Google Earth: Το Timelapse που κόβει την ανάσα - Οι μεταμορφώσεις της Γης τα τελευταία 37 χρόνια
Με ένα νέο ψηφιακό «εργαλείο», το Timelapse, η Google Earth παρουσιάζει τις αλλαγές που υπέστη ο πλανήτης μας τα τελευταία 37 χρόνια, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή. Μέσα από σύντομα βίντεο παρουσιάζονται με εντυπωσιακό τρόπο οι αλλοιώσεις στους παγετώνες, τις παραλίες και τα δάση του κόσμου.
Φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον, επέκταση των πόλεων, αλλά κυρίως καταστροφές εις βάρος της φύσης, αποτυπώνονται στο μεγαλύτερο βίντεο που έγινε ποτέ για τον πλανήτη Γη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να δουν λόγου χάρη τον παγετώνα Κολούμπια στην Αλάσκα να λιώνει και να εξαφανίζεται, τις επιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, την εξάπλωση των μεγα-πόλεων στον πλανήτη, αλλά και τις αλλαγές σε οικοσυστήματα και δάση απο τη Βολιβία μέχρι τη Μαδαγασκάρη.
Σύμφωνα με την Google, «πολλοί αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως κάτι αόριστο και μακρινό, όπως το λιώσιμο των πάγων και η συρρίκνωση των παγετώνων.https://developers.google.com/earth-engine/timelapse/videos
Όμως, με το Timelapse στο Google Earth υπάρχει πλέον καταγεγραμμένη εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας -μια εικόνα που δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, καθώς και την μαγευτική ομορφιά των φυσικών φαινομένων σε βάθος δεκαετιών.
Το νέο «ψηφιακό εργαλείο» είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση που έχει γίνει στο Google Earth την τελευταία 5ετία και «ενσωματώνει» 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες από το 1984 έως το 2020, ποσότητα που αντιστοιχεί…σε τετράκις εκατομμύρια pixel. Συνολικά, χρειάστηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας, σε χιλιάδες μηχανήματα του Google Cloud για να συντεθούν 20 petabytes δορυφορικών εικόνων σε ένα μόνο βίντεο-μωσαϊκό, μεγέθους 4,4 terapixel.
Η Google ολοκλήρωσε το φιλόδοξο έργο μετά από συνεργασία με αρκετές κυβερνήσεις και υπηρεσίες ανά τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων η NASA, το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και η Ε.Ε, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει ένα μαζικό κοινό να κατανοήσει την ενίοτε αφηρημένη έννοια της κλιματικής αλλαγής με πιο απτούς όρους μέσω της δωρεάν εφαρμογής
«Eίναι καταπληκτικό. Η προσπάθεια να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν το εύρος της κλιματικής αλλαγής και το πρόβλημα της αποψίλωσης είναι τόσο δύσκολη λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας και των αποστάσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό το νέο λογισμικό αλλάξει το μυαλό πολλών ανθρώπων σχετικά με την κλίμακα των επιπτώσεων των ανθρώπων στο περιβάλλον» δήλωσε στο Associated Press η Νάταλι Μάχογουολντ, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Το Timelapse του Google Earth, εκτός από τη δυνατότητα εστίασης σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, εστιάζει σε συγκεκριμένες «ιστορίες» (Stories), οι οποίες χωρίζονται σε 5 ενότητες: Τα δάση αλλάζουν, Εύθραυστη Ομορφιά, Ενεργειακές Πηγές, Θέρμανση του Πλανήτη και Αστική Εξάπλωση.
Η πρόσβαση στο Timelapse είναι πολύ απλή. Γίνεται είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής για φορητές συσκευές είτε μέσω της ιστοσελίδας του Google Earth. Ο χρήστης επιλέγει όποιο θέλει και μπορεί να το παρακολουθήσει είτε σε μορφή έτοιμου για προβολή MP4 ή στο YouTube.
Η Google αναφέρει ότι σε συνεργασία με τους εταίρους της, την επόμενη δεκαετία θα ενημερώνει το Google Earth σε ετήσια βάση με νέες εικόνες Timelapse. Στόχος αυτή η νέα οπτική του πλανήτη μας «να αποτελέσει ευκαιρία για διάλογο και να αλλάξει την αντίληψή μας για μερικά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια θέματα».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης