Καμπανάκι από καθηγητή πληροφορικής για το ψηφιακό μπλακ άουτ: «Τα χειρότερα έρχονται»

Μετά το σοβαρό ψηφιακό μπλακ άουτ που «παρέλυσε» τον πλανήτη φαίνεται πως τα χειρότερα έπονται – Τι λέει ο καθηγητής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης

Καμπανάκι από καθηγητή πληροφορικής για το ψηφιακό μπλακ άουτ: «Τα χειρότερα έρχονται»
AP
2'

Στην ΕΡΤ μίλησε το πρωί του Σαββάτου (21/7) ο καθηγητής πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης όπου έκανε λόγο για σοβαρότερες επιπτώσεις στο μέλλον από μπλακ άουτ ανάλογα με την παγκόσμια ηλεκτρονική κρίση που προκάλεσε η ενημέρωση της Microsoft.

«Ήταν αναμενόμενο, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε», ανέφερε αρχικά για το παγκόσμιο μπλακ άουτ ο καθηγητής τονίζοντας στη συνέχεια: «Προειδοποιώ ότι τα χειρότερα έρχονται. Τα προβλήματα είναι γνωστά και μπορώ να τα απαριθμήσω».

Τα μελλοντικά μπλακ άουτ

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε τους λόγους της «απαισιοδοξίας» του:

«Πρώτον, οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τρίτης γενιάς. Δηλαδή στηρίζονται σε προγραμματιστικές δομές της δεκαετίας του 1970. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου και χρειαζόμαστε γλώσσες τέταρτης γενιάς. Χρειαζόμαστε γλώσσες που δεν απαιτούν αλγόριθμο για την επίλυση προβλημάτων», εξήγησε προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Δεύτερον, τα λειτουργικά συστήματα, όπως Windows, iOS και λοιπά είναι επίσης σχεδιασμένα σε γλώσσες τρίτης γενιάς, μάλιστα πολλά από αυτά σε γλώσσες δεύτερης γενιάς. Είναι χειρότερη η κατάσταση στα λειτουργικά συστήματα».

Απαριθμώντας τον τρίτο λόγο ο καθηγητής υπογράμμισε: «κανένα εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο δεν εξετάζει τις δεξιότητες των προγραμματιστών. Δεν αρκεί να γνωρίζεις μία γλώσσα, πρέπει να έχεις και την προσωπικότητα για να σχεδιάσεις. Κανένας οργανισμός δεν αναλύει την προσωπικότητα κάποιου για να διαπιστώσει αν είναι σε θέση να αναλάβει το έργο του προγραμματισμού», υπογράμμισε.

«Το διαδίκτυο θα διαλυθεί»

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να κρούσει και τον κώδωνα του κινδύνου επεικτεινόμενος στην κατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων: «Σας διαβεβαιώνω, το διαδίκτυο θα διαλυθεί, εάν δεν σταματήσει η ανώνυμη σύνδεση. Η σύνδεση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν εξειδικευμένης ταυτοποίησης του χρήστη».

Ο κ. Γιαννακουδάκης, αναφερόμενος στα σενάρια για μία εκτεταμένη ψηφιακή «πανδημία», που θα παρέλυε πολλές δομές ανά τον πλανήτη, είπε πως θα μπορούσε να κρατήσει για μέρες.

Η κατάσταση αυτή, που θα προκαλούταν από κακόβουλους τρίτους, ή και λάθη σε εκδόσεις λογισμικών, θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθεί, εκτίμησε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή