Οι φοιτητές πίσω από το «έξυπνο» σκουφάκι κολύμβησης για άτομα με προβλήματα όρασης στο Newsbomb.gr
Βαθιά βουτιά στις γνώσεις τους και στις ικανότητες τους έκαναν Έλληνες φοιτητές οι οποίοι εφηύραν σύστημα που προσαρμόζεται στο κεφάλι κολυμβητών με προβλήματα όρασης για να αποφεύγουν τους κινδύνους που παραμονεύουν στο νερό.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εξιδεικευμένο σόναρ που προσαρμόζεται στο κεφάλι ως σκουφάκι κολύμβησης…
Οι εννιά φοιτητές που συνθέτουν την Start up Swim.me μιλούν για την εφεύρεση τους, στο Newsbomb.gr ενώ σε λίγες ημέρες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας JA Europe #GEN_E
Ποια είναι η καινοτομία σας και ποιους ανθρώπους αφορά́;
«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές κολυμβητές με σοβαρά προβλήματα όρασης, είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι η δυνατότητα αντίληψης της τοποθεσίας τους στην διαδρομή της πισίνας. Το swime.me, αποτελεί ένα wearable ΙοΤ σύστημα υποβοήθησης ατόμων με προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει τόσο το πρόβλημα έλλειψης του προσανατολισμού όσο και της αυτονομίας των κολυμβητών αυτών στην πισίνα. Μέσω του «Swim.me» οι κολυμβητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την ακριβή στιγμή της στροφής και του τερματισμού και να παραμένουν στο μέσον της διαδρομής τους, αποκτώντας πλήρη αυτονομία στην πισίνα. Παράλληλα, μέσω της IοT εφαρμογής που έχουμε δημιουργήσει, έχουν άμεση πρόσβαση στα στατιστικά τους, μεγιστοποιώντας την απόδοσή τους. Απευθυνόμαστε σε άτομα όλων των ηλικιών με μερική ή ολική τύφλωση παγκοσμίως, και απώτερος στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να αποκομίσουν όλα τα θετικά που μπορεί να τους προσφέρει η ενασχόλησή τους με την κολύμβηση. Όραμα μας είναι ακόμα και ένα παιδί 10 χρονών με μερική η ολική τύφλωση να μπορεί να κολυμπά και να χαίρεται τα οφέλη της κολύμβησης με κάθε ελευθερία και αυτονομία και πάνω απ’ όλα ασφάλεια».
Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε σύστημα υποβοήθησης κολύμβησης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης;
«Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να έχει έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Η ομάδας μας περιλαμβάνει δύο πρώην κολυμβήτριες την Ράνια Βλάχου και την Παναγιώτα Δεδούση, οι οποίες έχουν γνωρίσει στο έπακρο τα οφέλη της κολύμβησης αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Η ιδέα ξεκίνησε από την Ράνια Βλάχου πρώην πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης, που μέσω της εμπειρίας της ήθελε να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης να διατηρούν τον προσανατολισμό τους στην πισίνα και να χαίρονται την ελευθερία που προσφέρει όπως όλοι οι υπόλοιποι κολυμβητές. Στη συνέχεια όλη η ομάδα δουλέψαμε πάνω σε αυτή την ιδέα, ώστε να σκεφτούμε την βέλτιστη τεχνολογική υποδομή που θα ωφελήσει στο μέγιστο τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία».
Πώς λειτουργεί; Και πως εφαρμόζεται από́ τον κολυμβητή́;
«Η wearable συσκευή αποτελείται από κολυμβητικό σκουφάκι και γυαλάκια με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες, ενώ συνδυάζεται με γυροσκόπιο για τον προσανατολισμό του κολυμβητή. Για τις πληροφορίες αυτές, ο κολυμβητής ειδοποιείται άμεσα, μέσω κατάλληλης δόνησης, ενώ τέλος, μέσω επιταχυνσιομέτρου συνδεδεμένο με IoT εφαρμογή στο κινητό του, παρακολουθεί την απόδοση του ανά προπόνηση. Το σύστημα προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Παράλληλα, εφαρμόζει πλήρως στο σώμα του εκάστοτε κατόχου με πολλαπλές χρήσεις».
Μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει τόσο σε θάλασσα όσο και σε πισινά;
«Το σύστημα στην παρούσα φάση κατασκευάζεται και προορίζεται για συνθήκες προπόνησης εντός πισίνας κολυμβητηρίου. Ωστόσο, στα μελλοντικά σχέδια μας περιλαμβάνονται σκέψεις για επέκταση των λειτουργιών του Swim.me προσφέροντας στον χρήστη περισσότερες δυνατότητες, όπως η χρήση του σε θάλασσα».
Σε λίγες ημέρες θα εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στο JA Europe #GEN_E Ποιές είναι οι προσδοκίες σας ή νιώθετε ήδη νικητές;
«Θα βάλουμε τα δυνατά μας να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και το Swim.me με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε δουλέψει αρκετά πολύ οπότε περιμένουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η ιδέα στην Ευρώπη και να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός θα είναι σίγουρα υψηλός, διότι θα συμμετέχουν οι καλύτερες ιδέες από κάθε χώρα. Νιώθουμε «νικητές» κυρίως μέσω της συμμετοχής μας, καθώς είναι μία απίστευτη εμπειρία και έχουμε αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις. Η ομάδα του JA Greece μας έχει υποστηρίξει σε όλη την προετοιμασία μας για τον διαγωνισμό, με συνεχές feedback και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο οδεύοντας προς τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό».
Ποια είναι η σύνθεση της ομάδας πίσω από αυτό το εγχείρημα;
«Η ομάδα μας αποτελείται από 6 άτομα, 3 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και 3 φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πιο συγκεκριμένα, η Βλάχου Ράνια και η Βασιλάκη Ιφιγένεια από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, ο Καραμούτσος Αναστάσης από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ και οι Γεωργακίλας Βαγγέλης, Δεδούση Παναγιώτα και Λάμπρος Δημήτρης από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.