Πρωτοποριακό: Υποβρύχιο θα σηκώνει οπλισμένα drones στον αέρα

Υποβρύχιο με drones:  Ο «υπο-μεταφορέας» θα εκτοξεύει το αεροσκάφος του και στη συνέχεια θα βυθίζεται

Η ιδέα ενός υποβρυχίου ικανού να εκτοξεύει πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ονομάζεται «υπο-φορέας», γίνεται όλο και πιο εύλογη.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη δοκιμάσει drones παρακολούθησης υποβρυχίων όπως το Sea Robin και το Blackwing.

Ένας υπομεταφορέας μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα stealth, καθώς και τη δυνατότητα επιβίωσης σε ένα επιθετικό περιβάλλον, έχοντας ενδεχομένως θάλαμο πτήσης και ρομποτικά συστήματα για λειτουργία drone.

Οι ισραηλινές δοκιμές του drone Ninox 103 και η ιδέα χρήσης drones για την καθοδήγηση τορπίλων υποστηρίζουν περαιτέρω αυτήν την ιδέα. Ενώ αυτό το υποβρύχιο σκάφος με επίπεδη κορυφή είναι ακόμα στη θεωρία, είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα drones που εκτοξεύονται από υποβρύχια προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Ως γνωστόν, τα αεροπλανοφόρα είναι πλωτά αεροδρόμια με επίπεδη οροφή, ενώ τα υποβρύχια κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και εκτοξεύουν τορπίλες, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζατε όμως ότι είναι πολύ πιθανό ένα υποβρύχιο να έχει επίπεδη κορυφή και να σηκώνει οπλισμένα drones στον αέρα; Ο «υπο-μεταφορέας» θα εκτοξεύει το αεροσκάφος του και στη συνέχεια θα βυθίζεται εκ νέου.

Φυσικά, αυτό δεν μοιάζει καθόλου με υποβρύχιο πόλεμο. Αλλά η ιδέα μπορεί κάποια μέρα να πραγματοποιηθεί καθώς το Ναυτικό εξερευνά διάφορες ιδέες για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ανοιχτή θάλασσα.