Εταιρίες τηλεπικοινωνιών: Απαραίτητη η ενημέρωση των πελατών για τις ακριβείς ταχύτητες στο ίντερνετ

Από τις 26 Αυγούστου 2024, θα είναι υποχρεωτική η προσυμβατική ενημέρωση των συνδρομητών για τις πραγματικές ταχύτητες στα δίκτυα, είτε στα σημεία πώλησης είτε διαδικτυακά.

Εταιρίες τηλεπικοινωνιών: Απαραίτητη η ενημέρωση των πελατών για τις ακριβείς ταχύτητες στο ίντερνετ
2'

Σε εφαρμογή ο νέος Εθνικός Κανονισμός Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πλέον ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους συνδρομητές να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ταχύτητες που μπορούν να περιμένουν στη σύνδεσή τους ή στην περιοχή τους. Επιπλέον, θα βελτιωθεί η διαδικασία ελέγχου παραπόνων για να εξασφαλιστεί καλύτερη ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, από τις 26 Αυγούστου 2024, θα είναι υποχρεωτική η προσυμβατική ενημέρωση των συνδρομητών για τις πραγματικές ταχύτητες στα δίκτυα, είτε στα σημεία πώλησης είτε διαδικτυακά.

Να σημειωθεί ότι από την 26η Απριλίου 2024, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των συνδρομητών για την υπέρβαση του 80% και 100% των ορίων ορθής χρήσης, μια διαδικασία που συχνά παραβλέπεται από τους χρήστες.

Κυβερνοασφάλεια

Το 2023 υπήρξε επίσης αύξηση στις φραγές ονομάτων χώρου και IP διευθύνσεων για παράνομα τυχερά παιχνίδια ή προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας. Καταγράφηκαν φραγές σε 3543 ονόματα χώρου και IP διευθύνσεις το 2023, έναντι 2552 το 2022.

Στο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας, συνεχίζονται οι συνηθισμένες πρακτικές όπως οι φραγές σε θύρες που χρησιμοποιούνται για κυβερνοεπιθέσεις, ενώ εφαρμόζονται και αυτοματοποιημένα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

Παράλληλα, υπάρχουν μέτρα για τον περιορισμό της συμφόρησης των δικτύων, ειδικά σε κινητά και δορυφορικά δίκτυα, όπου εφαρμόζεται περιορισμός ταχύτητας ή πρόσβασης σε χρήστες με υψηλή κατανάλωση δεδομένων, καθώς και σε χρήστες που συνδέονται μέσω 4G/5G routers.

Έχουν επίσης καταγραφεί καθυστερήσεις στη χορήγηση κωδικών VoIP σε συνδρομητές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν VoIP modem/router της επιλογής τους, καθώς και περιπτώσεις μη χορήγησης διακριτού ONT σε συνδρομητές που το ζητούν.

Υψηλότερες ταχύτητες

Σύμφωνα με μετρήσεις της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της Ookla, καταγράφεται αύξηση των ταχυτήτων στα σταθερά δίκτυα.

Βάσει των μετρήσεων του ΥΠΕΡΙΩΝ για το 2023, η μέση ταχύτητα καθόδου στα σταθερά δίκτυα σε ολόκληρη την επικράτεια ανήλθε σε 76.91 Mbps, έναντι 47.94 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60.4%. Από την άλλη πλευρά, οι μετρήσεις της Ookla στην πλατφόρμα speedtest.net κατέγραψαν μέση ταχύτητα 62.72 Mbps το 2023, έναντι 44.27 Mbps το 2022, με αύξηση 41.68%.

Στα κινητά δίκτυα, η αύξηση των ταχυτήτων είναι πιο μέτρια, με τη μέση ταχύτητα καθόδου να φτάνει τα 111.26 Mbps το 2023 από 101.05 Mbps το 2022, καταγράφοντας αύξηση 10.1%.

Επιπλέον, το 2023 υπήρξε σημαντική αύξηση στους περιορισμούς ταχύτητας μετά την κατανάλωση ορισμένου όγκου δεδομένων. Αναγράφηκαν 39 τέτοια προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων με απεριόριστα δεδομένα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή