Το λευκό τιγράκι που μας συγκίνησε: Ο μονόδρομος της ευθανασίας και πώς η «θυσία» δεν θα πάει χαμένη

Η Χασίγια δεν είναι πια εδώ, η θλιβερή ιστορία της, ωστόσο, μπορεί να μας κάνει όλους καλύτερους.

Το λευκό τιγράκι που μας συγκίνησε: Ο μονόδρομος της ευθανασίας και πώς η «θυσία» δεν θα πάει χαμένη
H μικρή Χασίγια.
Intime News
14'

Ρεπορτάζ: Αναστασία-Βασιλική Γκολέμη , Σκουλούδης Σωτήρης

Με τεράστια έκπληξη, που τελικά μετατράπηκε σε συγκίνηση και ευαισθητοποίηση, υποδέχτηκε η ελληνική κοινή γνώμη την είδηση ότι μια πανέμορφη, νεογέννητη λευκή τίγρης, εγκαταλείφθηκε σε κάδο απορριμμάτων, έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ένα πρωτοφανές γεγονός, που μας θύμισε ότι και στη χώρα μας ανθεί το παρεμπόριο άγριας ζωής. Αδίστακτοι, άπληστοι και ασυνείδητοι άνθρωποι, συνήθως μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, δεν αρκούνται στη συντροφιά των γνωστών κατοικιδίων, αλλά, συνήθως ως έμβλημα «κύρους», επιθυμούν να έχουν στους μεγάλους κήπους τους άγρια εξωτικά ζώα, όπως σε άλλες εποχές η... Κλεοπάτρα.

Αποτέλεσμα, η παρά-φύση επιβίωση αυτών των άτυχων πλασμάτων, που με κάποιον τρόπο περνάνε τους ελέγχους στα σύνορα και καταλήγουν στις βίλες τους, ή ο αργός και βασανιστικός θάνατος, όπως στην περίπτωση της Χασίγια, όπως ονομάστηκε το λευκό τιγράκι που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Η λευκή τίγρης, όπως φαίνεται, γεννήθηκε με σοβαρά προβλήματα υγείας (πρόκειται για μετάλλαξη και τα προβλήματα υγείας είναι συνηθισμένα σε αυτές τις περιπτώσεις), τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της έλλειψης της αναγκαίας φροντίδας από τους αγοραστές της, οι οποίοι επέλεξαν τελικά να την παρατήσουν εκεί που -ίσως- θεώρησαν, ότι το τιγράκι θα είχε πιθανότητες βελτίωσης και επιβίωσης. Η βλάβη όμως ήταν μη αναστρέψιμη.

Οι επίσημες αρχές συνέστησαν 12μελή επιτροπή κτηνιάτρων και έπειτα από αναλυτικές εξετάσεις, το πόρισμα ήταν ομόφωνο: Ευθανασία, για το καλό του ίδιου του ζώου, μια άποψη που βρήκε σύμφωνους και τους φιλόζωους, πλην ατομικών και λίγων εξαιρέσεων, καθώς πρόκειται για την «ύστατη πράξη ανθρωπιάς», όταν ένα ζώο υποφέρει και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ζήτημα είναι η θλιβερή ιστορία αυτού του πλάσματος που έζησε για λίγους μήνες βασανισμένο, να αποτελέσει το έναυσμα για να σωθούν τα υπόλοιπα και το πρόβλημα να χτυπηθεί στη ρίζα του, ενώ εισαγγελέας έχει παρέμβει για να βρεθούν οι ένοχοι. Η κοινωνία, είναι σαφές αυτό, δεν ανέχεται πια την κακοποίηση των ζώων και μαζί με την κοινωνία ακολούθησε κι η νομοθεσία, που τιμωρεί αυτό το έγκλημα με βαριές ποινές.

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τον ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που ανέλαβε να κάνει ό,τι μπορεί για το τιγράκι όταν αφέθηκε στην πόρτα του -πράγματι, το ζώο πέρασε έστω έναν μήνα ζωής με φροντίδα και παρέα- καθώς και με φιλοζωικές οργανώσεις που ασχολήθηκαν με το ζήτημα.

Ζαν Ζακ Λεσουέρ: «Όσοι αντιδρούν να διαβάσουν τον ιατρικό φάκελο»

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, μίλησε στο Newsbomb.gr για την απόφαση να γίνει εντέλει ευθανασία στην μικρή Χασίγια.

«Δεν ήταν δική μας απόφαση, ήταν απόφαση της κτηνιατρικής επιτροπής που είχε οριστεί από το ΥΠΕΝ. Το μικρό τιγράκι είχε προβλήματα γενετικής φύσεως που δεν γιατρεύεται, είναι σαν να έχουμε ένα άτομο μέσης ηλικίας που έχει μία ακραία περίπτωση οστεοπόρωσης και που τα κόκαλα σπάνε. Στην περίπτωση της Χασίγιας αυτό ήταν. Το ζώο υπέφερε είχε πολλαπλά προβλήματα, είχε μόνιμους πόνους, της χορηγούσαμε ηρεμιστικά, αν διαβάσει κανείς τον ιατρικό φάκελο θα καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης», ξεκαθάρισε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Μιλώντας για το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είπε: «Το εμπόριο άγριας ζωής είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, είναι μία πηγή εισοδημάτων όπως είναι να ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός, κ.ά., όλα αυτά είναι μεγάλες πηγές εισοδημάτων, όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει προσφορά».

Θέλοντας να απαντήσει σε όλους εκείνους που αντιδρούν με την κίνηση την ευθανασίας ο ίδιος ανέφερε: «Αν όλοι εκείνοι που αντιδρούν είχαν δει τον ιατρικό φάκελο δεν θα αντιδρούσαν. Θα έβλεπαν ότι η υγεία αυτού του ζώου είναι μη αναστρέψιμη, θα έβλεπαν τις εξετάσεις, τις βιοψίες από τα κόκαλα. Πώς να γιατρευτεί ένα ζωάκι που δεν μπορεί να κάνει τις βασικές ανάγκες της, ακόμα και για να πιει νερό που έπρεπε να της δώσουμε με σύριγγα. Πονούσε πολύ η Χασίγια. Κάναμε προσπάθειες ήρθαμε σε επαφή με κέντρα από όλο τον κόσμο και σύσσωμοι απάντησαν ότι “δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, βγάλτε αυτό το ζώο από τη μιζέρια που τραβάει, βοηθήστε το”».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται «Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» από φιλόζωους που ζητάνε ακόμα και το κλείσιμό του, ή τη μετατροπή του σε καταφύγιο άγριας ζωής.

«Στην περίπτωση της Χασίγιας όλες οι φιλοζωικές επικροτούν την απόφαση της ευθανασίας, να διευκρινίσω ότι το τιγράκι δεν είναι δικό μας, εμείς εντολές της πολιτείας ακολουθήσαμε, το ΥΠΕΝ πήρε την απόφαση.

Πώς θα γίνει καταφύγιο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο; Ποιος θα το πληρώσει, το κράτος; Τα έξοδα είναι πολλά. Αυτό είναι ένα αυθαίρετο σχόλιο κάποιοι φιλόζωου που δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Τα ζώα που έχουμε εμείς έχουν γεννηθεί σε άλλα ζωολογικά πάρκα, είναι ζώα τρίτης και τέταρτης γενιάς, έχουμε διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής. Οι δράσεις σε ένα ζωολογικό πάρκο, δεν είναι το να έρθουν οι επισκέπτες να δουν τα ζώα σε ένα πάρκο, είναι πολλαπλές», ανέφερε ο κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ

ΝΕΜΕΣΙΣ: «Στον Προμαχώνα περνάνε συνέχεια φορτηγά που μεταφέρουν παράνομα ζώα»

«Έχουμε δηλώσει ότι ο χειρισμός ήταν σωστός, ήταν ένα άγριο ζώο και αρμοδιότητα είχε το ΥΠΕΝ. Η αρμόδια υπηρεσία που έπρεπε να ασχοληθεί είναι η διεύθυνση δασών και το υποτμήμα άγριας ζωής.

Το Αττικό πάρκο ενημέρωσε σχετικά γρήγορα το αρμόδιο υπουργείο. Ο ενδεδειγμένος χειρισμός από το ΥΠΕΝ ήταν να συσταθεί μία επιστημονική επιτροπή όσο γίνεται ευρύτερη, μιας και το περιστατικό είχε βγει και εκτός Ελλάδος καθώς όλοι μιλούσαν για το τιγράκι. Εμείς σαν ομοσπονδία όταν ενημερωθήκαμε ότι θα συσταθεί επιστημονική κτηνιατρική επιτροπή ζητήσαμε γραπτά να υποδείξουμε κτηνιάτρους τους οποίους εμπιστευόμαστε. Πριν από αυτό το βήμα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, τις πρώτες ημέρες, ένα κέντρο από την Αφρική προς εμάς (σ.σ. μέσω της δικηγόρου μας) ένα κέντρο περίθαλψης και διάσωσης τέτοιων ζώων και είπε ότι μπορεί να βοηθήσει το ζώο και να το αναλάβει», ανέφερε η Πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ»,
Νατάσα Μπομπολάκη.

