Γιάννης Βούρος στο Newsbomb.gr: «Στο θέατρο πιστεύω στο εν τω πολλώ το ευ - Έτσι βγαίνουν ταλέντα»

Ο Γιάννης Βούρος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Λυσσασμένη γάτα» που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αθηνά

Ο Γιάννης Βούρος

«Η δική μου η πατρότητα στηρίζεται στη συζήτηση, στην τρυφερότητα, στο βαρύ σύννεφο, με ότι αυτό συνεπάγεται, της παρουσίας ενός πατέρα μέσα σε ένα σπίτι που μεγαλώνει παιδιά, με τη συμπαράσταση, τις εξομολογητικές στιγμές που πρέπει να έχεις με τα παιδιά σου και από τη δική τους πλευρά και από τη δική μου», λέει ο Γιάννης Βούρος σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Λυσσασμένη γάτα» στο θέατρο Αθηνά.

Ο δημοφιλής ηθοποιός πρωταγωνιστεί ως ο πατέρας της οικογένειας που παρουσιάζει ο Τενεσί Ουίλιαμς στο έργο του, «ένας εγωκεντρικός, αλαζόνας, αυταρχικός πατέρας που δεν διστάζει ακόμα και με σκληρή γλώσσα να πληγώσει και να υποτιμήσει τους άλλους».

Στο γνωστό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, που ανέβηκε πρώτη φορά το 1957 στη Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Πολ Νιούμαν, μία οικογένεια έχει μαζευτεί στο πατρικό σπίτι για να γιορτάσει τα γενέθλια του μπαμπά, ο οποίος πάσχει από καρκίνο. Ο μικρότερος γιος είναι αλκοολικός και δεν έχει καμία ερωτική ζωή με την γυναίκα του. Ο μεγαλύτερος, παντρεμένος κι αυτός με 5 παιδιά, διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του πατέρα.

Το ψέμα, η υποκρισία, η σκληρότητα και η βία αρχίζουν αυτό το βράδυ να βγαίνουν στην επιφάνεια». «Η παράσταση δεν έχει θολούς νεωτερισμούς. Είναι κλασσικά ανεβασμένη με εστίαση στην ψυχή των ηρώων, εκεί που στοχεύουν τα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς», λέει ο Γιάννης Βούρος και προσθέτει: «Η κυρίαρχη τάση στην παράσταση είναι να καταλάβει ο θεατής τί κουβαλάει ο κάθε χαρακτήρας πάνω στη σκηνή, τις φωτεινές και τις σκοτεινές του στιγμές. Κυρίως βέβαια τις σκοτεινές του στιγμές καθώς το έργο πραγματεύεται όσα έχουν να κάνουν με την αλήθεια και τα ψέματα του καθενός».

Ζητήσαμε από τον Γιάννη Βούρο να μας μεταφέρει τη γεύση που του άφησε η θητεία του ως δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κι εκείνος μας είπε ότι «είναι γλυκόπικρη. Ερχονται κάποια στοιχεία που κινούνται μεταξύ περιθωρίου και παρανομίας και μπαίνουν μέσα στα πράγματα με φόρα επιπέδου πολιτικών κακοποιών, θα έλεγα και αναρωτιέσαι το βράδυ όταν γυρίζεις σπίτι σου αν αξίζει τον κόπο να μπεις σε αυτή τη λογική και να αντιπαρατεθείς. Αν το κάνεις, έχεις χάσει, είναι δεδομένο αυτό. Αν θέλεις να κρατήσεις το αξιακό σου επίπεδο ενεργό, επιμένεις. Αν επιμέναμε πολύ, θα είχε αλλάξει ο χάρτης των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική», υπογραμμίζει.

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στο θέατρο στη χώρα μας στις μέρες μας, ο Γιάννης Βούρος είναι υπέρ του πλουραλισμού και της ποσότητας. «Πιστεύω στο εν τω πολλώ το ευ. Πειράζει να είναι πολλά τα θεάματα όταν είναι ευτελή. Από αυτές τις μικρές ομάδες μπορεί να προκύψει ο καινούριος Τσαρούχης στα εικαστικά, ο καινούριος Πλέσσας στη μουσική, ο νέος Μινωτής, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά προκειμένου να ανακαλύψουμε αυτά τα ταλέντα που μπαίνουν στο χώρο μας».

Δείτε τη συνέντευξη του Γιάννη Βούρου στο Newsbomb.gr:

info

Θέατρο Αθηνά

(Δεριγνύ 10, Αθήνα)

«Η λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Με τους: Πέτρο Λαγούτη, Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ, Μαρία Κατσανδρή, Κώστα Ανταλόπουλο, Μένη Κωνσταντινίδου

Στον ρόλο του πατέρα ο Γιάννης Βούρος

Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου

Πληροφορίες: 210 8237330

Παραστάσεις: Από Πέμπτη έως και Κυριακή: Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 // 21.00, Κυριακή 19.00

Τιμές εισιτηρίων

Διακεκριμένες θέσεις: 22 ευρώ

Γενική είσοδος: 20 ευρώ

Εξώστης: 18 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65): 16 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/i-lyssasmeni-gata