Ωκεανός μπορεί να κρύβεται κάτω από τη σκονισμένη επιφάνεια του Άρη

Θα χρειαστούν τρυπάνια και άλλος εξοπλισμός για να επιβεβαιωθεί η παρουσία νερού και να αναζητηθούν πιθανά σημάδια μικροβιακής ζωής

Αυτή η εικόνα που παρέχεται από τη NASA δείχνει το InSight στον Άρη στις 24 Απριλίου 2022, την 1.211η αρειανή ημέρα της αποστολής.

NASA/JPL-Caltech via AP

Ο Άρης μπορεί να είναι πλημμυρισμένος κάτω από την επιφάνειά του, με αρκετό νερό να κρύβεται στις ρωγμές των υπόγειων πετρωμάτων για να σχηματίσει έναν ωκεανό που καλύπτει όλη την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα βασίζονται σε σεισμικές μετρήσεις από το σκάφος προσεδάφισης Mars InSight της NASA, το οποίο εντόπισε περισσότερους από 1.300 αρειανούς σεισμούς πριν τελικά σταματήσει να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια.

Αυτό το νερό, που πιστεύεται ότι βρίσκεται σε βάθος 11,5 έως 20 χιλιομέτρων στον αρειανό φλοιό, πιθανότατα θα είχε διαρρεύσει από την επιφάνεια πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης φιλοξενούσε ποτάμια, λίμνες και πιθανώς ωκεανούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα, τον Βάσαν Ράιτ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Απλά και μόνο επειδή μπορεί ακόμη να υπάρχει στο εσωτερικό του Άρη νερό, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά μπορεί να υπάρχει και ζωή, δήλωσε ο Ράιτ.

«Αντίθετα, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν άλλα περιβάλλοντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι κατοικήσιμα» ανέφερε σε ένα email.

Η ομάδα του συνδύασε μοντέλα υπολογιστών με μετρήσεις του InSight, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας των σεισμών, για να καθορίσει τελικά ότι το υπόγειο νερό ήταν η πιο πιθανή εξήγηση.

Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αν η θέση που βρίσκεται το InSight στο Elysium Planitia κοντά στον ισημερινό του Άρη είναι αντιπροσωπευτική για τον υπόλοιπο κόκκινο πλανήτη, το υπόγειο νερό θα ήταν αρκετό για να γεμίσει έναν ωκεανό που καλύπτει όλο τον πλανήτη σε βάθος περίπου 1 έως 2 χιλιομέτρων, δήλωσε ο Wright.

Θα χρειαστούν τρυπάνια και άλλος εξοπλισμός για να επιβεβαιωθεί η παρουσία νερού και να αναζητηθούν πιθανά σημάδια μικροβιακής ζωής.

Παρόλο που το InSight δεν λειτουργεί πλέον, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2018 έως το 2022, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το εσωτερικό του Άρη.

Βρεγμένος σχεδόν παντού πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης πιστεύεται ότι έχασε το νερό στην επιφάνειά του καθώς η ατμόσφαιρά του αραίωσε, μετατρέποντας τον πλανήτη στον ξηρό, σκονισμένο κόσμο που ξέρουμε σήμερα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μεγάλο μέρος αυτού του αρχαίου νερού διέφυγε στο διάστημα ή παρέμεινε θαμμένο κάτω από αυτό.

Πηγή: APNews