Ο Άρης και ο Δίας κάνουν παρέα στον ουρανό - Η επόμενη φορά θα είναι το 2033
Ο Άρης και ο Δίας αγκαλιάζονται στον νυχτερινό ουρανό για το κοντινότερο ραντεβού τους αυτή τη δεκαετία.
Θα είναι τόσο κοντά την Τετάρτη (14/8), τουλάχιστον από τη δική μας οπτική γωνία, που μόνο ένα κομμάτι φεγγαριού θα μπορούσε να χωρέσει ανάμεσά τους.
Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο σκοτεινότερος, κοκκινωπός γείτονάς του θα απέχουν μεταξύ τους πάνω από 575 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις αντίστοιχες τροχιές τους.
Οι δύο πλανήτες θα φτάσουν στην ελάχιστη απόσταση τους, δηλαδή ένα τρίτο του 1 βαθμού ή περίπου το ένα τρίτο του πλάτους του φεγγαριού, κατά τη διάρκεια της ημέρας της Τετάρτης και θα φανεί στις περισσότερες περιοχές της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής.
Αλλά δεν θα φαίνονται τόσο διαφορετικά μερικές ώρες ή και μια μέρα νωρίτερα, όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός, δήλωσε ο Jon Giorgini του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια.
Η καλύτερη θέα θα είναι στον ανατολικό ουρανό, προς τον αστερισμό του Ταύρου, πριν από το ξημέρωμα. Γνωστές ως πλανητικές συγκλίσεις, αυτά τα κωμικά ζεύγη συμβαίνουν μόνο κάθε τρία χρόνια περίπου.
«Τέτοια γεγονότα είναι κυρίως αντικείμενα περιέργειας και ομορφιάς για όσους παρατηρούν τον ουρανό, αναρωτώμενοι τι μπορεί να είναι τα δύο φωτεινά αντικείμενα που βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο» ανέφερε ο ίδιος σε ένα email.
«Η επιστήμη έγκειται στην ικανότητα ακριβούς πρόβλεψης των γεγονότων χρόνια πριν».
Οι τροχιές τους δεν τους έχουν φέρει τόσο κοντά, το ένα πίσω από το άλλο, από το 2018. Και δεν θα ξανασυμβεί μέχρι το 2033, όταν θα γίνουν ακόμα πιο κολλητοί.
Η φορά που είχαν έρθει πιο κοντά μέσα στα τελευταία 1.000 έτη ήταν το 1761, όταν ο Άρης και ο Δίας εμφανίστηκαν στο γυμνό μάτι ως ένα ενιαίο φωτεινό αντικείμενο, σύμφωνα με τον Giorgini.
Κοιτάζοντας μπροστά, στο έτος 2348 θα είναι σχεδόν εξίσου κοντά.
Αυτή η τελευταία σύνδεση του Άρη και του Δία συμπίπτει με τη βροχή μετεωριτών Περσείδων, μία από τις πιο λαμπρές βροχές του έτους.
Για να μπορέσετε να τη δείτε δεν χρειάζονται κιάλια ή τηλεσκόπια.
Πηγή: APNews