Ιταλία: Σκέψεις για μετατροπή αεροπλανοφόρου σε πλωτή βάση εκτόξευσης πυραύλων στο Διάστημα
Σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, Rivista Marittima, μελετάται το ενδεχόμενο χρήσης του ελαφρού αεροπλανοφόρου «Giuseppe Garibaldi»- του ενός εκ των δύο αεροπλανοφόρων που έχει σε υπηρεσία το ιταλικό ναυτικό- σε πλωτή πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων. Κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα παρείχε σημαντικές στρατηγικές δυνατότητες στην Ιταλία, καθώς θα της επέτρεπε να είχε αυτόνομη πρόσβαση στο Διάστημα, αποφασίζοντας η ίδια πότε θα στείλει δορυφόρους σε τροχιά, ανεξαρτήτως των προτεραιοτήτων της ΕΕ και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει «παράθυρο» για χρήση της βάσης εκτόξευσης στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας.
Όσον αφορά στους λόγους που θα επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes, το «Garibaldi» - το οποίο φέρει μαχητικά Harrier και ελικόπτερα- είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1985, και είναι το παλαιότερο από τα δύο αεροπλανοφόρα του στόλου, καθώς το άλλο, «Cavour», είχε τεθεί σε υπηρεσία το 2008. Υπό ναυπήγηση είναι το «Trieste», το οποίο αναμένεται να τεθεί σχετικά σύντομα σε υπηρεσία.
Δεδομένου πως η Ιταλία θέλει δύο αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία, το «Trieste» θα αντικαταστήσει το «Garibaldi». Αυτό σημαίνει πως είτε το παλιό αεροπλανοφόρο θα αποσυρθεί, είτε θα βρει κάποιον νέο ρόλο- και αυτός της πλωτής πλατφόρμας εκτόξευσης πυραύλων έχει σίγουρα λογική.
Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη ιδέα παρουσιάζει πλεονεκτήματα, όπως πχ η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων από τον ισημερινό, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η περιστροφή της Γης. Γενικότερα, τα πλεονεκτήματα του να μπορεί κάποιος να πάει εκεί που η εκτόξευση είναι δυνατή αντί να περιμένει τον κατάλληλο καιρό/ συνθήκες σε μια στατική/ χερσαία βάση είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
Σύμφωνα με το Forbes, δεν θα είναι ακριβώς η πρώτη φορά που το ιταλικό ναυτικό επιχειρεί κάτι παρόμοιο, καθώς το 1962 είχε τροποποιήσει ένα καταδρομικό (κατά σύμπτωση επίσης με την ονομασία «Garibaldi») με τέσσερις θυρίδες εκτόξευσης για πυραύλους Polaris, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί και πλήγματα με πυρηνικά όπλα. Ωστόσο τo ιταλικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων τερματίστηκε το 1975.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι άγνωστο, ωστόσο η ιδέα και μόνο υποδεικνύει την έκταση των φιλοδοξιών της Ρώμης σχετικά με το Διάστημα- ειδικά σε μια εποχή που οι δορυφόροι και οι πύραυλοι γίνονται μικρότεροι, με αποτέλεσμα μικρότερα κόστη εκτόξευσης, και ιδιωτικές εταιρείες έχουν εισέλθει δυναμικά στην «αρένα» της αναδυόμενης αγοράς του Διαστήματος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις