Καιρός: Σε «αφρικανική φούσκα» η Μεσόγειος - Καύσωνας, ξηρασία και πυρκαγιές στον ευρωπαϊκό νότο

Σε ένα «θερμικό σοκ« βρίσκεται η νότια Ευρώπη, που πλήττεται ανελέητα από πολυήμερες υψηλές θερμοκρασίες με τις επιπτώσεις να τρομάζουν 

Καιρός: Σε «αφρικανική φούσκα» η Μεσόγειος - Καύσωνας, ξηρασία και πυρκαγιές στον ευρωπαϊκό νότο
Associated Press
3'

Η νότια Ευρώπη συνεχίζει να «ψήνεται» από ζέστη με καυτές και ξηρές συνθήκες να αναζωπυρώνουν πυρκαγιές στην Ελλάδα και γύρω από τα Βαλκάνια και «κόκκινους» συναγερμούς να χτυπούν στην Ιταλία.

Η Ελλάδα βιώνει σήμερα την 11η συνεχόμενη ημέρα καύσωνα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου και πυρκαγιές να ξεσπούν σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα τις επόμενες ημέρες, με μια «φούσκα ζεστού αέρα» από την Αφρική να ψήνει τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή μέχρι την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, στη δυτική Ευρώπη, τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν ένα μίνι κύμα καύσωνα και το μεγαλύτερο μέρος της γειτονικής Γαλλίας αναμένεται να δει τις θερμοκρασίες να αυξάνονται πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να αυξάνεται έως και 40 βαθμούς Κελσίου στον νότο.

Pole bear

Μια πολική αρκούδα δροσίζεται σε πάγο που μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Πράγας

Associated Press

Τα τουριστικά σημεία σε όλη τη Μεσόγειο πρόκειται να «βράσουν» με προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη σε ισχύ στην Κροατία και την Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου, αν και η ιβηρική χερσόνησος είδε το πιο δροσερό καλοκαίρι μέχρι στιγμής.

Οι παραθεριστές έχουν συρρεύσει σε παραλίες σε όλη τη Μεσόγειο, ψάχνοντας απεγνωσμένα λίγη δροσιά.

Στην Κροατία, είναι η δεύτερη εβδομάδα που οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή, με τη γειτονική Βοσνία και τη Σερβία να πλήττονται επίσης από τη ζέστη.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Σερβίας ανέφερε κατανάλωση ρεκόρ την Τρίτη λόγω της ανάγκης για κλιματισμό στα σπίτια.

Στην Αλβανία, η ζέστη οδήγησε την κυβέρνηση να επαναπρογραμματίσει τις ώρες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, διευκολύνοντας ορισμένους να εργάζονται από το σπίτι.

Τα Σκόπια είναι αντιμέτωπα με δεκάδες πυρκαγιές με ένα μέτωπο να αγγίζει τα 30 χλμ και να ζητούν πυροσβεστικές ενισχύσεις.

Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Μπαζιλικάτα στη νότια Ιταλία, ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν επίσης να εκκενώσουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών στη Βουλγαρία.

Στη Ρουμανία, όπου ισχύει πορτοκαλί συναγερμός καύσωνα, ένα άτομο φέρεται να πέθανε λόγω της ζέστης.

Αρκετές πόλεις σε όλη την Ουκρανία έχουν επίσης καταγράψει ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοανατολικά.

Την ίδια ώρα, σοβαρά είναι και τα προβλήματα ξηρασίας. Στη Σικελία έχει προκαλέσει την αποξήρανση της μοναδικής φυσικής λίμνης του νησιού.

Η Σικελία έχει υποστεί μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου, με την ιταλική κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κρίσης, η οποία έχει καταστρέψει καλλιέργειες και βοσκοτόπια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή