Πως η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που γίνεται η κατασκοπεία

Οι καλές πληροφορίες μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες, ειδικά σε ένα κόσμο που ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.  

Πως η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που γίνεται η κατασκοπεία
2'

Το γεγονός πως η κατασκοπεία έχει πλέον αλλάξει είναι γνωστό. Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται και από την υπόθεση Κινέζων χάκερς οι οποίοι είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε κάμερες CCTV τόσο στη Ταϊβάν όσο και τη Νότια Κορέα μέσω ενός malware το οποίο τις συνέδεε με ένα μέρος του ηλεκτρικού δικτύου της Ινδίας, όπως είχε αναφέρει σε άρθρο του το «Economist».

Η επίθεση αυτή δεν αποκαλύφθηκε από κάποια ινδική ή δυτική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά από την Recorded Future, μια στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης.

Τι περιπλέκει τις επιχειρήσεις

Το διαδίκτυο και οι συσκευές που συνδέονται σε αυτό βρίσκονται παντού, προσφέροντας δυνητικές ευκαιρίες για παρακολούθηση και μυστικές επιχειρήσεις. Όπως τονίζει το Εconomist συχνότερα οι ιδιωτικές εταιρείες το παρακολουθούν και ενεργούν βάσει αυτού.

Οι κάμερες στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο αντίστοιχες που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως, μέρος ενός αναπτυσσόμενου δικτύου παρακολούθησης που έχει κάνει τη ζωή των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών και των πρακτόρων που πρέπει να στρατολογήσουν πιο δύσκολη, προσθέτει.

Η Τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο των κατασκόπων

Όπως τονίζει ο Economist αυτό που διαφέρει σημαντικά σήμερα είναι το γεγονός πως η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε κάθε γωνιά της ζωής. Πλέον υπάρχουν 8,5 δισεκατομμύρια smarthphones παγκοσμίως με αποτέλεσμα η διείσδυση του διαδικτύου να εκτοξευθεί από 35% το 2013 σε 67% το 2023. Παράλληλα, τόσο οι αλγόριθμοι όσο και η υπολογιστική ισχύς για την αξιοποίηση των δεδομένων έγιναν εκθετικά πιο ικανοί και αποδοτικοί.

Αυτό έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα που ενδιαφέρουν τους κατασκόπους. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει όχι μόνο να παρακολουθούν την τεχνολογία των αντιπάλων τους αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν πως η κινέζικη επιρροή σε προϊόντα που συνδέονται στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων, την πολιτική ανάμειξη ή το σαμποτάζ σε καιρό πολέμου.

Ακόμη, η τεχνολογία κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο δυσχεραίνει τις μυστικές επιχειρήσεις. Η άνθιση επίσης της τεχνολογίας της «απανταχού παρούσας επιτήρησης», έχει καταστήσει σαφώς δυσκολότερη την απόκρυψη της ταυτότητας των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, τη μετακίνησή τους με ψευδώνυμο και δυσκολότερή τη συνάντησή τους με πράκτορες χωρίς να συλληφθούν.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί «παιχνίδι» μεταξύ κατασκόπων. Η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αποκάλυψε τις συνέπειες της αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών. Οι καλές πληροφορίες μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες, ειδικά σε ένα κόσμο που ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή