Ηνωμένο Βασίλειο: Έρχεται προϋπολογισμός ρεκόρ για δημοπρασία πράσινης ενέργειας

Ο προϋπολογισμός για την πράσινη ενέργεια θα φτάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια λίρες, αυξημένος κατά 500 εκατομμύρια λίρες από πέρυσι

Ηνωμένο Βασίλειο: Έρχεται προϋπολογισμός ρεκόρ για δημοπρασία πράσινης ενέργειας
Unsplash
2'

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό για τη φετινή δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έπειτα από εκκλήσεις της βιομηχανίας για περισσότερη υποστήριξη.

Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια λίρες, αυξημένος κατά 500 εκατομμύρια λίρες από πέρυσι. Το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία η κυβέρνηση των Εργατικών λέει ότι θέλει να τετραπλασιάσει μέχρι το 2030.

Η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχολίασε με ιδιαιτέρως θετικά λόγια την επιπλέον χρηματοδότηση, ότι εκφράστηκαν προειδοποιήσεις ότι χωρίς άλλες αλλαγές, αρκετά νέα έργα ενδέχεται να μην παραδοθούν εγκαίρως.

Η κυβέρνηση λοιπόν διοργανώνει μια δημοπρασία κάθε χρόνο για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να υποβάλουν προσφορά για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι τα έργα λαμβάνουν μια εγγυημένη τιμή από την κυβέρνηση για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν.

Πέρυσι, οι προγραμματιστές δεν υπέβαλαν προσφορές για υπεράκτια αιολικά πάρκα καθώς υποστήριξαν ότι η τιμή που προσφέρεται ήταν πολύ χαμηλή για να καταστήσουν τα έργα βιώσιμα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να αυξήσει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό για έργα προκειμένου «να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο παγκόσμιος ηγέτης στις πράσινες τεχνολογίες».

Ο Εσίν Σερίν, συνεργάτης πολιτικής στο Ινστιτούτο Ερευνών Grantham του LSE για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, είπε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού ήταν ένα «καλοδεχούμενο και απαραίτητο βήμα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η φετινή δημοπρασία πιθανότατα θα παραδώσει μόνο 10 GW από τα 40 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου των Εργατικών για το 2030.

Η εν λόγω ανακοίνωση είναι ένα από τα πολλά μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση των Εργατικών μετά τις εκλογές για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών σχεδιασμού για την αιολική ενέργεια στην ξηρά και της συνεργασίας με το Crown Estate για την ανάπτυξη νέων υπεράκτιων αιολικών έργων.

Ο δρ Ράχματ Πούντινεχ από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης συμφώνησε ότι ο υψηλότερος προϋπολογισμός θα έφερνε περισσότερες προσφορές, αλλά προειδοποίησε ότι οι προγραμματιστές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων απροσδόκητων αυξήσεων κόστους και καθυστερήσεων στη σύνδεση των έργων τους με το δίκτυο.

Η κυβέρνηση θέλει να δει τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αναπτύσσονται γρήγορα για να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, βασική πηγή του οποίου είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή