Ηθοποιοί video games στο Χόλιγουντ απεργούν απειλούμενοι από την AI

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου χαρακτηρίζει την ΑΙ απειλή για τους καλλιτέχνες
AP

Οι ηθοποιοί video games του Χόλιγουντ έχουν ξεκινήσει απεργία μετά από έναμιση χρόνο διαπραγματεύσεων με τους γίγαντες της βιομηχανίας παιχνιδιών που δεν έχουν οδηγηθεί σε λύση.

Οι επικεφαλής της SAG Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (AFTRA) έχουν ήδη χαρακτηρίσει τα ζητήματα πίσω από την εργασιακή διαμάχη και ειδικότερα εκείνα που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) ως υπαρξιακή κρίση για τους καλλιτέχνες.

Ηθοποιοί χαρακτήρων παιχνιδιών και καλλιτέχνες προσομοιωτές κίνησης λένε ότι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και να χρησιμοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεσή τους και χωρίς δίκαιη αποζημίωση.

Το συνδικάτο σημειώνει ότι η αλόγιστη χρήση ΑΙ προκαλεί μία ίση ή και ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τους ηθοποιούς στην βιομηχανία video games από ότι στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, επειδή η ικανότητα φθηνής και εύκολης δημιουργίας πειστικών ψηφιακών αντιγράφων των φωνών των καλλιτεχνών είναι ευρέως διαθέσιμη.

Οι διαπραγματευτές της SAG-AFTRA είπαν ότι είχαν σημειωθεί κέρδη για τους μισθούς και την εργασιακή ασφάλεια στα συμβόλαια των παιχνιδιών, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στη χρήση ΑΙ.

Εκπρόσωπος των παραγωγών παιχνιδιών είπε ότι τα στούντιο προσέφεραν ουσιώδεις προστασίες τεχνητής νοημοσύνης στους καλιτέχνες στην πρότασή τους, όμως η Ομοσπονδία δήλωσε ότι ο ορισμός του στούντιο για το ποιος αποτελεί «ερμηνευτή» είναι το κλειδί για την κατανόηση του ζητήματος για το ποιος θα προστατευόταν.

Σχετικές ειδήσεις