Threads: Ο εχθρός του Twitter έκανε πρεμιέρα και σπάει κάθε ρεκόρ εγγραφών - Ομοιότητες και διαφορές

Πρεμιέρα κάνει σε περισσότερες από 100 χώρες η πλατφόρμα Threads από τη Facebook Meta, η οποία θεωρείται ότι πλέον θα αποτελεί το αντίπαλο δέος για το Twitter του Έλον Μασκ.

Threads: Ο εχθρός του Twitter έκανε πρεμιέρα και σπάει κάθε ρεκόρ εγγραφών - Ομοιότητες και διαφορές
Getty Images
11'

Η εφαρμογή Threads, σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της, ξεπέρασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, σηματοδοτώντας ένα εκπληκτικό επίτευγμα.

Ειδικοί αναλυτές ανέφεραν αξιοσημείωτες μειώσεις στη χρήση του Twitter τις τελευταίες ημέρες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, η ανταγωνιστική προς το Twitter πλατφόρμα microblogging της Meta Platforms θα ξεπεράσει γρήγορα το μέγεθος του κοινού του Twitter, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς ή εάν το Twitter μπορεί να περιορίσει τις απώλειές του.

Το Twitter «χάνει έδαφος»

Η επισκεψιμότητα του Twitter είχε ήδη πτωτική τάση εδώ και μήνες, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών Cloudflare και Similarweb. Ωστόσο, ο ρυθμός της πτώσης φαίνεται να έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες, είπαν και οι δύο εταιρείες, αντανακλώντας το έντονο ενδιαφέρον για το Threads και τη μαζική μετανάστευση από την πλατφόρμα που ανήκει στον Έλον Μάσκ σε αυτή που διευθύνει ο Ζούκερμπεργκ. Αυτό σημαίνει πως εάν η νέα πλατφόρμα καταφέρει να αντικαταστήσει το Twitter, τότε θα οδηγηθούμε σε κυριαρχία της Meta.

Παρόλο που τα στελέχη της Meta προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις εφαρμογές Threads και Twitter, η ταχεία άνοδος χρηστών της Threads φαίνεται να έχει βαθύνει τη μακροχρόνια κόντρα του Μάσκ με τον Ζούκερμπεργκ. Η κυκλοφορία της εφαρμογής προκάλεσε απειλές για δικαστικές αγωγές, καθώς το Twitter κατηγόρησε την Meta για καταπάτηση πνευματικών διακαιωμάτων και κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών που ενδέχεται να πωληθούν.

Μάχη σώμα με σώμα για Ζούκερμπεργκ και Μασκ

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πασίγνωστων δισεκατομμυριούχων του τεχνολογικού κόσμου φαίνεται ότι έχει πάρει μια παράξενη τροπή. Πριν από λίγο καιρό, ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, προκάλεσε αστειευόμενος τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta (πρώην Facebook), σε αγώνα στο κλουβί! Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είναι φανατικός λάτρης των πολεμικών τεχνών, απάντησε ζητώντας από τον Μασκ απλά να του στείλει την τοποθεσία του αγώνα.

Η διαμάχη ξεκίνησε την Τρίτη, όταν ο Μασκ έγραψε στο Twitter ένα σαρκαστικό σχόλιο για το σχέδιο του Ζούκερμπεργκ να λανσάρει έναν ανταγωνιστή του Twitter. «Είμαι σίγουρος ότι η Γη ανυπομονεί να βρεθεί αποκλειστικά κάτω από τον αντίχειρα του Ζούκερμπεργκ , χωρίς άλλες επιλογές. Τουλάχιστον θα είναι 'λογική'. Ανησύχησα για μια στιγμή», έγραψε ο Μάσκ, σε ένα tweet με ένα emoji που γελάει.

Τότε, ένας άλλος χρήστης του Twitter απάντησε ότι ο Μασκ θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τα όσα λέει, μιας και ο Ζούκερμπεργκ εξασκείται στο ζίου-ζίτσου. Αμέσως, ο πάντα ετοιμόλογος Μασκ του απάντησε: «Είμαι έτοιμος για έναν αγώνα σε κλουβί αν είναι και αυτός lol».

Αρχικά το tweet έμοιαζε με ένα ακίνδυνο αστείο, μέχρι που ο Ζούκερμπεργκ δημοσίευσε ένα screenshot της πρόκλησης του Mάσκ στο Instagram story του το βράδυ της Τετάρτης. «Στείλε μου την τοποθεσία», έγραψε απλώς ο Ζούκερμπεργκ, χρησιμοποιώντας μια φράση που έγινε δημοφιλής από τον μαχητή του UFC, Khabib Nurmagomedov.

Ο Μάσκ, είδε την απάντηση του Ζούκερμπεργκ και απάντησε με νέο tweet, λέγοντας: «Αν αυτό είναι αληθινό, θα το κάνω". Πρότεινε επίσης ότι ο αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Λας Βέγκας, σε ένα από τα κορυφαία γήπεδα του UFC. Αστειεύτηκε επίσης ότι είχε μια ειδική κίνηση που ονομάζεται "The Walrus», που απλά θα ξάπλωνε πάνω στον αντίπαλό του και δεν θα έκανε τίποτα.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν οι δύο δισεκατομμυριούχοι όντως εννοούν σοβαρά ότι σκοπεύουν να παλέψουν ή αν απλώς διασκεδάζουν, πειράζοντας ο ένας τον άλλο. Όπως και να 'χει, παρακάτω θα βρείτε μερικά σχετικά tweets.

Πώς σχολιάζουν οι ειδικοί το Threads

Αναφορικά με το περιεχόμενο της εφαρμογής Threads, κάποιοι ψυχολόγοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος, δηλώνοντας τον προβληματισμό τους για την επίδραση που θα έχει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, στον πολιτικό λόγο, στη διάδοση παραπληροφόρησης και στην ενίσχυση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Ειδικοί σε θέματα απορρήτου δήλωσαν επίσης την ανησυχία τους για τα δεδομένα που μπορούν να συλλέξουν τα… νήματα του Threads από τα κινητά μας τηλέφωνα για την τοποθεσία, το ιστορικό περιήγησης του Διαδίκτυου και των αγορών μας. Τέλος, άλλοι ειδικοί ισχυρίζονται πως το Threads αποτελεί μια ευκαιρία της Meta να συγκεντρώσει δεδομένα για τη δική της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους ηγέτες του κλάδου όπως η OpenAI και η Google.

Ξεκίνησε η μάχη των «κολοσσών»

Υπενθυμίζεται ότι το Twitter απειλεί να προσφύγει κατά της Meta, «εξαπολύοντας» κατηγορίες ότι ανέπτυξε τη νέα κοινωνική πλατφόρμα Threads με κλεμμένη τεχνογνωσία. «Ο ανταγωνισμός είναι καλός, η αντιγραφή όχι» σχολίασε ο Έλον Μασκ μετά την εξέλιξη.

Το γεγονός ότι το Threads είναι άμεσα προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες του Instagram της Meta δίνει πλεονέκτημα στην εφαρμογή σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές του Τwitter όπως το Mastodon και το Blusky.

Με επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο δικηγόρος του Twitter, Άλεξ Σπίρο, κατηγόρησε τη Meta ότι προσέλαβε πρώην εργαζομένους του Twitter που «εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε εμπορικά μυστικά του Twitter και άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες».

Η Twitter «σκοπεύει να εφαρμόσει με αυστηρότητα τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας της και απαιτεί από τη Meta να λάβει άμεσα βήματα ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εμπορικά μυστικά της Twitter ή άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες», γράφει ο Σπίρο στην επιστολή. Απαντώντας μέσω του Threads, ο εκπρόσωπος της Meta, Άντι Στόουν, υποστήριξε πως «κανένας στην ομάδα μηχανικών του Threads δεν είναι πρώην εργαζόμενος του Twitter».

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσιάζεται, εξάλλου, έτοιμος για τη μεγάλη αντιπαράθεση, καθώς «έσπασε» τη σιωπή του στο Twitter έπειτα από 11 χρόνια για να ποστάρει την εικόνα δύο πανοιμοιότυπων Spider-man που δείχνουν ο ένας τον άλλον, ένα υπονοούμενο αναμέτρησης. Φαίνεται, όμως, πως το Twitter θα δυσκολευτεί να πείσει τα αμερικανικά δικαστήρια σε περίπτωση αγωγής.

«Η απλή πρόσληψη πρώην υπαλλήλων του Twitter, τους οποίους η ίδια η εταιρεία απέλυσε ή τους έκανε να φύγουν μόνοι τους, και ότι το Facebook δημιούργησε μια κάπως παρόμοια ιστοσελίδα, είναι απίθανο να υποστηρίζει αξιώσεις περί εμπορικών μυστικών», εκτίμησε ο Μαρκ Λέμλεϊ, καθηγητής Νομικής στο Στάνφορντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι εταιρείες που καταγγέλλουν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να αποδείξουν ότι είχαν καταβάλλει προσπάθειες για να προστατεύσουν τα μυστικά τους, σχολίασε η Τζιν Φόρμερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σε αυτές τις υποθέσεις συχνά εξετάζεται αν υπήρξε παράκαμψη κάποιου συστήματος ασφάλειας, είπε. Και, όπως, σχολίασε το BBC, το αμερικανικό σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύει εφευρέσεις αλλά όχι ιδέες.

Threads VS Twitter: Ομοιότητες και διαφορές

Οι δύο εφαρμογές εμφανίζουν 10 σημαντικές διαφορές.

1. Εγγραφή

Η πιο πρόσφατη εφαρμογή της Meta είναι προσβάσιμη με έναν λογαριασμό Instagram και μοιάζει πολύ με τον αντίπαλό της Τwitter, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το Threads επιτρέπει στους χρήστες να εγγραφούν χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσής τους στο Instagram και μπορούν να ακολουθούν αυτόματα όλους τους λογαριασμούς που ακολουθούσαν και πριν.

2. Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις επιτρέπεται να έχουν έως και 500 χαρακτήρες, να συμπεριλαμβάνουν εικόνες, gif και βίντεο διάρκειας έως και πέντε λεπτών.

Και σε αυτό το κομμάτι μοιάζει πολύ με το Twitter – σύντομα κομμάτια περιεχομένου που βασίζονται σε κείμενο, likes και αναδημοσιεύσεις.

3. Τι δεν άρεσε στο Threads

Μία από τις κύριες επικρίσεις των χρηστών του Threads από τις πρώτες ώρες που κυκλοφόρησε είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν αναρτήσεις από τους λογαριασμούς που ακολουθούν και στη συνέχεια ένα σωρό τυχαίους λογαριασμούς.

Η Meta έχει υποδείξει ότι είναι ένας συνδυασμός λογαριασμών που ακολουθούνται και αλγοριθμικών προτάσεων. Δεν υπάρχει τρόπος για τους χρήστες να βλέπουν μόνο τις αναρτήσεις των ατόμων που ακολουθούν αυτήν τη στιγμή και η εταιρεία δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα παρέχει αυτήν την επιλογή στο μέλλον. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά με το Twitter.

4. Προσωπικά μηνύματα

Δεν υπάρχει τρόπος αποστολής μηνύματος σε άλλους χρήστες προς το παρόν, μια ακόμη ειδοποιός διαφορά με το Twitter. Aυτό προκάλεσε μεικτές αντιδράσεις, με ορισμένους να νιώθουν ανακούφιση και άλλους απογοήτευση.

5. Ιδιωτικοί και δημόσιοι λογαριασμοί

Σε περίπτωση που οι χρήστες θέλουν να διατηρήσουν το Instagram προσωπικό, μπορούν να το κρατήσουν κλειδωμένο και να έχουν το Threads δημόσιο. Αν και σε άτομα κάτω των 16 ετών, ο λογαριασμός Threads, όπως και το Instagram, είναι ιδιωτικός από προεπιλογή.

6. Ρύθμιση «στενοί φίλοι»

Σε αντίθεση με το Twitter στο Threads δεν υπάρχει σχέδιο για «στενούς φίλους», δηλαδή να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει ποιοι μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις του.

7. Προσβασιμότητα

Oι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Threads μόνο μέσω των εφαρμογών iOS ή Android, σε αντίθεση με το Twitter. Δεν υπάρχει έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές σε αυτό το στάδιο και η Meta δεν είναι σε θέση ακόμη να πει πότε θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη.

8. Διαφημίσεις

Η Meta έχει δηλώσει ότι δεν θα δημιουργήσει έσοδα από το Threads φέτος, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για διαφημίσεις στο μέλλον.Το Τwitter του Έλον Μασκ από την άλλη έχει κανονικά διαφημίσεις.

9. Μεταφορά λογαριασμών

Η Meta θέλει η εφαρμογή να είναι παρόμοια με ανταγωνιστές όπως το Mastodon και να επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν λογαριασμούς σε άλλες πλατφόρμες.

Η εταιρεία εργάζεται για να κάνει το Threads συμβατό με το ActivityPub, το οποίο επιτρέπει στα κοινωνικά δίκτυα να είναι διαλειτουργικά, ώστε οι χρήστες του Threads να μπορούν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς και τους ακόλουθούς τους σε άλλες εφαρμογές που υποστηρίζονται από το ActivityPub.

10. Αυστηρότεροι κανόνες

Το Threads είναι πιο αυστηρό από το Twitter σε θέματα όπως το γυμνό και θα επιβάλλει κανόνες περιεχομένου σχετικά με τη ρητορική μίσους που το Twitter στερείται από τότε που ανέλαβε ο Έλον Μασκ.

Διαβάστε επίσης:

«Φρενίτιδα» για το Threads, «έσπασε» το φράγμα των 100 εκατ. χρηστών

Νέο «επεισόδιο» στο… σίριαλ Threads: Ο Μασκ απειλεί τη Meta με αγωγή

Το Τwitter απειλεί με μηνύσεις το Threads - Ξεκίνησε η μάχη των «κολοσσών»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή