Ευρώπη vs Facebook
Ο 24χρονος Μαξ Σρεμς είχε διαγράψει το προφίλ του από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, αποφάσισε όμως να χρησιμοποιήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτώντας από την υπηρεσία να του παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.
Το CD που παρέλαβε από το Facebook τον άφησε άφωνο: περιείχε 1.222 αρχεία PDF, έναν πραγματικό ωκεανό προσωπικών δεδομένων.
Στα αρχεία υπήρχαν όλα τα «like» που είχε κάνει, όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει ή δεχτεί, όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει όσα χρόνια διατηρούσε το προφίλ του.
Η έκπληξή του είχε να κάνει κυρίως με τα αρχεία που υποτίθεται ότι είχε διαγράψει, όταν έκλεισε το προφίλ.
«Όταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό σου» δήλωσε ο φοιτητής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στόχος της εκστρατείας που ξεκίνησε είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.
Οι Ευρωπαίοι χρήστες του Διαδικτύου, βάσει της Οδηγίας 95/56/EC, έχουν το δικαίωμα «πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν», σε αντίθεση με τους Αμερικανούς χρήστες.
Ζητούμενο, επίσης, είναι να καταλάβουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ότι πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων χρηστών: «Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ. Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα», καταλήγει ο Σρεμς.