Σχετικά με το είδος της Χασίγιας είπε: «Οι λευκές τίγρεις με τα γαλανά μάτια δεν υπάρχουν στη φύση, είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης αιλουροειδών που είναι συγγενείς μεταξύ τους και βρίσκονται συνήθως σε κατάσταση αιχμαλωσίας».

«Εμείς καταλογίζουμε στο ΥΠΕΝ το πρώτο ότι δεν υπήρξε ενημέρωση της κοινής γνώμης και το δεύτερο ότι υπήρξε γραφειοκρατική καθυστέρηση η οποία όσο περνούσαν οι μέρες ήταν εις βάρους του ζώου γιατί οι φόβοι του ήταν αφάνταστοι», πρόσθεσε.

Η κυρία Μπομπολάκη συμφωνεί με την ευθανασία της Χασίγια: «Το φιλοζωικό κίνημα και εγώ προσωπικά είμαστε κατά της ευθανασίας ζώων που έχουν προβλήματα που όμως μπορούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να έχουν έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής. Η Χασίγια με βάση το ιατρικό της ιστορικό από 12 κτηνιάτρους, υπέφερε, το ζώο δεν είχε κανέναν προσδόκιμο ζωής, το κάθε λεπτό ήταν φοβερά επώδυνο. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε ένα ζώο για το δικό μας συναίσθημα. Το ζώο δεν μπορούσε να αναπνεύσει, οποιαδήποτε κίνηση έκανε, έσπαγαν τα κόκαλά του», είπε.

Τέλος, σχετικά με το εμπόριο της άγριας ζωής η κυρία Μπομπολάκη είπε στο Newsbomb.gr: «Πρέπει να γίνουν πολλά, αυτά τα ζώα από κάπου μπαίνουν, είναι εισαγωγή και όχι εκτροφή. Στον Προμαχώνα περνάνε συνέχεια φορτηγά που μεταφέρουν παράνομα ζώα και δωροδοκούν τους ελέγχους. Αν δεν γίνει συστηματικός και αδιάφθορος έλεγχος του τί μπαίνει στη χώρα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το εμπόριο της άγριας ζωής, είναι το τρίτο παγκόσμια παράνομο εμπόριο μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η Ευρώπη μολονότι εδώ και χρόνια το έχει διαπιστώσει αυτό δεν έχει κάνει κάτι για να περιορίσει το φαινόμενο».

bobolaki.jpg
H Πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ», Νατάσα Μπομπολάκη.

«Το εμπόριο άγριων ζώων συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα»

Στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της Χασίγιας τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος. Μιλώντας στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, έκανε λόγο για το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

«Το εμπόριο άγριων ζώων συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, εμείς έχουμε παραθέσει στοιχεία μέσα από ανακοίνωσή μας. Αυτό που είχαμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή είναι ότι στις αρμοδιότητες του τμήματος προστασίας των ζώων της Ελληνικής Αστυνομίας δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η εποπτεία των περιστατικών παράνομης εμπορίας διακίνησης ζώων είτε αυτά αφορούν τα ζώα συντροφιάς είτε τα άγρια ζώα. Να αναφέρουμε ότι αυτές οι δύο κατηγορίες συνδέονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε ο Ευάγγελος Παλαιοδήμος.

