Σκρολάρισμα δίχως τέλος: Οι τρεις στους πέντε Έλληνες ξοδεύουν άσκοπα άφθονο χρόνο στα social media

Έρευνα δείχνει την εξάρτηση των σύγχρονων Ελλήνων όλων των ηλικιών από τα κινητά τηλέφωνα μέσω των οποίων έχουν πρόσβαση στα social media - Ώρες ατελείωτες μπροστά στην οθόνη, επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, online αγορές και το άγχος για την επόμενη μέρα με την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης - Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα μιλάει στο Newsbomb.gr για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και μοιράζεται χρήσιμες συμβουλές ώστε οι γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά από τα κινητά τηλέφωνα.

Δεν το καταλαβαίνει σχεδόν κανείς, αλλά τα λεπτά μπροστά σε μία οθόνη, κυρίως κινητού τηλεφώνου, περνούν τόσο, μα τόσο, γρήγορα. Την ίδια ώρα, για ό,τι προκαλεί ενδιαφέρον, η πρώτη σκέψη είναι αυτό να αναζητηθεί αρχικά online. Παράλληλα, η επικοινωνία των περισσότερων σύγχρονων ανθρώπων γίνεται γραπτώς μέσω texting, ενώ και πληθώρα αγορών τόσο προϊόντων όσο όμως και υπηρεσιών γίνεται πατώντας-αγγίζοντας μερικά κουμπιά. Με άλλα λόγια, τα κινητά τηλέφωνα και το internet είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής αλλά και της καθημερινότητας.

Έρευνα της Focus Bari δείχνει ότι πάνω από 3 στους 5 Έλληνες (ποσοστό 63%) δηλώνουν ότι πολλές φορές χαζεύουν άσκοπα στα social media. Κι αν αναλογιστεί κανείς τον εαυτό του, σίγουρα θα τον «συλλάβει» να σκρολάρει πολλές ώρες όταν δεν έχει κάτι να κάνει, όπως για παράδειγμα, όταν είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λίγο πριν κοιμηθεί, όταν χαλαρώνει στον καναπέ του σαλονιού ή ακόμη κι όταν αποζητά κάπου να «ξεδώσει» άκοπα και ανέξοδα.

Η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, ΜSC Θετικής Ψυχοθεραπείας, μίλησε στο Newsbomb.gr για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των social media. Κίνδυνοι στην ψυχολογία του σύγχρονου πολίτη και ειδικότερα των παιδιών, κίνδυνοι ακόμη και για την ελληνική γλώσσα. Ενώ η ίδια μοιράστηκε συμβουλές προς τους γονείς, ώστε να απομακρύνουν τα παιδιά από την ακατάπαυστη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Πόσο επικίνδυνο για την ψυχολογία του σύγχρονου Έλληνα είναι η πολύωρη χρήση ή η επισκεψιμότητα στα social media; Οδηγεί στην απομόνωση καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση της «συντροφιάς» και της κοινωνικοποίησης;

Παρόλο που μέσω της κοινωνικής δικτύωσης μπορούν εύκολα οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή ο ένας με τον άλλον, να βρεθούν και πάλι άτομα που είχαν «χαθεί» για χρόνια, να επικοινωνήσουν, ακόμα και να βρουν ερωτικό σύντροφο, η ανεξέλεγκτη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στον «ψηφιακό εθισμό». Δημιουργείται δηλαδή μία ψεύτικη θεώρηση κοινωνικοποίησης και κοινωνικής σύνδεσης ενώ ταυτόχρονα οι χρήστες συναισθηματικά απομονώνονται όλο κα περισσότερο. Έχει παρατηρηθεί ότι οι χρήστες συχνά βιώνουν άγχος και επιζητούν απεγνωσμένα αποδοχή, κυνηγώντας likes και προβάλλοντας μια «τέλεια» εικόνα. Παράλληλα, η σύγκριση με τις «λαμπερές» ζωές των άλλων εντείνει συναισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ακόμη και κατάθλιψης.

Με ποιον τρόπο μπορούν οι γονείς να αποτραβήξουν τα παιδιά από τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και γενικότερα τις οθόνες;

Θα ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι τα παιδιά αντιγράφουν και μιμούνται τους γονείς. Όταν λοιπόν τους βλέπουν να «χάνονται» πίσω από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή τους, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει χαθεί το όριο, πώς να περιμένουμε διαφορετική συμπεριφορά από τα παιδιά; Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Αντίθετα να καταλάβουμε ότι η χρήση τους με μέτρο και συνείδηση μπορεί να ωφελήσει.

Για παράδειγμα, ας περιορίσουμε τη χρήση κινητών σε συγκεκριμένες ώρες και να τα αφήνουμε μακριά όταν μαζεύεται η οικογένεια για φαγητό ή για μια οικογενειακή δραστηριότητα, οικογενειακές συζητήσεις, κλπ. Είναι επίσης καθοριστικό οι γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, συμμετέχοντας ενεργά στην καθημερινότητά τους με έναν θετικό και δημιουργικό τρόπο. Οι οικογενειακές συζητήσεις, η ενεργητική ακρόαση και η αποφυγή κριτικής ενισχύουν την αίσθηση ότι οι γονείς είναι δίπλα στα παιδιά τους και όχι απέναντί τους. Έτσι, αναπτύσσεται μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, που βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και καθοδήγηση, αντί για απομόνωση.

Πόσο βλέπετε να επηρεάζεται η ορθή χρήση και η σωστή γνώση της ελληνικής γλώσσας εξαιτίας των social media; Βλέπετε τα παλιά ογκώδη λεξικά να έχουν εξαφανιστεί από τα νοικοκυριά;

Η επίδραση των social media στην ελληνική γλώσσα είναι έντονη και δυστυχώς ανησυχητική. Αλήθεια πόσοι από τους νέους μας χρησιμοποιούν σήμερα greeklish, συντομογραφίες δικής τους έμπνευσης, emojis, ξένες λέξεις, «ξεχνώντας» την πλούσια ελληνική γλώσσα. Ζούμε σε μία εποχή όπου η απλούστευση και το «γρήγορο και πρόχειρο» είναι το ζητούμενο. Πόσοι έχουν πλέον την υπομονή να διαβάσουν ένα κείμενο; Οι περισσότεροι απλά κοιτάζουν εικόνες και πηγαίνουν «παρακάτω».

Αποτέλεσμα, να περιορίζεται η χρήση της γλώσσας μας, η οποία απλοποιείται όλο και περισσότερο και …μεταλλάσσεται θα τολμήσω να πω, καθώς πολλοί από τους νέους μας με περιορισμένο και ανορθόγραφο συχνά λεξιλόγιο, δυσκολεύονται στην έκφραση και την ουσιαστική επικοινωνία. Ο λόγος, που είναι το μέσο με το οποίο εκφράζουμε και τον ψυχικό μας κόσμο, φτωχαίνει, περιορίζοντας τελικά και τη συναισθηματική μας έκφραση.

Σχετικά με τα παλιά ογκώδη λεξικά και την εξαφάνισή τους από τα περισσότερα νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι λογικό επακόλουθο εφόσον μπορεί διαδικτυακά πλέον ο ενδιαφερόμενος να βρει την ετυμολογία όποιας λέξης επιθυμεί και τη σωστή της ορθογραφία πολύ γρήγορα χωρίς να σηκωθεί από τη θέση του, απλά ψάχνοντας στο κινητό ή στον υπολογιστή του.

Τέλος, τα social media και το ηλεκτρονικό εμπόριο ευνοούν βαθιά τις αγορές και την οικονομία. Είναι όλα τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονται ή ελλοχεύουν κίνδυνοι; Κι αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

Δυστυχώς δεν είναι πάντα όλα τόσο ρόδινα όσο φαίνονται. Ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως διάφορες διαδικτυακές απάτες, παραπλανητικές διαφημίσεις, όπου άλλο βλέπεις και αγοράζεις και άλλο παραλαμβάνεις. Κίνδυνοι γύρω από τα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν με κακόβουλους τρόπους. Επιπλέον, η ευκολία των online αγορών συχνά οδηγεί σε παρορμητικό καταναλωτισμό, κάνοντας πολλούς να χάνουν την αίσθηση της αξίας του χρήματος.

Βέβαια, οφείλουμε και εμείς ως πολίτες μιας σύγχρονης χώρας που θέλουμε να διευκολύνουμε τον εαυτό μας μέσω των διαδικτυακών αγορών να λάβουμε κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα, «να δούμε πιθανές παρορμητικές συμπεριφορές» και πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε. Με σωστή ενημέρωση, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η έρευνα της Focus Bari για τα social media

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα της Focus Bari ισχύουν τα παρακάτω:

Η ίδια έρευνα υποστηρίζει πως το 96% των Ελλήνων είναι πλέον χρήστες του internet. Επίσης, πάνω από 8 στους 10, ηλικίας 65+ είναι ενεργοί, ενώ καθημερινοί χρήστες 65+ είναι το 79%

Κινητό τηλέφωνο στον αστερισμό του… υπολογιστή

Κάποτε τα κινητά τηλέφωνα προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για επικοινωνία. Στην πορεία, προστέθηκε και η γραπτή επικοινωνία (SMS), ενώ πολύ σύντομα αυτή ενισχύθηκε με τις πρώτες εικόνες (MMS). Το καταναλωτικό κοινό όμως έδειχνε να διψά για μεγαλύτερη εξέλιξη και πρόοδο, κάτι που οι κατασκευαστικές εταιρείες έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν τους -και, σε πολλές περιπτώσεις, με γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος- το προσέφεραν απλόχερα. Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα δήλωσαν ηχηρή παρουσία, κάτι που ευνόησε πολύ την ανάπτυξη ενός «μαγικού» κόσμου, αυτού των social media!

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι σχεδόν καθολική η σύνδεση μέσω κινητού στις ηλικίες 13-54. Το 92% του ελληνικού κοινού επιλέγει το mobile internet και το 88% περιηγείται μέσω του κινητού σε καθημερινή βάση. Την ίδια ώρα, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες είναι χρήστες των social media.

Όταν το scrolling συναντά το shopping

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024, δείχνει πως το τελευταίο εξάμηνο το 70% του ελληνικού κοινού έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά. Το πιο ενεργό κοινό του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι 25-34 ετών, ενώ μόλις το 19% ηλικίας 13-54 δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια διαδικτυακή αγορά.

Το άγχος για την τεχνητή νοημοσύνη

Τέλος, η έρευνα δείχνει πως λίγο παραπάνω από τους μισούς (55%) νομίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλά το επόμενο βήμα στην εξέλιξη, ενώ σχεδόν 7 στους 10 (69%) δηλώνουν ότι πρέπει να προσέξουμε ώστε η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να μην ξεφύγει από τον έλεγχό μας.

Σχετικές ειδήσεις