Πώς η τεχνητή νοημοσύνη περνά στις πρώτες γραμμές μάχης - Ποιες χώρες ενδέχεται να βγουν κερδισμένες
Δεν αποκλείεται η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να διαδραματίσει κομβική σημασία και μακριά από τις πρώτες γραμμές.
Η τεχνητή νοημοσύνη και πιο συγκεκριμένα το A.I έχει μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στη ζωή μας. Η ισχύς του συνεχώς αυξάνεται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του συνεχώς διευρύνονται.
Και μπορεί ο υπολογιστής να γεννήθηκε σε περίοδο πολέμου με σκοπό να οργανώνει - κυρίως τους Αμερικανούς - στην αεροπορική άμυνα της χώρας, ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν ποτέ για αυτό τον σκοπό. Αντίθετα, πλέον φαίνεται πως θα είναι ένα από τα όπλα που πρόκειται να επιστρατευτούν, προκειμένου να αποκτηθεί ισχυρό πλεονέκτημα σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης.
Οι αιτίες της ραγδαίας αλλαγής
Μία από τις βασικές αιτίες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τσιπ καθοδηγούν τόσο Ρωσικά, όσο και Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αξιοποιώντας μια τεχνολογία που κάποτε χρησιμοποιούταν στους πυραύλους μιας υπερδύναμης. Δεύτερη σοβαρή αιτία, είναι η συνεχώς αύξουσα πρόοδος του A.I, η οποία είναι σχεδόν άριστη στην αναγνώριση και επιτυχή επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Τρίτη αιτία, είναι η αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί «μήλον της Έριδος» για να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή υπέρ του αντίπαλου δέοντος και να προσθέσουν ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επιπλέον να επιφέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στη διοίκηση και τον έλεγχο για την οργάνωση ενός πολέμου. Συγκεκριμένα το A.I μπορεί πιθανότατα να βοηθά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ταξινομούν, να επεξεργάζονται και να ερμηνεύουν τη θερμότητα, τον ήχο και τα ραδιοκύματα.
Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κομβική σημασία και μακριά από τις πρώτες γραμμές. Θα μπορεί λόγου χάρη να επιλέγει το καταλληλότερο όπλο για την εξολόθρευση μια απειλής.
Ποιοι θα είναι οι πραγματικά κερδισμένοι
Η εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι υπόθεση «λίγων» και συγκεκριμένα των πλουσιότερων χωρών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα ψηφιακά συστήματα που συνδέουν το πεδίο μάχης μεταξύ τους θα είναι υπερβολικά ακριβά. Επιπλέον, η εκπαίδευση των συστημάτων θα προϋποθέτει πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων.
Πρώτο φαβορί αυτής της εξέλιξης πιθανότατα να έιναι η Αμερική, η οποία φαίνεται να παίρνει τα «σκήπτρα» από την Κίνα, κυρίως επειδή τα αυταρχικά κράτη δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στον ίδιο βαθμό τα οφέλη μια τέτοιας τεχνολογίας.