Ο Δίας κάνει απόψε το κοντινότερο πέρασμα από τη Γη εδώ και 59 χρόνια

Στο κοντινότερό του σημείο, ο Δίας θα πλησιάσει στα 590 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, ενώ στο πιο μακρινό σημείο περνάει στα 965 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ο πλανήτης Δίας
NASA

Ένα μοναδικό φαινόμενο θα συμβεί απόψε (26/9), καθώς ο πλανήτης Δίας θα κάνει το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη εδώ και έξι δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1963.

Σύμφωνα με τη NASA, oι τροχιές της Γης και του Δία γύρω από τον Ήλιο δεν είναι κυκλικές, οπότε κάθε χρόνο περνάνε ο ένας τον άλλο σε διαφορετικές αποστάσεις. Η κοντινότερη προσέγγιση του Δία σπάνια συμπίπτει με την πλανητική αντίθεση, όταν η απόχη τους φτάνει δηλαδή τις 180 μοίρες. Στη Γη, η αντίθεση συμβαίνει όταν το αστρονομικό αντικείμενο ανατέλλει από την ανατολή καθώς ο Ήλιος δύει στη δύση.

Στο κοντινότερό του σημείο, ο Δίας θα πλησιάσει στα 590 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, ενώ στο πιο μακρινό σημείο περνάει στα 965 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Αν διαθέτετε τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, ενώ φίλτρα στο πράσινο και μπλε μήκος κύματος θα βελτιώσουν την ορατότητα των χαρακτηριστικών του. Η ιδανική τοποθεσία για την παρατήρηση είναι σε μεγάλο υψόμετρο, ξηρή ατμόσφαιρα και χωρίς φωτορύπανση.

Ο Δίας διαθέτει 53 γνωστούς δορυφόρους αλλά οι αστρονόμοι θεωρούν πως αυτός ο αριθμός φτάνει στην πραγματικότητα τους 79. Το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξερεύνηση του Δία μετά το Juno της NASA, θα είναι το Europa Clipper, το οποίο θα εξερευνήσει έναν από τους μεγαλύτερους δορυφόρους, την Ευρώπη, η οποία διαθέτει παγωμένη επιφάνεια και έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από αυτήν. Η εκτόξευση του Europa Clipper έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024.