Νέα δορυφορική τεχνολογία «σώζει» την Ελλάδα από τις πυρκαγιές - Θα εντοπίζονται στο ξέσπασμά τους

Στην Πυροσβεστική λένε, ότι αν «πιάσεις» μια φωτιά έγκαιρα, τότε μπορεί να τη σβήσεις με έναν κουβά νερό. Αν αργήσεις ακόμα και λίγα λεπτά όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο και να κατακάψει τον φυσικό πλούτο της χώρας, με ολέθρια αποτελέσματα, όπως έχουμε διαπιστώσεις δυστυχώς να συμβαίνει κάθε χρόνο τα καλοκαίρια, με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Η λύση, για να προλάβουν οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εν τη γενέση του και να προλάβουν τον «εχθρό» πριν γίνει επικίνδυνος -ή ανίκητος- πλέον έρχεται από το… διάστημα!
Νέα δορυφορική τεχνολογία «σώζει» την Ελλάδα από τις πυρκαγιές - Θα εντοπίζονται στο ξέσπασμά τους
6'

Στην έγκαιρη ειδοποίηση μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των δορυφόρων, επενδύει πια η χώρα μας, ώστε να προστατέψει αποτελεσματικά τον δασικό μας πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου καταστρέφεται συστηματικά κάθε καλοκαίρι.

Ο «εχθρός», η φωτιά, λόγω της κλιματικής αλλαγής και σειράς άλλων παραγόντων, έχει γίνει πιο επικίνδυνος και καταστροφικός, και ο σκοπός είναι πια οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να προφταίνουν και να επεμβάνουν από τα πρώτα κιόλας λεπτά από το ξέσπασμα της κάθε πυρκαγιάς, διότι όταν, υπό συνθήκες, αυτές μετατρέπονται σε πύρινα μέτωπα, είναι λίγα δυστυχώς αυτά που μπορούν να γίνουν για να μετριαστεί το κακό, όσες δυνάμεις και να πέσουν στη μάχη, όσα εναέρια και να επιχειρούν.

Για αυτό, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «έδωσε τα χέρια» με μια γερμανική εταιρεία, υψηλής τεχνολογίας, που αξιοποιώντας τα δορυφορικά δεδομένα και πολύπλοκα μοντέλα ανίχνευσης -αλλά και πρόβλεψης- πυρκαγιών, μπορεί να προσφέρει την πιο κρίσιμη υπηρεσία που χρειάζεται η Πολιτική Προστασία: Την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ανθρώπινο μάτι για να ειδοποιήσει.

Η Ororatech αξιοποιεί τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης, οι οποίοι με τις κάμερες ακριβείας τους, όταν πετάνε πάνω από τη χώρα μας, «πιάνουν» την αλλαγή θερμοκρασίας σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επιφάνειας, διαπιστώνοντας έτσι το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς σε οποιονδήποτε χώρο.

3840-2160-max.jpg

Τότε, ειδοποιείται η Πυροσβεστική προκειμένου να επέμβει όσο το δυνατόν ταχύτερα, παράγοντας που όπως είπαμε, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της άμεσης νίκης ή της καταστροφικής ήττας, στη μάχη με τις φλόγες και τα πύρινα μέτωπα.

Πρόκειται για μια συμφωνία κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αποτροπή της ζημιάς που προκαλείται, είτε στο φυσικό κεφάλαιο είτε στις υποδομές, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, υπολογίζεται σε… πολλές φορές πολλαπλάσια μεγέθη από αυτή την επένδυση.

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τον εμπορικό διευθυντή της OroraTech, τον Δρα Axel Roenneke, ο οποίος μας δήλωσε καταρχάς τον ενθουσιασμό του για τη συμφωνία με το ελληνικό κράτος, καθώς «η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει ένα Εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών».

1024-1536.jpg

«Η δορυφορική τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει βασίζεται στις θερμικές υπέρυθρες απεικονίσεις. Μπορούμε να συλλέγουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από μικρές και μεγάλες αποστάσεις, εστιάζοντας στη θερμότητα που εκπέμπει η φωτιά. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στους δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλές τροχιές που μετατρέπουν την πληροφορία των θερμικών απεικονίσεων σε πραγματικά δεδομένα για το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς», μας εξηγεί, σχετικά με τη λειτουργία της καινοτομίας αυτής που έχει αναπτύξει η εταιρεία του. «Το σύστημά μας εντοπίζει μια φωτιά σε μέγεθος… αυτοκινήτου, οπουδήποτε κι αν συμβαίνει», συμπληρώνει.