Παράλληλα, ο κ. Παλαιοδήμος πρότεινε έξι λύσεις για το λαθρεμπόριο άγριων ζώων:

  1. Απαιτείται επαρκή στελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, ιδίως στα σημεία εξόδων – εισόδων της χώρας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς, μέσω των στοχευμένων ελέγχων.
  2. Ανάπτυξη εξειδικευμένης κτηνιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, ώστε οι κτηνίατροι να έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν -μεταξύ άλλων- και στην κτηνιατρική των άγριων ζώων.
  3. Ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να γνωρίζουν ποια ζώα είναι κατάλληλα για ζώα συντροφιάς και η εμπέδωση από όλους ότι τα άγρια ζώα δεν είναι κατάλληλα για ζώα συντροφιάς είτε για λόγους ασφάλειας είτε για λόγους ευζωίας.
  4. Πλήρη εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία της άγριας ζωής, όπως για παράδειγμα της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (19.9.1979) που υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 1979 και στην χώρα μας έχει κυρωθεί με τον Ν. 1335/1983 (ΦΕΚ 32/Α/13-03-1983) και του Ν. 2055/1992 «Κύρωση Σύµβασης διεθνούς εµπορίας ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν µε τα Παραρτήµατα Ι και ΙΙ αυτής».
  5. Συντονισμένοι έλεγχοι των συναρμοδίων αρχών (κτηνιατρικών αρχών, αστυνομικών αρχών, περιβάλλοντος, δασικών υπηρεσιών, κτλ,) ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση και πώληση άγριων ζώων και ζώων συντροφιάς μέσω ιστοσελίδων και pet shop.
  6. Η ανάθεση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., της αρμοδιότητας της παρακολούθησης των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας που αναφέρεται στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τη διαφαινόμενη ευθανασία και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και την διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.

Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Στη χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.

Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…

Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».

Μήνυση στο ΥΠΕΝ μετά την απόφαση για ευθανασία

Η Μαρία Αρκομάνη, μέλος φιλοζωικής οργάνωσης από τα Μέγαρα Αττικής μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι ετοιμάζει μήνυση στο ΥΠΕΝ καθώς ήταν εκείνο που ανέλαβε την υπόθεση όλη με τους κτηνιάτρους.

«Το πιο βασικό κομμάτι που πρέπει να ερευνηθεί είναι το ποιος παράτησε αυτό το πλάσμα και σίγουρα το κράτος πρέπει να δώσει περισσότερη βάση στο εμπόριο που γίνεται γιατί όλοι γνωρίζουν για το εμπόριο στην Ελλάδα», είπε αρχικά η κυρία Αρκομάνη.

«Θα γίνει καταγγελία στο ΥΠΕΝ, έχουμε μαζέψει μία ομάδα ανθρώπων, θα βασιστούμε πάνω στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα έχουμε λύκους, τσακάλια, αλεπούδες αλλά δεν έχουμε αιλουροειδή, αυτό σημαίνει ότι αν ήμασταν ένα κράτος που υπήρχε αυτό το είδος θα είχαμε ένα πιο οργανωμένο πρωτόκολλο, κάτι που δεν υπήρξε», πρόσθεσε.

«Ξένες οργανώσεις, Έλληνες γιατροί αλλά και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για το άτυχο ζώο. Η καταγγελία θα γίνει γιατί το τιγράκι βασανίστηκε μέχρι να πεθάνει από καθυστερήσεις, έπρεπε να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Έμπειροι γιατροί είχαν αναφέρει από την πρώτη εβδομάδα ότι το ζώο πρέπει να "κοιμηθεί", ωστόσο το ΥΠΕΝ δεν το έκανε και απέκτησε για πρώτη φορά ένα πρωτόκολλο που δεν υπήρχε. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε ότι χάρη σε αυτή την απόφαση του ΥΠΕΝ και στη μη τήρηση κάποιων πραγμάτων ότι καθυστέρησε και δεν τηρήθηκε η ευζωία της μικρής Χασίγιας», συμπλήρωσε.

«Επίσης σε έναν ήδη αναστατωμένο κόσμο βγήκαν κάποιες ψευδείς ειδήσεις. Για παράδειγμα το ΥΠΕΝ είχε βάλει εκπρόσωπο της φιλοζωικής κοινότητας και βγήκαν ψευδείς ειδήσεις οι οποίες ανέφεραν ότι “η Χασίγια είχε πάθει ανακοπή και την επανέφεραν”, όταν εγώ επιβεβαίωσα από τον κύριο Μπόκαρη ότι το μικρό τιγράκι δεν έπαθε ανακοπή, από την οργάνωση υποστήριζαν ότι η Χασίγια είχε υποστεί ανακοπή. Ο κόσμος τότε έκανε τα δικά του σενάρια γιατί είχε πάρει λάθος πληροφορίες», δήλωσε η κυρία Αρκομάνη στο Newsbomb.gr.

Η Μαρία Αρκομάνη.

Σχετικές ειδήσεις

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή