Εάν είστε κάτοχος Android πιθανότατα δικαιούστε αποζημίωση από την Google

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα ενημερωθούν αυτόματα

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ — μαζί με αρκετές πολιτείες — κατέθεσε αγωγή εις βάρος της Google για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά την πρόσβαση των καταναλωτών σε εφαρμογές κινητών συσκευών που έχουν λογισμικό Android.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αγωγές και από την Epic Games, καθώς και από άλλες εταιρίες προγραμματισμού.

Το λάθος της Google έγκειται στο γεγονός πως ανάγκαζε τους προγραμματιστές παιχνιδιών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών, αναφορικά με τις εφαρμογές που οι χρήστες κατεβάζουν από το Play Store. Σύμφωνα με πληροφορίες του Forbes η Google χρεώνει ένα ποσοστό 15 έως 30 τοις εκατό σε όλες τις συναλλαγές.

Η πρώτη αγωγή κατά της Google διευθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το αρχικό ποσοστό του 15 με 30 τοις εκατό μειώθηκε σε 11 με 26 τοις εκατό και η Google δεσμεύτηκε να εμφανίσει διαφορετικές επιλογές τιμολόγησης στο Play Store, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν για το προϊόν απευθείας από τον προγραμματιστή και όχι μέσω του συστήματος χρέωσης του Google Play.

Επιπλέον, η Google πρόκειται να καταβάλλει το τεράστιο ποσό των 630 εκατομμυρίων δολαρίων «που θα διανεμηθεί προς όφελος των καταναλωτών σύμφωνα με σχέδιο εγκεκριμένο από το Δικαστήριο», καθώς και επιπλέον 70 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο για χρήση από τις πολιτείες.

Αναφορικά με το ποσό που θα μπορέσετε να πάρετε στα χέρια σας, θα πρέπει αρχικά να έχετε κάνει μια συναλλαγή στο Playstore μεταξύ 16 Αυγούστου 2016 και 30 Σεπτεμβρίου 2023. Τότε θα λάβετε περίπου 2 δολάρια σύμφωνα με τον διακανονισμό.

Όσον αφορά το πως θα πάρετε τα χρήματα σας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, θα ενημερωθείτε αυτόματα σε περίπτωση που τα δικαιούστε.