Η Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τον Ήλιο

Η Γη βρέθηκε πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο 
Φωτ.: Unsplash

Η Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο, το λεγόμενο αφήλιο.

Aκριβώς στις 07.00 ώρα Ιταλίας (8 ώρα Ελλάδας) ήταν πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, έναντι κατά μέσο όρο περίπου 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όπως αναφέρει το ansa.

«Το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι ακριβώς όταν η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από το άστρο της αποδεικνύει δραματικά ότι οι εποχές δεν εξαρτώνται από αυτή την απόσταση, όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν», υπογραμμίζει ο Gianluca Masi, αστροφυσικός και επιστημονικός διευθυντής του Virtual Telescope. Εργο .

«Εξαρτάται, μάλλον, από το γεγονός ότι ο άξονας της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο που φιλοξενεί την τροχιά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται τον χειμώνα όταν στις αρχές Ιανουαρίου βρισκόμαστε στην ελάχιστη απόσταση», προσθέτει.

Η ημερομηνία κατά την οποία ο πλανήτης μας βρίσκεται στο αφέλιο είναι πολύ μεταβλητή: πέρσι, για παράδειγμα, έπεσε στις 6 Ιουλίου, ενώ το 2022 έπεσε στις 4 Ιουλίου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία της Σελήνης.

Όταν η Σελήνη είναι γεμάτη, και επομένως στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, ο πλανήτης μας πλησιάζει περίπου 4.700 χιλιόμετρα. Αντίθετα, όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη (στη φάση της νέας Σελήνης), η τελευταία είναι λίγο πιο μακριά.