Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί αύριο τις επικοινωνίες - Τι έρχεται σε έναν χρόνο

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επόμενο έτος η Γη αναμένεται να αντιμετωπίσει όλο και πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες

Μια CME κατευθύνεται προς τη Γη μετά τη χθεσινή έκρηξη σκοτεινού πλάσματος.

Η πρόσκρουσή του αυτή την Τετάρτη θα μπορούσε να προκαλέσει μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2 (μέτρια) με συνέπειες στις επικοινωνίες.

Οι Στεμματικές Εκτινάξεις Μάζας (CME) είναι μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος και μαγνητικού πεδίου από το στέμμα του Ήλιου. Μπορούν να εκτοξεύσουν δισεκατομμύρια τόνους στεμματικού υλικού και φέρουν ενσωματωμένο μαγνητικό πεδίο (παγωμένο σε ροή) που είναι ισχυρότερο από την ένταση του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου (IMF) του ηλιακού ανέμου στο υπόβαθρο.

Η πιθανή γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει μέχρι και βόρειο σέλας στη Νέα Υόρκη. Αυτή τη φορά, το «ασυνήθιστο γεγονός» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία ενώ πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να τυλίξει ένα τεράστιο τμήμα της χώρας σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (ένα «σέλας»).

Σύμφωνα με τους ειδικούς η γεωμαγνητική καταιγίδα που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου θα διαρκέσει συνολικά τρεις ημέρες, με κορύφωση να αναμένεται στις 24 Ιουλίου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επόμενο έτος η Γη αναμένεται να αντιμετωπίσει όλο και πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι τον Ιούλιο του 2025 θα είναι το ισχυρότερο πλήγμα που θα δεχθούμε.

Από που προέρχονται και τι προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί για τη συχνότητα των ηλιακών καταιγίδων με βάση την ανάλυση ηλιακών δεδομένων ο ήλιος έχει έναν ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας πηγαίνοντας από μεγαλύτερη σε μικρή εκρηκτική δραστηριότητα. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό ακριβώς με τι συχνότητα λαμβάνουν χώρα οι ηλιακές καταιγίδες.

Κατά την εξέλιξη μιας ηλιακής καιταιγίδας, εκτοξεύονται ενεργειακά σωματίδια, τα οποία μπορεί να τρέχουν ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός και όλα αυτά τα εκρηκτικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες στον διαστημικό χώρο που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Συγκεκριμένα αυτά τα φαινόμενα μπορούν:

• να επηρεάσουν τις ραδιοτηλεπικοινωνίες,
• να προκαλέσουν διακοπή στη λειτουργία δορυφόρων,
• να δημιουργήσουν προβλήματα στην πλοήγηση αεροπλάνων,
• να προκαλέσουν βλάβες σε μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος,
• να είναι μοιραία για πλήρωμα αστροναυτών στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη.