Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να σώζει τη ζωή του κατοικιδίου σου
Το ιατρείο στα σύνορα Hertfordshire/Cambridgeshire είναι ένα από τα ολοένα και περισσότερα κτηνιατρεία που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν τη διάγνωση των ασθενειών των ζώων
«Είναι ο κόσμος μου», είπε η Anthea Slade, καθώς κρατούσε την επτάχρονη γάτα της Blossom στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρικού κέντρου Royston, στην Αγγλία.
Είναι ένα συναίσθημα που νιώθουν πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, αλλά η κ. Slade μόλις έφτασε πολύ κοντά στο να χάσει το μικρό της σύντροφο από έναν επιθετικό καρκίνο και είναι πεπεισμένη ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να σωθεί.
«Είχε ρινική καταρροή. Νόμιζα ότι ήταν ένα μικρό κρυολόγημα, αλλά μετά άρχισε να αιμορραγεί και ήξερα ότι έπρεπε να ζητήσω βοήθεια, οπότε την έφερα εδώ», είπε.
«Μέσα σε λίγες ώρες, ήξεραν τι ήταν, χειρούργησαν και η Blossom είναι ακόμα εδώ».
Το ιατρείο στα σύνορα Hertfordshire/Cambridgeshire είναι ένα από τα ολοένα και περισσότερα κτηνιατρεία που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν τη διάγνωση των ασθενειών των ζώων.
Η κ. Slade, η οποία ζει στο Royston, δήλωσε: «Η τεχνολογία της έσωσε τη ζωή, είμαι σίγουρη γι' αυτό.»
«Είπαν ότι αν περνούσε περισσότερος χρόνος, οι πιθανότητες επιβίωσής της θα ήταν πολύ μικρές».
Ο κλινικός διευθυντής του κέντρου Dr David White πιστεύει ότι η τεχνολογία καθιστά επίσης τη διάγνωση πιο ακριβή.
«Χθες είδα έναν σκύλο με έναν άσχημο όγκο», είπε.
«Χωρίς την Τεχνητή Νοημοσύνη θα έπρεπε να αφαιρέσω τον όγκο και ενδεχομένως μέρος του δακτύλου του σκύλου, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη μου επέτρεψε να δω ότι επρόκειτο για έναν όγκο που θα βελτιωθεί από μόνος του, οπότε γλίτωσε το άγχος και τα έξοδα της χειρουργικής επέμβασης.»
«Παραδοσιακά η διαδικαδία πάντοτε είχε πολλές προσπάθειες και πολλά λάθη - «θα δοκιμάσουμε αυτή τη θεραπεία και αν δεν δουλέψει, θα βγούμε πάλι σε αδιέξοδο»
«Η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι μπορώ να διαγνώσω και να θεραπεύσω με σιγουριά και έτσι δεν θα είναι πιο ακριβό για τον ιδιοκτήτη του ζώου, επειδή είναι πιο πιθανό να το πετύχουμε με την πρώτη φορά».
Πώς λειτουργεί λοιπόν;
Το προσωπικό του ιατρείου προετοιμάζει μια διαφάνεια μικροσκοπίου, όπου πάνω βάζει ένα δείγμα από το ζωάκι. Στη συνέχεια, τοποθετείται κάτω από ένα μικροσκόπιο όπου, αντί να το εξετάζει ένας κτηνίατρος, αναλύεται από την τεχνητή νοημοσύνη η οποία είναι προγραμματισμένη να παράγει σαρώσεις και να επισημαίνει τυχόν ανησυχητικές περιοχές.
Οι ειδικοί είναι επίσης διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, εάν ένας κτηνίατρος χρειάζεται διευκρινίσεις πάνω σε κάτι.
Ο Dr. White δήλωσε ότι μπορεί να παράγει αποτελέσματα σε «μερικές ώρες, ενώ προηγουμένως χρειαζόμασταν τουλάχιστον μια νύχτα, αλλά συνήθως μέχρι και τέσσερις ημέρες».
Ο καρκίνος είναι συχνός στα κατοικίδια. Μπορεί να είναι κληρονομικός ή να προκαλείται από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το φως του ηλίου και το παθητικό κάπνισμα από τους ιδιοκτήτες.
Ο κτηνιατρικός νοσηλευτής Jordan Mumford δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στην ανίχνευση πολύ περισσότερων από τον καρκίνο.
«Η τεχνολογία Vetscan Imagyst μπορεί να αναλύσει δείγματα κοπράνων για σκουλήκια, μπορεί να εξετάσει δείγματα αίματος και να μας δώσει αποτελέσματα σε περίπου 10 λεπτά και μπορεί να βρει κρυστάλλους αλλά και λοιμώξεις στα ούρα» είπε.
Ο Dr White, ο οποίος είναι κτηνίατρος εδώ και 43 χρόνια, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πιο συναρπαστικές αλλαγές στο επάγγελμα.
«Πριν από χρόνια τα αρχεία στον υπολογιστή θεωρούνταν αποκάλυψη και φαντάζομαι ότι σε λίγα χρόνια θα θεωρούμε επίσης δεδομένη την Τεχνητή Νοημοσύνη» συμπληρώνει.
«Πρέπει να καινοτομήσουμε. Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι ξοδεύω λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας στο μικροσκόπιο και περισσότερο χρόνο με τον ασθενή».
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στην ανθρώπινη ιατρική περίθαλψη εδώ και αρκετά χρόνια και, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κτηνίατροι τη χρησιμοποιούν τώρα επίσης για να βοηθήσουν στην καταγραφή σημειώσεων, στους υπερήχους και στις ακτινογραφίες».
Ωστόσο, το Royal College of Veterinary Surgeons επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι κάθε είδους καινοτομίας γίνεται με υπευθυνότητα.
Εκπρόσωπος του επαγγελματικού σώματος δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της κτηνιατρικής και των αποτελεσμάτων των ασθενών».
«Ωστόσο, η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα και ο κτηνίατρος πρέπει να παραμείνει αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς»
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει, αλλά δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει, αυτή την κρίσιμη ευθύνη των κτηνιάτρων».
Πηγή: BBC