Halloween 2020: Το παιχνίδι-doodle από τη Google
Τα τελευταία χρόνια το Halloween που έχει έρθει από την Αμερική στην Ελλάδα γορτάζεται με κάθε επισημότητα. Τι είναι όμως τελικά το Χάλοουΐν και τι συμβολίζει;
Το Χάλοουϊν (αγγλικά: Halloween) γορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι τρομακτικό και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά
Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Χάλοουϊν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.
Ουσιαστικά το Χάλοουϊν αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.
Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.
Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Χαλοουίν (Halloween) συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.
Το doodle της Google για το Halloween
Η Google δημιούργησε, λοιπόν, ένα doodle το οποίο παραπέμπει σε παιχνίδι με φαντάσματα και επιτρέπει στους χρήστες να τα αντιμετωπίσουν με το μαγικό ραβδί τους.
Όσοι χρήστες το επιθυμούν μπορούν να κάνουν κλικ πάνω στο Doodle και θα ανακατευθυνθούν προς το παιχνίδι
Ως μια μαύρη γάτα πια, που βουτά στα νερά της θάλασσας, θα αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα χαράσσοντας γραμμές με τον κέρσορά τους.
Τα μικρά φαντάσματα, που προσπαθούν να επιτεθούν στο γάτο, έχουν ένα σύμβολο πάνω από το κεφάλι τους, το οποίο πρέπει να σχεδιάσει ο χρήστης για να τα εξουδετερώσει και να σώσει μια μικρή κοπέλα που έχει πέσει από ένα καράβι μέσα στη θάλασσα.
Έτσι ο χρήστης και ο γάτος που χειρίζεται, θα μπορέσουν να σώσουν μια μικρή κοπέλα που εξαιτίας των φαντασμάτων έχει πέσει από ένα καράβι μέσα στη θάλασσα.
Τι είναι τα doodles
Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.
Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Lockdown: Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύει σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα