Ανατρεπτική ανακάλυψη των επιστημόνων - Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής βρέθηκαν στην Αφροδίτη
Το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη μελετούν οι επιστήμονες
Το κλίμα που επικρατεί στον πλανήτη Αφροδίτη τον κατατάσσει στις πιο εχθρικές τοποθεσίες του ηλιακού συστήματος για ύπαρξη ζωής, όμως ένα πρόσφατο εύρημα των επιστημόνων ανατρέπει όσα γνωρίζαμε.
Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι ανέφεραν την ανίχνευση δύο αερίων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία μορφών ζωής που παραμονεύουν στα σύννεφα της Αφροδίτης.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, στην εθνική συνάντηση αστρονομίας στο Χαλ και ενισχύουν τις ενδείξεις για ένα καυστικό αέριο, τη φωσφίνη, η παρουσία της οποίας στην Αφροδίτη έχει αμφισβητηθεί έντονα.
Μια ξεχωριστή ομάδα αποκάλυψε τη δοκιμαστική ανίχνευση της αμμωνίας, η οποία στη Γη παράγεται κυρίως από βιολογική δραστηριότητα και βιομηχανικές διεργασίες, και της οποίας η παρουσία στην Αφροδίτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από γνωστά ατμοσφαιρικά ή γεωλογικά φαινόμενα.
Τα λεγόμενα αέρια biosignature αποτελούν ένδειξη για εξωγήινη ζωή. Ωστόσο το συγκεκριμένο εύρημα θα εντείνει το ενδιαφέρον για την Αφροδίτη και θα αυξάνει την πιθανότητα να έχει εμφανιστεί ζωή και μάλιστα να άνθισε στο πιο εύκρατο παρελθόν του πλανήτη και να παραμείνει μέχρι σήμερα σε «αποθηκευμένη» στην ατμόσφαιρα.
«Ενδεχομένως αν η Αφροδίτη περνούσε από μια ζεστή, υγρή φάση στο παρελθόν, τότε, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη δραστηριοποιήθηκε [η ζωή] θα είχε εξελιχθεί για να επιβιώσει στη μοναδική θέση που της είχε απομείνει – τα σύννεφα», είπε ο Δρ Dave Clements. ερευνητής στην αστροφυσική στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στη συνάντηση.
Η επιφάνεια της Αφροδίτης φτάνει περίπου στους 450 C, αρκετά ζεστή για να λιώσει μόλυβδος και ψευδάργυρο, η ατμοσφαιρική πίεση είναι 90 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης και υπάρχουν σύννεφα θειικού οξέος. Αλλά περίπου 50 χιλιόμετρα (31 μίλια 0 πάνω από την επιφάνεια, η θερμοκρασία και η πίεση είναι πιο κοντά στις συνθήκες στη Γη - και δυνητικά σχεδόν επιβιώσιμες για πολύ ανθεκτικά μικρόβια.