Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς κωδικοί πρόσβασης μπορούν να σπάσουν σε 60 δευτερόλεπτα

Εάν δεν έχετε αλλάξει κωδικούς πρόσβασεις, ίσως είναι καιρός να κάνετε κάποιες επείγουσες αλλαγές
Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς κωδικοί πρόσβασης μπορούν να σπάσουν σε 60 δευτερόλεπτα
3'

Η ψηφιακή εποχή προκαλεί «πονοκέφαλο» σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να απομνημονεύουν μία σειρά από κωδικούς πρόσβασης για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους.

Οι περισσότεροι ωστόσο επιλέγουν συνήθως να χρησιμοποιούν έναν κωδικό πρόσβασης για πολλούς λαγαριασμούς ώστε να τον θυμούνται ευκολότερα, αυτό ωστόσο κρύβει μία παγίδα, καθώς συνήθως είναι πολύ απλό και εύκολος να «σπάσει».

Παρά τις ατελείωτες προειδοποιήσεις, κωδικοί όπως "password", "12345" παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχάσουν οι χρήστες.

Εάν δεν έχετε αλλάξει κωδικούς πρόσβασεις, ίσως είναι καιρός να κάνετε κάποιες επείγουσες αλλαγές.

Σύμφωνα με την ομάδα ασφαλείας της Kaspersky, υπήρξαν περισσότερες από 32 εκατομμύρια απόπειρες επίθεσης σε χρήστες καταγράφηκαν το 2023 και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Η τελευταία έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι πολλοί κωδικοί μπορούν να χακαριστούν σε περίπου ένα λεπτό επειδή είναι πολύ απλοί. Στην πραγματικότητα, τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 45% των κωδικών πρόσβασης που αναλύθηκαν θα μπορούσαν να «σπάσουν» μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Η Kaspersky λέει ότι η πλειοψηφία των κωδικών πρόσβασης που εξέτασε περιείχε μια λέξη από το λεξικό, κάτι που οι ειδικοί συμφωνούν ότι μειώνει σημαντικά την ισχύ ενός κωδικού πρόσβασης.

Τα ονόματα είναι επίσης πολύ δημοφιλή μαζί με απλούς συνδυασμούς αριθμών.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σπασμένους κωδικούς - εάν ο δικός σας βρίσκεται σε αυτήν τη λίστα, ίσως είναι καιρός να τον αλλάξετε.

Ονόματα: "Ahmed", "Nguyen", "Kumar", "Kevin", "Daniel"

Δημοφιλείς λέξεις: "forever", "love", "google", "hacker", "gamer".

Τυπικοί κωδικοί πρόσβασης: "password", "qwerty12345", "admin", "12345", "team"

Για να βοηθήσει περαιτέρω τους χρήστες, η Kaspersky έχει επίσης εκδώσει ορισμένες πρόσθετες συμβουλές για τη βελτίωση της ασφάλειας των κωδικών πρόσβασης.

• Είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης που μπορείτε εύκολα να μαντέψετε από τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως γενέθλια, ονόματα μελών της οικογένειας, κατοικίδια ζώα ή το δικό σας όνομα. Αυτές είναι συχνά οι πρώτες εικασίες που θα κάνει ένας εισβολέας.

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την ισχύ του κωδικού πρόσβασης, η ενεργοποίηση του 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Ακόμα κι αν κάποιος ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Οι σύγχρονοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν κλειδιά 2FA και τα ασφαλίζουν με τους πιο πρόσφατους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

• Είναι σχεδόν αδύνατο να απομνημονεύσετε μεγάλους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, αλλά με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης μπορείτε να απομνημονεύσετε μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης.

• Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κλαπεί ένας από τους λογαριασμούς σας, οι υπόλοιποι δεν θα πάνε μαζί του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή