Οι Ιάπωνες αντιστέκονται στη woke παράνοια και αντιδρούν στον «μαύρο Σαμουράι» του Assassin's Creed
Η μαζική επιβολή της woke παράνοιας βρίσκει πια σθεναρή αντίσταση, από τους ίδιους του λαούς, που δεν ανέχονται να προσβάλλουν την ιστορία και την κουλτούρα, στο όνομα κανενός ανιστόρητου και εντελώς άστοχου για το θέμα που πραγματεύονται... «αντιρατσισμού».
Μετά τον μαύρο Αχιλλέα σε σειρά του Netflix για την Τροία, τη μαύρη Κλεοπάτρα στην ίδια πλατφόρμα και τον... ομοφυλόφιλο Μέγα Αλέξανδρο, ένας άλλος κολοσσός, αυτή τη φορά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η Ubisoft, έρχεται να προσβάλλει και να εκνευρίσει τον ιαπωνικό, αυτή τη φορά, πολιτισμό.
Πρόκειται για την υπερδημοφιλή σειρά παιχνιδιών, «Assassin's Creed», που εκτυλίσσεται σε διάφορες ιστορικές περιόδους και σε διάφορα μέρη του κόσμου - το «Assassin's Creed Odyssey», που εκτυλίσσεται στην Αρχαία Ελλάδα είναι πραγματικά εκπληκτικό, ειδικά λόγω της πιστής αναπαράστασης, τοπογραφικά, του κλασικού μας πολιτισμού.
Οι ιθύνοντες ή οι χρηματοδότες ή τέλος πάντων αυτοί που αποφασίζουν ότι για κάποιον λόγο θα πρέπει παντού, ακόμα και στην άλλη άκρη της Ασίας, οι πρωταγωνιστές των ιστοριών θα πρέπει να είναι εκπρόσωποι της μαύρης φυλής, σκαρφίστηκαν για το αναμενόμενο νέο παιχνίδι της σειράς, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, ο ήρωας Σαμουράι να είναι, τι άλλο, μαύρος...
Και, φυσικά, υπάρχει και η επιλογή -λες κι αυτό είναι το νόημα του παιχνιδιού ή λες και θα διαμαρτυρόταν κανείς αν αυτή η δυνατότητα εξέλιπε- να συνάπτει... ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της επικής ιστορίας...
Όπως ήταν επόμενο, οι Ιάπωνες και όχι μόνο, αντέδρασαν μαζικά, και ήδη συγκεντρώθηκαν πάνω από 100.000 υπογραφές, καταδικάζοντας την woke αυτή παράνοια.
Τι απαντούν οι δημιουργοί
«Από την έναρξή της, η σειρά (εκδόσεων του βιντεοπαιχνιδιού) έχει λάβει άδειες δημιουργίας και έχει ενσωματώσει στοιχεία φαντασίας για να δημιουργήσει συναρπαστικές και καθηλωτικές εμπειρίες. Η παρουσίαση του Yasuke στο παιχνίδι μας είναι μια απόδειξη αυτού», τόνισε η ομάδα του παιχνιδιού σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, αφού αναγκάστηκε, πια, να απαντήσει κάτι...
Η νέα έκδοση, που αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου να κυκλοφορήσει σε PC και σε κονσόλες, το "Assassin's Creed Shadows" επιτρέπει στον παίκτη να ενσαρκώσει δύο ήρωες: τον Naoe, έναν δολοφόνο και τον Yasuke, έναν μαύρο σαμουράι που παρουσιάζεται ως ιστορική φιγούρα του 16ου αιώνα, ο οποίος έφτασε στην Ιαπωνία μετά την απαγωγή του από Πορτογάλους δουλέμπορους στην ανατολική ακτή της Αφρικής.
Η διαφημιστική καμπάνια του "Assassin's Creed Shadows" ξεκίνησε στην Ιαπωνία στις 19 Ιουνίου, σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο τρέιλερ που αποκάλυψε την παρουσία αυτού του χαρακτήρα και μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών που καταγγέλλει «ένα σοβαρό πρόβλημα ιστορικής ακρίβειας και έλλειψης πολιτιστικού σεβασμού» δημοσιεύτηκε σήμερα το μεσημέρι με περίπου 95.000 υπογραφές.
Αν και δεν φαίνεται να αμφισβητεί την ύπαρξη αυτής της ιστορικής φιγούρας ή το χρώμα του δέρματός του, εκείνοι που υπογράφουν, κατηγορούν την γαλλική εταιρεία Ubisoft για πραγματολογικά λάθη και για «σοβαρή προσβολή της ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας, που μπορεί να εξισωθεί με ρατσισμό» προς τους Ασιάτες, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτούς, ο Yasuke δεν θα έπαιρνε ποτέ τον τίτλο του σαμουράι.
Ζητούν από την γαλλική εταιρεία να σταματήσει την κυκλοφορία του παιχνιδιού και να «δείξει σοβαρότητα και σεβασμό» στην ιαπωνική ιστορία.
«Παρόλο που ο Yasuke απεικονίζεται ως σαμουράι στο "Shadows", συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου», απάντησαν οι προγραμματιστές του παιχνιδιού.
«Η πρόθεσή μας δεν ήταν ποτέ να παρουσιάσουμε τα βιντεοπαιχνίδια μας (...) ως πραγματικές αναπαραστάσεις της ιστορίας ή ιστορικών προσώπων», υπερασπίστηκε η δημιουργική ομάδα του παιχνιδιού, τονίζοντας ότι πάνω από όλα ήθελε να «κινήσει την περιέργεια» των παικτών και να τους ενθαρρύνει «να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ιστορικά πλαίσια».
Καλούν επίσης τους θαυμαστές «να μην κατευθύνουν την κριτική τους προς (τους) συνεργάτες, εσωτερικούς ή εξωτερικούς», με τη σειρά συχνά να συνεργάζεται με ιστορικούς για να αναδημιουργήσει εικονικά τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους που παρουσιάζονται στα βιντεοπαιχνίδια, οι οποίες κυμαίνονται από την Αρχαία Αίγυπτο έως την Αναγέννηση.