Βασίλης Σπυρόπουλος: «Όλα τα κομμάτια του "Φλου" είναι καλά. Δεν έχει να πετάξεις κάποιο»

Ο κιθαρίστας των Σπυριδούλα, Βασίλης Σπυρόπουλος μιλάει για το "Φλου" και τον Παύλο Σιδηρόπουλο με αφορμή τη συναυλία για τα 45 χρόνια από την κυκλοφορία του κορυφαίου δίσκου
Βασίλης Σπυρόπουλος: «Όλα τα κομμάτια του "Φλου" είναι καλά. Δεν έχει να πετάξεις κάποιο»
4'

«Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν κορυφή για μένα σαν τραγουδιστής. Αν ζούσε σήμερα θα έπαιζε ακόμα μουσική και θα έβγαζε ενδιαφέροντα πράγματα. Σίγουρα θα ήταν ενεργός, όπως ο Πουλικάκος στα 81 του», λέει στο Νewsbomb.gr ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Σπυριδούλα, Βασίλης Σπυρόπουλος.

Με αφορμή τη συναυλία των Σπυριδούλα την Τρίτη 11 Ιουνίου στην Τεχνόπολη για την επέτειο των 45 χρόνων από την κυκλοφορία του εμβληματικού δίσκου «Φλου», ο Βασίλης Σπυρόπουλος ανακάλεσε στη μνήμη του τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του δίσκου, τη σχέση του συγκροτήματος με τον πρόωρα χαμένο τραγουδιστή και τον αντίκτυπο που έχουν τα τραγούδια του «Φλου» στις γενιές που ακολούθησαν. «Όλα τα κομμάτια του Φλου είναι καλά. Δεν έχει να πετάξεις κάποιο», σημειώνει ο Βασίλης Σπυρόπουλος και τονίζει ότι ακόμη και το «Ο Μπάμπης ο Φλου» που δεν είναι από τα αγαπημένα του, είναι ένα πάρα πολύ καλό τραγούδι.

012.jpg
Ο Βασίλης ΣπυρόπουλοςΧάρης Γκίκας

Για τις ανάγκες της συναυλίας, η Σπυριδούλα φέρνουν μαζί τους στην Τεχνόπολη τον Λεωνίδα Μπαλάφα στα φωνητικά, ενώ καλεσμένοι είναι επίσης οι Βήτα Πεις, Βιολέτα Ίκαρη, Ιουλία Καραπατάκη, Γρηγόρης Κλιούμης και Θεοδοσία Τσάτσου. «Ο δίσκος ήταν μπροστά από την εποχή του. Ηλεκτρικός ήχος, δυνατός, ατόφιος, ροκ της εποχής που επηρέασε και γενιές αργότερα», λέει στο Νewsbomb.gr ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Και προσθέτει: «Αυτό που τον κάνει μοναδικό ήταν η αυθεντικότητά του. Ο Σιδηρόπουλος έγραφε, συνέθετε και τραγουδούσε με την αλήθεια του και την ψυχή του».

005.jpg
Ο Λεωνίδας ΜπαλάφαςΧάρης Γκίκας

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, στη συναυλία οι Σπυριδούλα θα ερμηνεύσουν όλα τα κομμάτια του «Φλου», ακόμα και το «Οι σοβαροί κλόουν» που δεν έχει παιχθεί ποτέ ζωντανά, άλλα και κομμάτια του Παύλου Σιδηρόπουλου, όπως τα ρεμπέτικά του στο δίσκο «Τα μπλουζ του πρίγκιπα» και τραγούδια των Σπυριδούλα που ηχογράφησαν μετά το «Φλου».

Κατά την περίοδο της ηχογράφησης του «Φλου», ο Βασίλης Σπυρόπουλος θυμάται ότι «τρωγόμαστε ακόμα και με τα ρούχα μας. Με τον Παύλο δέσαμε εύκολα. Είχαμε βέβαια αντεγκλήσεις και προστριβές γιατί είμαστε όλοι τελειομανείς. Θέλαμε να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Όμως ανάμεσά μας είχαμε απόλυτη δημοκρατία. Ακόμα και ο ίδιος ο Παύλος δεν έθεσε θέμα του τύπου “είναι δικό μου το υλικό, θα γίνει ότι λέω», υπογραμμίζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος και προσθέτει: «Η αγωνία μας ήταν να πλησιάσουμε το όνειρό μας. Να ακουστούμε σαν τα πρότυπά μας που ήταν οι Rolling Stones και οι Velvet Underground».

Όσο για τα τραγούδια του «Φλου» που του αρέσουν περισσότερο να παίζει, ο Βασίλης Σπυρόπουλος απαντά ότι «το πιο σπουδαίο κομμάτι για μένα είναι το “Μου ‘πες θα φύγω”. Είναι φοβερά απλό. Όταν με τρία ακόρντα και με τρία στιχάκια τελείως αφαιρετικά, κάνεις ένα τόσο ολοκληρωμένο πράγμα, είναι μεγάλη υπόθεση».

Μαζί του συμφωνεί και ο Λεωνίδας Μπαλάφας. «Το αγαπημένο μου τραγούδι από το “Φλου” είναι το “Μου ‘πες θα φύγω”. Ίσως επειδή το τραγουδούσα από μικρός και έχω αυτή την εφηβική ανάμνηση και ταύτιση με το δίσκο».

«45 χρόνια Φλου»

Σπυριδούλα και Λεωνίδας Μπαλάφας

Μαζί τους οι Βήτα Πεις, Βιολέτα Ίκαρη, Ιουλία Καραπατάκη, Γρηγόρης Κλιούμης και Θεοδοσία Τσάτσου

Τρίτη 11 Ιουνίου

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)

Ώρα έναρξης: 21:00

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30

Τιμές εισιτηρίων:

Εισιτήρια 12€ - early bird

Προπώληση 15€

Ταμείο 18€

Link online προπώλησης:

https://www.more.com/music/45-xronia-flou/

Σημεία προπώλησης:

  • Σε όλα τα καταστήματα Public, NOVA, Ευριπίδης, Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και σε όλα τα φυσικά σημεία προπώλησης viva.gr
  • Ηλεκτρονικά στο www.more.com
  • Τηλεφωνικά στο 11876


Διαβάστε επίσης

Θερινά σινεμά: Άνοιξαν και μας περιμένουν για ταινίες κάτω από τα αστέρια

Γιώργος Αρβανίτης: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν απαιτητικός αλλά είχε δίκιο»

Φίλιππος Κουτσαφτής: «Η Ελευσίνα είναι σαν να σε καλεί πάντα»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή