Πήγαν στο διάστημα για οκτώ ημέρες και εγκλωβίστηκαν μέχρι... το 2025

Τα τεχνικά προβλήματα στο διαστημόπλοιο με το οποίο βρέθηκαν στο διάστημα ένας 61χρονος και μία 58χρονη τους αναγκάζουν να μείνουν εκεί και να περιμένουν την επόμενη διαστημική αποστολή προκειμένου να επιστρέψουν στη Γη, κάτι που προβλέπεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2025

Πήγαν στο διάστημα για οκτώ ημέρες και εγκλωβίστηκαν μέχρι... το 2025

Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σουνίτα Γουίλιαμς πριν από την έναρξη της αποστολής τους τον Ιούνιο

EPA
2'

Όταν δύο Αμερικανοί αστροναύτες βρέθηκαν σε μια δοκιμαστική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Ιουνίου, περίμεναν να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε λίγες μέρες. Όμως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως προβλεπόταν.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάρι Γουίλμορ και η Σουνίτα Γουίλιαμς είναι ακόμα εκεί και βλέπουν τη Γη από ψηλά εδώ και σχεδόν… δύο μήνες!

Το ζευγάρι που έχει κολλήσει -άγνωστο για πόσο- είναι πιθανόν να χάσει όλο το καλοκαίρι στο διάστημα, ενώ είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει εκεί μέχρι τα Χριστούγεννα!

Ο 61χρονος Γουίλμορ και η 58χρονη Γουίλιαμς πέταξαν με διαστημόπλοιο Boeing Starliner στον σταθμό. Ήταν η πρώτη πτήση του είδους με άτομα μέσα στο διαστημικό σκάφος, προκειμένου να ελεγχθεί αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται στο μέλλον πιο τακτικά. Ωστόσο παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως διαρροές στο σύστημα πρόωσης και βλάβες σε ορισμένους από τους προωθητήρες του διαστημόπλοιου.

Έτσι, ενώ έφτασαν στον διαστημικό σταθμό με ασφάλεια, θα χρειαστούν έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς για να φτάσουν στο σπίτι, εάν το Starliner δεν κριθεί ασφαλές για να επιστρέψει στη Γη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

«Η κύρια επιλογή μας είναι να επιστρέψουμε τα δύο άτομα», είπε ο Στιβ Στιχ, διευθυντής του Commercial Crew Program της NASA. «Ωστόσο, έχουμε κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε άλλες επιλογές ανοιχτές».

Μια πιθανή επιλογή που εξετάζεται, όπως είπαν, είναι να μεταφερθούν οι δύο αστροναύτες σε μια αποστολή που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο και στην πορεία να επιστρέψουν στη Γη μ’ αυτήν την αποστολή, τον Φεβρουάριο του 2025.

Αυτή η πτήση προς τον διαστημικό σταθμό θα γίνει από ένα σκάφος SpaceX Crew Dragon. Το αρχικό σχέδιο ήταν να επιβαίνουν τέσσερα μέλη του πληρώματος, αλλά δύο από τις θέσεις θα μπορούσαν να μείνουν κενές εάν χρειαστεί.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι δύο αστροναύτες θα περάσουν περισσότερο από οκτώ μήνες - αντί οκτώ ημέρες - στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή