Δημιουργώντας ένα πράσινο μέλλον με «όχημα» την τεχνολογία: Το παράδειγμα της Αμμουλιανής

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι σήμερα εμφανείς, ακόμα και στην καθημερινότητά μας.

Οι συντονισμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι επιτακτική ανάγκη για τον πλανήτη μας και πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, σε κεντρικό επίπεδο. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συντελούν στον απαραίτητο περιορισμό των εκπομπών αερίων και ειδικά διοξειδίου του άνθρακα, που κατά κύριο λόγο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη -μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που υπεγράφη από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, η αναθεωρημένη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι, σήμερα, οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους εργάζεται η ανθρωπότητα. Στόχος αυτής της συστράτευσης δυνάμεων δεν είναι άλλος από τη χάραξη δράσεων και πράξεων που θα ανατρέψουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που θα οδηγήσουν τον πλανήτη σε μια διαφορετική πορεία, μακριά από την απευκταία της κλιματικής καταστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ήδη τομείς όπου καταγράφεται σημαντική πρόοδος προς το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα δίκτυα είναι ένας από αυτούς που μετασχηματίζονται ουσιαστικά, προκειμένου το μέλλον της ανθρωπότητας, το μέλλον το δικό μας και κυρίως, το μέλλον των παιδιών να γίνει πιο «πράσινο», να γίνει βιώσιμο και να έχει προοπτικές.

Vodafone Green Giga Network: Το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης είναι πράσινο

Από την 1η Ιουλίου του 2021 ο Όμιλος Vodafone έχει ανακοινώσει πως το σύνολο του ευρωπαϊκού του δικτύου τροφοδοτείται πλήρως από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Vodafone Green Giga Network στο σύνολο των ευρωπαϊκών του δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνει δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, data center, σημεία λιανικής και γραφεία, που σήμερα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές. Ηλιακή, αιολική και κυματική ενέργεια χρησιμοποιούνται προκειμένου κάθε δραστηριότητα της εταιρείας να τροφοδοτείται ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της Ευρώπης σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον.

Το συγκεκριμένο σχέδιο μάλιστα επικαιροποιήθηκε μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2020, όταν η Vodafone ανακοίνωσε πως είναι σε θέση να ανανεώσει τον προηγούμενο στόχο της, που είχε καθοριστεί για το 2025. Παράλληλα, δεσμεύτηκε η αντίστοιχη μετάβαση σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 100% να πραγματοποιηθεί και στην Αφρική έως το 2025.

Για να γίνει ακόμα περισσότερο και καλύτερα κατανοητή η αλλαγή και το μέγεθός της, ως προς τη σπουδαιότητά της για το περιβάλλον, αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, το 96% της συνολικής χρήσης ενέργειας της Vodafone είχε τη μορφή αγορασμένης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο εξής, το 100% της προμηθευόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας στην Ευρώπη προέρχεται από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης κατά την οποία η Vodafone μισθώνει ακίνητη περιουσία άλλων ιδιοκτητών.

Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από τη λειτουργία της Vodafone έως το 2030 και διευρύνοντας τον στόχο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040. Η σπουδαιότητα του στόχου και των βημάτων επίτευξής του γίνεται εύκολα κατανοητή, αρκεί να αναλογιστούμε πως οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας και μηδενισμού των εκπομπών CO2 έως το 2050 -δηλαδή, 10 χρόνια αργότερα.

Το παράδειγμα της Αμμουλιανής ή αλλιώς, αντλώντας έμπνευση από τη φύση

Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό, καταπράσινο νησάκι στη Χαλκιδική, στον κόλπο του Αγίου Όρους. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, με τις ελιές, τη χαμηλή βλάστηση, την καταγάλανη θάλασσα, πλέον συνδυάζεται με το πράσινο δίκτυο που διαθέτει η Αμμουλιανή, στο πλαίσιο του Vodafone Green Giga Network.

«Στην Αμμουλιανή, όλα είναι πράσινα και πανέμορφα! Έχει πράσινα νερά, πράσινο βυθό, πράσινα δέντρα», λέει χαρακτηριστικά μια μικρή μαθήτρια του νησιού περιγράφοντας τον τόπο της και πράγματι, ένα μέρος τέτοιου φυσικού κάλλους δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί σύμβολο της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω του πράσινου δικτύου της Vodafone, σύντομα το σχολείο της Αμμουλιανής θα λειτουργεί με 100% ηλιακή ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη του. Μέσω αυτής της εγκατάστασης, μάλιστα, πράσινη ενέργεια θα μεταφέρεται και στο κοινοτικό ιατρείο του νησιού. Έτσι, τα σχολεία – δημοτικό και νηπιαγωγείο – και το ιατρείο της Αμμουλιανής, εγκαταστάσεις με ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητα και τη ζωή των κατοίκων στον τόπο τους, θα τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια, εκπέμποντας το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα πως η ενεργειακή μετάβαση είναι το μέλλον.

To Vodafone Green Giga Network στην Αμμουλιανή, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ που τοποθετήθηκαν στη στέγη του σχολείου και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 50% μέσα από σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του. Η ενέργεια αυτή αξιοποιείται και στη συνέχεια επιστρέφει πίσω στην τοπική κοινωνία ως 100% πράσινη ενέργεια. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως πέραν του γεγονότος πως πρόκειται για 100% πράσινη ενέργεια, η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο μειώνεται κατά 50%, με την αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών και τεχνολογιών, που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του δικτύου.

Η Αμμουλιανή, ένα μικρό νησάκι στην Ελλάδα, γίνεται υπόδειγμα στο Vodafone Green Giga Network και το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στο «πράσινο» μέλλον της ανθρωπότητας. Η φύση και οι μηχανισμοί της δείχνουν τον δρόμο και οι πρωτοπόροι σε κάθε τομέα οδηγούν τις εξελίξεις, προκειμένου ο κόσμος μας, ο πλανήτης μας, να εξακολουθήσει να είναι φιλόξενος όχι μόνο στο παρόν, μα, κυρίως, στο μέλλον. Η Vodafone αντιλαμβάνεται την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και θέτει ως προτεραιότητα τις δράσεις για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, με δράσεις, πράξεις, τομές και καινοτομίες σε κάθε τομέα τεχνολογίας και ψηφιακών μέσων.