το ακόντιο.

Υπήρχαν επίσης και τα πιο βίαια αγωνίσματα, τα οποία μάλιστα ήταν πολύ πιο σκληρά από σήμερα με «χαλαρούς» κανόνες, ενώ κάποιες, σπάνιες, φορές ο αγώνας τελείωνε με τον θάνατο του ηττημένου. Αυτά ήταν η πάλη, σήμερα τη λέμε «ελληνορωμαϊκή», η πυγμαχία και το παγκρβάτιο.

Υπήρχαν τέλος διάφορα αθλήματα με αγώνες αλόγων οι γνωστές ιπποδρομίες. Και ένα μπόνους. Οι σαλπιγκτές και οι κήρυκες, δηλαδή αυτοί που αποκτούσαν το προνόμιο να αναγγέλλουν τους νικητές κέρδισαν τη θέση αυτή με το σπαθί τους ή μάλλον με τη φωνή τους. Υπήρχε ειδικό αγώνισμα, το οποίο το κέρδιζε όποιος έφτανε τη φωνή του πιο μακριά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή