Η τεχνητή νοημοσύνη «μπαίνει» στο πιάτο μας: Μπορεί το AI να λιγουρευτεί ένα αγαπημένο φαγητό;

Η τεχνητή νοημοσύνη «πεινάει» και μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που αναπτύχθηκε, πλέον μπορεί να ανιχνεύσει τις πέντε βασικές γεύσεις: «Γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και Ουμάμι (σ.σ. καλή γεύση)» - Οι ερευνητές προσπαθούν να φτιάξουν ένα σύστημα που θα μπορεί να μιμηθεί τους 10.000 περίπου υποδοχείς γεύσης που έχουμε στη γλώσσα μας 
Μπορεί το AI να «λιγουρευτεί» ένα αγαπημένο φαγητό;
Pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα και πλέον μπαίνει στο «πιάτο» μας. Μια ομάδα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αναπτύσσει μια νέα ηλεκτρονική γλώσσα που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο η γεύση επηρεάζει αυτό που τρώμε με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έννοια της γευστικής συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα αισθητηριακά συστήματα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια, τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να ενσωματώσουν την ψυχολογική πλευρά της ανθρώπινης νοημοσύνης. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που αναπτύχθηκε μπορεί επί του παρόντος να ανιχνεύσει και τις πέντε βασικές γεύσεις.

«Η κύρια εστίαση της δουλειάς μας ήταν πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε το συναισθηματικό μέρος της νοημοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Saptarshi Das, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικής Επιστήμης και Μηχανικής στο Penn State και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

Ο Das σημείωσε ότι «οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ένα καλό παράδειγμα συναισθηματικής νοημοσύνης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ της φυσιολογικής και ψυχολογικής κατάστασης του σώματος. Αυτό που τρώμε επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία της γεύσης, η οποία μας βοηθά να αποφασίσουμε τι θα καταναλώσουμε με βάση τις γευστικές προτιμήσεις. Οι υποδοχείς γεύσης στην ανθρώπινη γλώσσα μετατρέπουν τα χημικά δεδομένα σε ηλεκτρικές παρορμήσεις. Αυτά τα ερεθίσματα στέλνονται στη συνέχεια μέσω νευρώνων στον γευστικό φλοιό του εγκεφάλου, όπου διαμορφώνεται η αντίληψή μας για τη γεύση».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια απλοποιημένη εκδοχή αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλεκτρονικής «γλώσσας» και ενός ηλεκτρονικού «γευστικού φλοιού».

«Οι τεχνητοί γευστικοί κάλυκες περιλαμβάνουν μικροσκοπικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες με βάση το γραφένιο και μπορούν να ανιχνεύσουν αέρια ή χημικά μόρια. Για παράδειγμα, όταν ανιχνεύει αλάτι ή χλωριούχο νάτριο, η συσκευή ανιχνεύει ιόντα νατρίου», εξήγησε ο Subir Ghosh, διδακτορικός φοιτητής στην επιστήμη της μηχανικής και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να "γευτεί" το αλάτι», είπε ο Ghosh.

Η διαδικασία είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να εφαρμοστεί και στις πέντε βασικές γεύσεις: «Γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και Ουμάμι (σ.σ. καλή γεύση)».

«Ένα τέτοιο ρομποτικό σύστημα γεύσης έχει πολλά υποσχόμενες πιθανές εφαρμογές», ανέφερε ο Das, που κυμαίνονται από δίαιτες επιμελημένες με AI βασισμένες στη συναισθηματική νοημοσύνη για απώλεια βάρους έως εξατομικευμένες προσφορές γευμάτων σε εστιατόρια. Ο επικείμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να διευρύνει το εύρος γεύσης της ηλεκτρονικής γλώσσας.

Συνεχίζοντας το έργο τους οι ερευνητές προσπαθούν να φτιάξουν σύστημα που θα μπορεί να μιμηθεί τους 10.000 περίπου υποδοχείς γεύσης που έχουμε στη γλώσσα μας, κάτι που μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις λεπτές διαφορές στις γεύσεις.

Η Τεχνητή νοημοσύνη προτείνει την δική της δίαιτα

Το ChatGPT προσδιόρισε σωστά τα «πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα στον πλανήτη» και έδωσε το δικό της διατροφικό πρόγραμμα αν και οι ειδικοί ισχυρίζονται πως δεν συνιστούν σε κάποιον που θέλει να χάσει βάρος να το κάνει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

To συνιστώμενο πρόγραμμα διατροφής του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης GPT:

Ημέρα πρώτη
Πρωινό: Γιαούρτι με φρέσκα μούρα και αμύγδαλα, μια φέτα του τοστ ολικής άλεσης λίγο αβοκάντο.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με ψητό στήθος κοτόπουλου, ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια, αγγούρια, ελιές και φέτα. Σος με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ως ντρέσινγκ.
Δείπνο: Ψητός σολομός με ψητά σπαράγγια και κινόα. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού για επιπλέον γεύση.

Ημέρα δεύτερη
Πρωινό: Σπανάκι με ντομάτες και φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρετε με ψωμί ολικής άλεσης.
Μεσημεριανό: Αραβική με πίτα ολικής άλεσης, ψητά λαχανικά, χούμους και κοτόπουλο. Προσθέστε μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα.
Δείπνο: Ψητό στήθος κοτόπουλου με λεμόνι και μυρωδικά, σερβιρισμένο με ψητές γλυκοπατάτες και μπρόκολο στον ατμό.

Ημέρα τρίτη
Πρωινό: Βρώμη με γάλα αμυγδάλου, σπόρους chia, μια μπανάνα και κανέλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα κινόα με ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές και φέτα. Ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Δείπνο: Γαρίδες στη σχάρα με πολύχρωμες πιπεριές και κρεμμύδια. Σερβίρετε με κουσκούς ολικής άλεσης και πράσινη σαλάτα.

Ημέρα τέταρτη
Πρωινό: Αβοκάντο σε φρυγανιά ολικής άλεσης με φέτες ντομάτας και ένα αυγό ποσέ.
Μεσημεριανό: Φακές και πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο και ξύδι.
Δείπνο: Ψητή άπαχη μπριζόλα στη σχάρα με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών και μια μικρή μερίδα ζυμαρικών ολικής άλεσης.

Ημέρα πέμπτη
Πρωινό: Ομελέτα με ασπράδια αυγών, σπανάκι και μανιτάρια. Απολαύστε την με ένα κομμάτι πεπόνι σε φέτες.
Μεσημεριανό: Σαλάτα μεσογειακού τύπου με ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια, αγγούρια, ρεβίθια, ελιές και φέτα. Προσθέστε ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο.
Δείπνο: Ψητός μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές, σερβιρισμένος με σωταρισμένα κολοκυθάκια και κινόα.

Ημέρα έκτη
Πρωινό: Βρώμη ολικής άλεσης με φέτες ροδάκινου, αμύγδαλα και λίγο μέλι.
Μεσημεριανό: Ψητά λαχανικά και τυρί κατσικίσιο και πράσιλη σαλάτα
Δείπνο: Σουβλάκια κοτόπουλου σχάρας μαριναρισμένα σε λεμόνι και βότανα, σερβιρισμένα με ψητά λαχανικά και κουσκούς ολικής άλεσης.

Ημέρα έβδομη
Πρωινό: Γιαούρτι με μέλι, αμύγδαλα σε φέτες και φρέσκα μούρα. Απολαύστε το με μια φέτα τοστ ολικής άλεσης.
Μεσημεριανό: Πιπεριές γεμιστές με κινόα και ελληνική σαλάτα.
Δείπνο: Ψάρι με σάλτσα λεμονιού και μυρωδικά, σερβιρισμένο με ψητή κολοκύθα και πράσινη σαλάτα.

Διαβάστε επίσης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Από την Νταϊάνα στον Κομπέιν - Πώς θα έμοιαζαν οι διάσημοι που πέθαναν νέοι

«Δόλωμα» σε απάτη έκαναν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό influencer

Τομ Χανκς: Πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης - «Δεν έχω καμία σχέση...»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