Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο τεχνολογικός πόλεμος γιγαντώνεται - Το OpenAI κλείνει την πόρτα στην Κίνα
Αυτή την εβδομάδα, το OpenAI απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπό του από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αποκόπτοντας αμέτρητους προγραμματιστές και εταιρείες από ορισμένες από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.
Η κίνηση του OpenAI δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης και του τεχνολογικού ανταγωνισμού. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής στην τεχνητή νοημοσύνη που θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στον ήδη τεταμένο τεχνολογικό κόσμο.
Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κίνησης είναι οι τεράστιες επιπτώσεις στο μελλοντικό τεχνολογικό τοπίο στην Κίνα, καθώς ο ανταγωνισμός είναι αδίστακτος ανάμεσα στις υπερδυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Ενόψει των αυξημένων κυβερνητικών απαιτήσεων και του ανταγωνισμού για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης, η επιλογή του OpenAI προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας, την ώρα που αντιμετωπίζει γεωπολιτικές δυσκολίες. Η κίνηση υπογραμμίζει το βαθύτερο ψηφιακό χάσμα μεταξύ της Κίνας και των δυτικών χωρών, το οποίο παραμένει ένα από τα καθοριστικά στοιχεία στην τρέχουσα εποχή του τεχνολογικού «πολέμου».
Οι συνέπειες για τους Κινέζους «παίκτες» της τεχνητής νοημοσύνης
Ο αποκλεισμός του OpenAI παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες για τις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Από τη μία πλευρά, η απουσία προηγμένων μοντέλων του OpenAI, όπως το GPT-4, από την κινεζική αγορά θα μπορούσε να επιβραδύνει την υιοθέτηση και την ενσωμάτωση αντίστοιχων τεχνολογιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρότερες εταιρείες που δεν διαθέτουν τους πόρους για να αναπτύξουν παρόμοια μοντέλα.
Επίσης, η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως σπινθήρας που ωθεί την καινοτομία στην Κίνα, οδηγώντας τις κινεζικές εταιρείες ακόμη περισσότερο στην παραγωγή των τεχνολογιών τους. Θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα έκρηξη έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη και να κάνει το κινεζικό τοπίο πιο ενεργητικό και αύταρκες.
Από την άλλη πλευρά, ο αποκλεισμός δημιουργεί ένα κενό που εγχώριοι γίγαντες όπως η Alibaba, η Baidu και η Tencent είναι σε θέση να καλύψουν. Αυτές οι εταιρείες έχουν την οικονομική δύναμη, το ταλέντο και την υποδομή για να επιταχύνουν την έρευνα και την ανάπτυξή τους σε τεχνητή νοημοσύνη, οδηγώντας σε ακόμη πιο ενεργές προσπάθειες εναλλακτικών για το OpenAI.
Εξάλλου, η κινεζική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει επιθετικά τη βιομηχανία τεχνολογίας της με μεγάλες επενδύσεις και ευνοϊκούς κανονισμούς. Κάτι τέτοιο, πιθανόν να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εγχώριων Κινέζων «παικτών» και να ευθυγραμμίσει τη χώρα με τους ομολόγους της στο εξωτερικό.
*Με πληροφορίες από artificialintelligence