1523-837-max.jpg
1200-1200-max-(1).jpg

Ωστόσο, οι υπηρεσίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην έγκαιρη ειδοποίηση, την οποία σύντομα θα λαμβάνει η Πυροσβεστική, αλλά και σε κάτι εξίσου σημαντικό και «σωτήριο», όπως μπορεί να αποδειχτεί.

Βάσει των ειδικών μοντέλων που έχουν αναπτυχθεί, όπως μας εξηγεί ο Δρ. Axel Roenneke, θα παρέχονται από πολύ νωρίς το πρωί δεδομένα σχετικά με την επικινδυνότητα του ξεσπάσματος μιας πυρκαγιάς, σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές. Δηλαδή, ένας χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς, σαν κι αυτόν που εκδίδει η Πολιτική Προστασία καθημερινά για την επόμενη ημέρα, μόνο που εδώ θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και «λεπτομέρεια», για όλα τα σημεία της χώρας. Για αυτό και οι δορυφόροι θα κινούνται πάνω από τη χώρα μας ειδικά τις πιο επίφοβες ώρες, δηλαδή το μεσημέρι, αλλά και τα πρωινά, προκειμένου να προσφέρουν το προγνωστικό μοντέλο για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς που αναφέρθηκε.

Τα μοντέλα αυτά, προσφέρουν ακόμα κάτι πολύτιμο: Προβλέπουν -αξιοποιώντας όλα τα γεωφυσικά δεδομένα και τις ακριβείς κλιματικές συνθήκες- προς τα πού θα κινηθούν οι φλόγες ή τα πύρινα μέτωπα, ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει, ότι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης, θα είναι «ένα βήμα πιο μπροστά» από τον «εχθρό», αναπτύσσοντας τις δυνάμεις στα κατάλληλα σημεία ώστε να «προλάβουν» το μέτωπο, πριν αυτό κινηθεί προς την κατεύθυνση που η τεχνολογία έχει προβλέψει. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα μπορούν να δίνονται και ακριβείς εντολές εκκένωσης οικισμών, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί, κι εφόσον πια θα είναι γνωστή με ακρίβεια η κατεύθυνση της φωτιάς.

Το στέλεχος της Ororatech μας ενημερώνει ότι το σύστημα αυτό ήδη δοκιμάστηκε, στη χώρα μας, που είναι και η μοναδική μέχρι στιγμής που εγκαθιστά εθνικό σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών βασισμένο στα δορυφορικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, δοκιμάστηκε αλλά και αξιοποιήθηκε από την Πυροσβεστική στις περσινές φωτιές της Ρόδου, που δυστυχώς κατέκαψαν μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου του νησιού. «Ωστόσο, οι πυροσβέστες αντιλήφθηκαν αμέσως τα πλεονεκτήματα του συστήματος και κινούνταν αναλόγως. Συν τοις άλλοις, τα δεδομένα αυτά τους βοηθούν να λάβουν τη σωστή απόφαση, ειδικά όταν υπάρχουν πολλαπλά μέτωπα», εξηγεί.

1200-1200-max-(2).jpg
1721855141806-49619922-1200-1200-max.jpg

Μάλιστα, για την ανάπτυξη όλου αυτού του αναγκαίου λογισμικού για το συγκεκριμένο φιλόδοξο σύστημα, υπάρχει συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρίως σε θέματα ανάπτυξης αλγορίθμων προϊόντων δεδομένων.

Αυτή η συμφωνία, πάντως, είναι μόνο η αρχή, για την εταιρεία στη χώρα μας, καθώς το επόμενο διάστημα θα εγκαινιάσει ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, το οποίο θα αξιοποιείται και για έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανίχνευσης υπέρυθρων, στην Αθήνα.

«Προσδοκούμε, σε συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες, μέσω αυτού του hub να βελτιώσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας, μέσω της βελτίωσης των καμερών και των σταθμών ανίχνευσης, που μας προσφέρουν τα αναγκαία δεδομένα», αναφέρει ο Δρ. Axel Roenneke, όμως τα πράγματα, όπως μας λέει, μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα στο εγγύς μέλλον, χάρη στην εφαρμογή των αλγορίθμων και των σύγχρονων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.

«Το επόμενο βήμα, θα είναι να προσφέρουμε προϊόντα που θα επιτρέπουν την ακόμα καλύτερη διαχείριση των πυρκαγιών, μέσω συστημάτων που θα λειτουργούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αξιοποιώντας τις ολοένα και πιο ακριβείς πληροφορίες που θα παρέχει αυτόματα το σύστημα»…

Σχετικές ειδήσεις