Πόσες θέσεις εργασίας κινδυνέυουν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης- Ανάλυση της Goldman Sachs
Ένας από τους τομείς που αναμένεται να επηρεαστεί από την διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο εργασιακός κλάδος και όπως αποκαλύπτει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους εργασίας στο κοντινό μέλλον ενδέχεται να εξαφανιστούν.
Αυτό ισοδυναμεί με το 1/4 των θέσεων εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γεννήσει νέες θέσεις εργασίας και μία «έκρηξη» στην παραγωγικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ετησίως κατά 7%.
Σύμφωνα με την αναφορά της ομοσπονδιακής τράπεζας, η ικανότητα της παραγωγικής AI να παράγει περιεχόμενο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει από το ανθρώπινο περιεχόμενο, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη.
Ειδικά για τους τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με την αναφορά, το 46% των διοικητικών εργασιών και το 44% των εργασιών στο νομικό τομέα θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά μόλις το 6% στις κατασκευές και το 4% στη συντήρηση.
«Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες δουλειές θα αντικατασταθούν από την παραγωγική AI. Αυτό που κάνει το ChatGPT για παράδειγμα, επιτρέπει σε ανθρώπους με μέτριες ικανότητες γραφής να παράγουν εκθέσεις και άρθρα. Έτσι, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, το οποίο θα μειώσει τους μισθούς, εκτός κι αν δούμε μία σημαντική αύξηση στη ζήτηση αυτής της εργασίας. Σκεφτείτε την εισαγωγή της GPS τεχνολογίας σε πλατφόρμες όπως το Uber. Ξαφνικά, το να γνωρίζεις τους δρόμους του Λονδίνου δεν είχε τόσο μεγάλη αξία και έτσι οι ικανοί και έμπειροι οδηγοί είδαν μεγάλες μειώσεις μισθών της τάξης του 10%. Το αποτέλεσμα ήταν μικρότεροι μισθοί, όχι λιγότεροι οδηγοί. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η παραγωγική AI μάλλον θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε ένα μεγαλύτερο εύρος δημιουργικών εργασιών», δήλωσε στο BBC News ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Future of Work στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Αξίζει να αναφερθεί πως το 60% των σημερινών εργαζομένων απασχολούνται σε δουλειές οι οποίες δεν υπήρχαν το 1940. Αλλά άλλες μελέτες σημειώνουν πως οι τεχνολογικές αλλαγές που ήρθαν από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα, δημιούργησαν λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που κατήργησαν.
«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία ή πώς θα την ενσωματώσουν οι εταιρίες στον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό δε σημαίνει πως η AI δε θα διαταράξει τον τρόπο που εργαζόμαστε. Πρέπει να επικεντρωθούμε όμως στη δυναμική βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου από την υψηλότερης παραγωγικότητας εργασία και τις φθηνότερες σε κόστος υπηρεσίες, καθώς και το ρίσκο του να μείνουμε πίσω αν άλλες εταιρίες και οικονομίες προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτήν την τεχνολογική αλλαγή», καταλήγει ο κ. Φρέι.