Newsbomb History: Ποια ήταν τα έπαθλα για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα;

Όλα γίνονταν για τη δόξα που αποκτούσαν οι Ολυμπιονίκες, οι οποίοι γίνονταν ξακουστοί σε όλο τον γνωστό, τότε, κόσμο, ενώ μετατρέπονταν σε ήρωες για τις πόλεις τους

Στη σημερινή εποχή οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν εμπορευματοποιηθεί όπως και όλα σε μεγάλο βαθμό, με τους κορυφαίους αθλητές να αποκομίζουν εκατομμύρια χάρη στις σπουδαίες επιδόσεις τους, και τους χορηγούς και τους σπόνσορες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη διεξαγωγή τους.

Στην αρχαιότητα ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Όλα γίνονταν για τη δόξα που αποκτούσαν οι Ολυμπιονίκες, οι οποίοι γίνονταν ξακουστοί σε όλο τον γνωστό, τότε, κόσμο, ενώ μετατρέπονταν σε ήρωες για τις πόλεις τους.

Δεν είναι τυχαία η φράση άλλωστε ότι οι πόλεις έριχναν τα τείχη τους για να υποδεχτούν τους Ολυμπιονίκες, πολύ απλά διότι με αυτούς δεν τα χρειάζονταν.

Οι Ελλανοδίκες τότε, προσέφεραν στους νικητές τον κότινο, δηλαδή το γνωστό στεφάνι από φύλλα ελιάς που απονέμεται και στις μέρες μας, καθώς και έναν κλάδο ελαίας.

Ακόμα ένα βραβείο, όχι τόσο γνωστό, ήταν η κόκκινη μάλλινη κορδέλα που φορούσαν οι νικητές.

Η πραγματική ανταμοιβή όμως ερχόταν αργότερα και με τη θριαμβευτική υποδοχή με την οποία γίνονταν δεκτοί στις πόλεις τους, το κύρος που αποκτούσαν αλλά και την ένταξή τους στην πολιτική ελίτ του τόπου.

Το σπουδαιότερο όμως, δεν ήταν άλλο από την αθανασία, την οποία επιτύγχαναν κάνοντας το όνομά τους γνωστό εις το διηνεκές.

Κάποιοι από αυτούς, ο Κρότων από τη Μεγάλη Ελλάδα, ο Φάνας ο Πελληνεύς, ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, ο Μίλων ο Κροωνιάτης και ο Ηρώδωρος ο Μεγαρεύς.

Διάσημοι άνδρες της Αρχαιότητας που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός, Αλκιβιάδης, ο Φίλιππος ο Β' της Μακεδονίας αλλά και αργότερα ο διαβόητος Ρωμαίος αυτοκράτορας, Νέρων, ο οποίος κέρδισε σε κάθε αγώνισμα στο οποίο συμμετείχε, αν και έχουμε λόγους να πιστεύουμε, εξαιτίας της γνωστής του ιδιοσυγκρασίας, ότι ειδικά για αυτή την περίπτωση, οι Ελλανοδίκες μπορεί και να έκαναν τα στραβά μάτια...