Υπάρχει βαρύτητα στη «σκοτεινή ύλη»;
Στο ερώτημα αν υπάρχει «αντι-βαρύτητα» θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Ριβερσάιντ στην Καλιφόρνια.
Η ύλη ασκεί δυνάμεις έλξεις, φαινόμενο με καθολική ισχύ στο σύμπαν. Όμως γρίφος παραμένει για τους επιστήμονες αν και η αντι-ύλη έχει αντίστοιχη ιδιότητα.
Κατά τη δημιουργία του σύμπαντος, ύλη και αντι-ύλη (ή σκοτεινή ύλη) συνυπήρχαν σε ίσες ποσότητες, κατά την επικρατούσα θεωρία. Ο γρίφος έγκειται στο ότι όταν συναντιούνται αυτά τα αντίθετα φορτισμένα σωμάτια τείνουν να αλληλοεξοντώνονται.
Το ερώτημα είναι κρίσιμο, γιατί θα δώσει απάντηση στο γιατί το σύμπαν δεν καταστράφηκε σε μια έκρηξη φωτός, λίγο μετά τη δημιουργία του.
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Ριβερσάιντ πιστεύει ότι το κλειδί βρίσκεται στη βαρυτική συμπεριφορά της σκοτεινής ύλης.
Για κάθε σωμάτιο ύλης υπάρχει το αντίστοιχό του αντι-ύλης. Βάσει αυτού, οι επιστήμονες δημιούργησαν σταθερά ζεύγη ηλεκτρόνιων και ποζιτρόνιων, για να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τη βαρύτητα.
Στο πείραμά τους έχουν θέσει σε τροχιά τα ζεύγη ηλεκτρόνιων-ποζιτρόνιων και περιμένουν με αγωνία τις πρώτες μετρήσεις.