Ο Έλον Μασκ ασκεί αγωγή στην OpenAI ξανά

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, χαρακτηρίστηκε ως μια «κλασική ιστορία αλτρουισμού έναντι απληστίας»

Ο Έλον Μασκ ασκεί αγωγή στην OpenAI ξανά
2'

Ο Έλον Μασκ κατέθεσε αγωγή τη Δευτέρα εναντίον της OpenAI και δύο από τους ιδρυτές της, τον Sam Altman και τον Greg Brockman, ανανεώνοντας τους ισχυρισμούς του ότι ο κατασκευαστής ChatGPT πρόδωσε τους ιδρυτικούς του στόχους, που ήταν να ωφελήσει το δημόσιο καλό και όχι να επιδιώξει την κερδοφορία.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, χαρακτηρίστηκε ως μια «κλασική ιστορία αλτρουισμού έναντι απληστίας».

Ο Altman και άλλοι που κατονομάζονται στη μήνυση «σκόπιμα "φλέρταραν" και εξαπάτησαν τον Μασκ, εκμεταλλευόμενοι την ανθρωπιστική ανησυχία του για τους υπαρξιακούς κινδύνους που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει η καταγγελία.

Ο Έλον Μασκ ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στην OpenAI όταν αυτή ιδρύθηκε το 2015 και συμπροέδρευε στο διοικητικό της συμβούλιο μαζί με τον Altman. Στην αγωγή, δήλωσε ότι επένδυσε «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια και προσέλαβε κορυφαίους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης για την OpenAI.

Ο Έλον Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις αρχές του 2018, σε μια κίνηση που η OpenAI είχε δηλώσει τότε ότι θα απέτρεπε τη σύγκρουση συμφερόντων, καθώς εκείνος στρατολογούσε ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτοοδήγησης στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla απέσυρε την προηγούμενη μήνυσή του κατά της OpenAI τον Ιούνιο, χωρίς να δώσει κάποιες εξηγήσεις.

Εκείνη η αγωγή ισχυριζόταν ότι όταν ο Musk χρηματοδοτούσε τη δημιουργία του OpenAI, είχε εξασφαλίσει μια συμφωνία με τον Altman και τον Brockman που έλεγε ότι η εταιρεία αυτή θα έπρεπε να διατηρηθεί ως μη κερδοσκοπική που θα ανέπτυσσε τεχνολογία προς όφελος του κοινού και θα διατηρούσε τον κώδικά της ανοιχτό.

«Όπως είπαμε για την αρχική νομική κατάθεση του Έλον, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε, τα προηγούμενα emails του Elon συνεχίζουν να μιλούν από μόνα τους», ανέφερε εκπρόσωπος της OpenAI σε δήλωση που έστειλε μέσω email.

Τον Μάρτιο, η OpenAI δημοσίευσε μηνύματα email που είχαν σταλεί από τον Μασκ που έδειχναν την προηγούμενη υποστήριξή του για τη μετατροπή της σε κερδοσκοπική εταιρεία.

Ο Έλον Μασκ ισχυρίζεται στη νέα αγωγή ότι ο ίδιος και ο ομώνυμος στόχος της OpenAI «προδόθηκαν από τον Altman και τους συνεργάτες του». «Η δολιότητα και η εξαπάτηση έχουν διαστάσεις Σαίξπηρ», αναφέρεται στην αγωγή.

Πηγή: APNews

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή