Οι πρώτες επιχειρήσεις οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα
Τα οργανικά ηλεκτρονικά (organic electronics) έχουν μπει ήδη στη ζωή μας μέσα από μια σειρά νέων προϊόντων όπως τις εύκαμπτες οθόνες τηλεοράσεων και κινητών, τα έξυπνα υφάσματα και το ηλεκτρονικό χαρτί.
Ήδη στην Ευρώπη έχουν συσταθεί περισσότερες από 20 επιχειρήσεις που αξιοποιούν εμπορικά την ερευνητική καινοτομία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στον αναπτυσσόμενο τομέα είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dr L Janssen προτείνεται να χρηματοδοτηθεί η έρευνα σε όλη την ΕΕ με 80 δις ευρώ.
«Η αγορά των Νανοτεχνολογικών προϊόντων μέχρι το 2015 αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερασει το 1,1 τρις δολλάρια» εξήγησε μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2012 και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Ήδη μέσω του προγράμματος RoleMak που χρηματοδοτείται από το 7ο Πλαίσιο Στήριξης με 2.74 εκατομμύρια ευρώ δημιουργούνται στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα από οργανικά ηλεκτρονικά όπως «έξυπνα υφάσματα», νέας γενιάς φωτοβολταϊκά και νανοιατρικά προϊόντα. Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αλλά και την παραγόμενη γνώση από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να δημιουργηθούν μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ Γιώργος Χατζηϊωάννου σημείωσε πως «μπορούν να αξιοποιηθούν και εμπορικά οι πατέντες που κατοχυρώνουν οι ερευνητικοί φορείς». Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση.