Νέες μητέρες που χρησιμοποιούν συχνά smartphone επιβραδύνουν την ανάπτυξη του λόγου των παιδιών τους

Νέα μελέτη μετά από έρευνα σε μητέρες και βρέφη 
Νέες μητέρες που χρησιμοποιούν συχνά smartphone επιβραδύνουν την ανάπτυξη του λόγου των παιδιών τους
UNSPLASH
2'

Οι νέες μητέρες που περνούν ώρες στο smartphone τους μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού τους.

Η χρήση τηλεφώνου συσχετίστηκε με μείωση 16% στον αριθμό των λέξεων που έλεγαν οι μητέρες ανά λεπτό στα μικρά παιδιά τους. Η Daily Mail γράφει σχετικά , επικαλούμενη μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 16 ζευγάρια μητέρων με τα βρέφη τους για το πείραμα. Τα βρέφη ήταν κατά μέσο όρο τεσσάρων μηνών και ήταν εξοπλισμένα με μικρές συσκευές εγγραφής φωνής και η χρήση του τηλεφώνου των μητέρων τους παρακολουθήθηκε χρησιμοποιώντας αρχεία καταγραφής smartphone.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η χρήση τηλεφώνου συσχετίστηκε με μείωση κατά 16% στον αριθμό των λέξεων που έλεγαν οι μητέρες ανά λεπτό στα μικρά παιδιά τους.

"Βλέπουμε ότι η επίδραση του smartphone στην ομιλία της μαμάς είναι ισχυρότερη κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων χρήσης του τηλεφώνου. Όταν οι μαμάδες σηκώνουν το τηλέφωνό τους για 1-3 λεπτά, σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση της ομιλίας σε σύγκριση με όταν οι μαμάδες χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους", είπε στη δημοσίευση ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Kaya de Barbaro.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το smartphone για τηλεφωνική κλήση ή συνομιλία μέσω βίντεο.

Η χρήση του τηλεφώνου είχε επίσης ισχυρότερο αντίκτυπο στην ομιλία σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας από ό,τι σε άλλες - ιδιαίτερα μεταξύ 9 π.μ. και 10 π.μ., 12 μ.μ. και 1 μ.μ. και 3 μ.μ. και 4 μ.μ. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αλληλεπίδραση με μωρά ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντική γιατί βελτιώνει τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ο καθηγητής de Barbaro και η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Miriam Michelson ανέφεραν σε κοινή δήλωση: "Είναι απίθανο να είναι απαραίτητη η πλήρης κατάργηση της χρήσης του τηλεφώνου κατά τη φροντίδα των παιδιών και δεν είναι ρεαλιστικό. Η συμβουλή μας στους νέους γονείς είναι να έχουν γνώση. Τα τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις ανάγκες του μωρού σας"

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή