Καθηγητής Πήτας για τεχνητή νοημοσύνη: «Πώς βοηθάει τους απατεώνες να μας κλέψουν»

Οι κάθε λογής απατεώνες με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης καταφέρνουν να μιμηθούν άριστα τις φωνές οικείων ατόμων των θυμάτων τους

Καθηγητής Πήτας για τεχνητή νοημοσύνη: «Πώς βοηθάει τους απατεώνες να μας κλέψουν»
Φωτ.: Unsplash
3'

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η δόλια χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε «κλειδί» κάθε τυχοδιώκτη και κοινού απατεώνα.

Το τελευταίο διάστημα η γνωστή «φάμπρικα» με τις τηλεφωνικές απάτες, όπου επιτήδειοι προσποιούνται σε ανυποψίαστους πολίτες είτε συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία δήθεν αντιμετωπίζουν κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε γιατρούς που ζητούν χρήματα για εγχείρηση των δικών τους, έχει «εμπλουτιστεί» με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Οι απατεώνες με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης καταφέρνουν να μιμηθούν άριστα τις φωνές οικείων ατόμων των θυμάτων τους με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ δύσκολο εκείνα να αντιληφθούν ότι πρόκειται για παραπλανητικές κλήσεις.

Καθηγητής Πήτας: Δύσκολο να καταλάβει κανείς αν μιλάει με το παιδί του ή με πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης

Για την εγκληματική αυτή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μίλησε ο Ιωάννης Πήτας, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε αρχικά ότι «το κακό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση στην οποία η παραγωγή καινούργιων δεδομένων, δηλαδή δεδομένων φωνής, εικόνας, βίντεο, είναι τόσο πειστική που όταν αυτό γίνεται από μακριά, είναι δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να καταλάβει αν μιλάει με το παιδί του ή αν μιλάει με έναν πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος προσομοιώνει το παιδί του».

«Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, όσον αφορά τον απλό κόσμο, οι λύσεις είναι πιο παραδοσιακές. Όταν δέχεσαι τηλεφωνήματα που ζητάνε λεφτά, κατευθείαν γίνεσαι καχύποπτος και μετά ζητάς ή προσπαθείς να επικοινωνήσεις με την υπηρεσία η οποία υποτίθεται έκανε την κλήση. Να ξεκινήσεις την επαφή εσύ και όχι να αντιδράσεις στην επαφή την οποία ξεκίνησε κάποιος άλλος» επισήμανε ο κ. Πήτας.

«Πειστικά τα εργαλεία που νομίζεις πως μιλάς με τον άνθρωπό σου»

Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι τόσο πειστικά τα εργαλεία που νομίζεις πως μιλάς με τον άνθρωπό σου».

«Παλαιότερα η τεχνητή νοημοσύνη ήταν πολύ καλή στο να κάνει βιομετρία. Δηλαδή όταν υπήρχε μια φωνή να καταλάβει το κατά πόσο αυτή η φωνή είναι κάποιου ή όχι. Τώρα πια μπορεί να δημιουργήσει δείγματα φωνής, εικόνας, βίντεο ενός ανθρώπου, τα οποία είναι πολύ πειστικά. Το βλέπουμε άλλωστε για τη χρήση εικόνων που ξεγυμνώνουν εφήβους ή χρήση εικόνων που δείχνουν μπορεί να σου δείξουν κάποιο γνωστό σου άτομο να είναι μωλωπισμένο» σημείωσε ο κ. Πήτας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως χρειάζεται μια γενικότερη ρύθμιση του πεδίου, γιατί ήδη υπήρχαν από παλαιότερα προβλήματα με το διαδίκτυο και δεν ρυθμίστηκαν. «Το πρόβλημα της ταυτοπροσωπίας στο διαδίκτυο ήταν μια μεγάλη πληγή, η οποία δεν ρυθμίστηκε ποτέ. Τώρα, στην περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνει κάτι για να ρυθμιστεί αυτό το τοπίο και με την ευκαιρία να ρυθμιστεί και το τοπίο του διαδικτύου, το οποίο ποτέ δεν ρυθμίστηκε. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, διότι πια ζούμε σε μια κοινωνία, η οποία αντί να χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία προς όφελός της, την χρησιμοποιεί εναντίον της» τόνισε ο κ. Πήτας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή