Αυτή είναι η «Eve»: Το ρομποτικό ψάρι που συλλέγει DNA

Οι μαθητές ελπίζουν ότι η «Eve» θα μπορέσει να δώσει στους επιστήμονες μια πιο λεπτομερή εικόνα των ωκεανών και των κατοίκων τους

Αυτή είναι η «Eve»: Το ρομποτικό ψάρι που συλλέγει DNA

Το ψάρι ρομπότ

SURF eDNA
3'

Περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την πλησιέστερη θάλασσα, οι φοιτητές μηχανικοί στο ETH της Ζυρίχης στην Ελβετία εργάζονται σκληρά πάνω σε ένα ρομπότ που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μελετώνται οι ωκεανοί του κόσμου.

Το ρομποτικό ψάρι «Eve» κουνάει την ουρά του, φτιαγμένη από σιλικόνη, δεξιά και αριστερά, τροφοδοτούμενο από αντλίες που είναι κρυμμένες στο εσωτερικό του ψαριού, καθώς γλιστράει ομαλά μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης της Ζυρίχης, όπου δοκιμάζεται από το SURF-eDNA.

Η ομάδα υπό την ηγεσία των φοιτητών έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια κατασκευάζοντας μια ομάδα από μαλακά ρομποτικά ψάρια, από τα οποία η Eve είναι το πιο πρόσφατο.

«Κάνοντας την «Eve» να μοιάζει με ψάρι, είμαστε σε θέση να είμαστε ελάχιστα επεμβατικοί στο οικοσύστημα που ερευνούμε» δήλωσε στο CNN ο μεταπτυχιακός φοιτητής Dennis Baumann, προσθέτοντας ότι ο βιομιμητικός σχεδιασμός θα αποτρέπει άλλα ψάρια ή τη θαλάσσια ζωή από το να τρομάξουν από την παρουσία του.

«Μπορούμε να ανακατευτούμε, να αναμειχθούμε στο οικοσύστημα» πρόσθεσε.

psari-robot1.jpg

Το ψάρι ρομπότ

SURF eDNA

Η ικανότητα της «Eve» να καμουφλάρεται ως ψάρι δεν είναι η μόνη της χρησιμότητα.

Το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) είναι επίσης εξοπλισμένο με μια κάμερα για να κινηματογραφεί κάτω από το νερό και με ένα σόναρ, το οποίο όταν συνδυάζεται με έναν αλγόριθμο, του επιτρέπει να αποφεύγει τα εμπόδια.

Το AUV διαθέτει επίσης ένα φίλτρο για τη συλλογή DNA από το περιβάλλον, γνωστό ως «eDNA» καθώς κολυμπάει.

Τα σωματίδια eDNA μπορούν να σταλούν σε ένα εργαστήριο για αλληλούχιση, ώστε να προσδιοριστεί τι είδη ζουν στο υδάτινο σώμα.

«Όλα τα ζώα που βρίσκονται στο περιβάλλον, αποβάλλουν το DNA τους, οπότε υπάρχει DNA που επιπλέει και μπορούμε να το βρούμε» δήλωσε στο CNN η Μαρτίνα Λούθι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ETH της Ζυρίχης.

Οι μαθητές ελπίζουν ότι η «Eve» θα μπορέσει να δώσει στους επιστήμονες μια πιο λεπτομερή εικόνα των ωκεανών και των κατοίκων τους.

Παρά το γεγονός ότι καλύπτουν περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας, μεγάλο μέρος αυτού που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια παραμένει μυστήριο.

Εργαλεία όπως τα AUV και τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να εξερευνήσουν τον ωκεανό και να μάθουν περισσότερα για τους υποβρύχιους βιότοπους.

Η νεοσύστατη επιχείρηση Aquaai, που ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μοιάζουν με ψάρια κλόουν, τα οποία μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες όπως το οξυγόνο, τη περιεκτικότητα σε αλάτι και τα επίπεδα pH σε υδάτινα οικοσυστήματα.

Πέρυσι, ένα ρομπότ κατέγραψε το βαθύτερο ψάρι που έχει κινηματογραφηθεί ποτέ σε βάθος 8.300 μέτρων!

Η χρήση του eDNA για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας αυξάνεται, αλλά η δειγματοληψία μπορεί να είναι υποτυπώδης καθώς, ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν το DNA με το να μαζεύουν νερό σε ένα δοχείο που κρέμεται από την άκρη μιας βάρκας.

Τα πιο προηγμένα εργαλεία που μπορούν να μελετήσουν τα περιβάλλοντα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη προστασία των ωκεανών της Γης, σε μια εποχή που οι ωκεάνιοι βιότοποι αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο εργαλείο για τους βιολόγους» δήλωσε ο Μπάουμαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσουν να επεκτείνουν την τεχνολογία τους, ώστε να είναι προσιτή σε κάθε επιστήμονα που θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

«Ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε την απειλή ή τον αφανισμό ειδών»

psari-robot2.jpg

Το ψάρι ρομπότ σε δράση

SURF eDNA

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή